Ayçiçek Yağı Nasıl Saklanır? Yemeklerde Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Ayçiçek yağı, ülkemizde yemeklerde sıkça kullanılır. Vücudu bakterilere karşı koruma gibi faydaları vardır. Aşırı tüketimin zararları vardır.

Ayçiçek yağı

Ayçiçek yağı, ülkemizde  en çok tüketilen yağlardan birisidir. Ayçiçek yağı, Ayçiçeğinin çekirdekleri ve tohumlarından elde edilir. Açık sarı rengi bulunur ve hafif olması sebebiyle tercih edilir. İçerisinde çok fazla doymamış yağ asitleri bulundurur.

Dünyada 4 bitkisel yağ çok fazla üretilir ve insanlar tarafından kullanılır. Bunlardan birisi de ayçiçeği yağıdır. Soğuk pres yöntemi ile elde edilir. Aroması hafif olduğu için yemeklerin içerisinde eklenerek tercih edilir. Aynı zamanda salataların da içerisine eklenebilir. Kokusu olmadığı için ve hafif aromaya sahip olduğu için  birçok yemekte kullanılır. 

Ayçiçek yağı nasıl saklanır?

Her evde mutlaka ayçiçek yağı mevcuttur. Peki, ay çiçek yağı nasıl saklanır?  Ay çiçek yağı 20- 24 derecede saklanabilir. Buzdolabına koyulmamalıdır ve dışarıda durabilir.  Fakat güneşin görmediği bir yere konulmalıdır. Fakat bu ağzı kapalı ve hiç açılmayan ay çiçek yağı için geçerlidir

Ayçiçek yağını açtıysanız mutlaka bir ay içerisinde tüketmeniz gerekmektedir.  Bir ay içerisinde tüketilmediği ise kanser yapma olasılığı çok yüksektir. Bu nedenle mutlaka ambalajını açtıysanız bir ay içerisinde tüketmeye özen göstermelisiniz 

Ayçiçek yağı yemeklerde nasıl kullanılır?

Ayçiçek yağının hiçbir kokusu ve lezzeti yoktur. Yani  hafif bir yağ türüdür. Bu sebeple de insanlar tarafından çok fazla tercih edilmektedir.

Ayçiçek yağı yemeklerde nasıl kullanılır?  Birçok yemeğin içerisine eklenebilir. Hatta kızartmalar içinde Ayçiçek yağı tercih edilir. Herhangi bir kokusu olmadığı için kızartmalarda sizi rahatsız etmez. Salataların içerisine veya sosların içerisine de eklenmektedir.

Ayçiçek yağının faydaları

Ayçiçek yağı tüm dünyada sıklıkla kullanılan bir yağdır ve öyle ki ülkemizde de çok fazla tercih edilmektedir. Ayçiçek yağının olumlu etkileri olduğu ispatlanmıştır. Kokusu insanı rahatsız etmez ve son derece hafiftir.

İçerisinde bol miktarda doymuş yağ ve antioksidan bulundurur. Bu sebeple sağlığına düşkün olan kişiler tarafından genelde tercih edilir. İşte ay çiçek yağının faydaları aşağıdaki gibidir

·       Ay çiçek yağının içerisinde bol oranda antioksidan vardır ve bu da vücutta bulunan virüslerin dışarı atılmasına sebep olur

·       Hücre zarında bulunan bariyerlerin kuvvetlenmesine yardımcı olur

·       Vücudu bakteri ve enfeksiyonlara karşı savunur

·       Vücutta bulunan enzimlerin onarılmasını sağlar

·       Yemeklere lezzet kadar ve hiçbir kokusu olmadığı için yemekler de rahatlıkla kullanılabilir

·       Çok hafiftir ve sindirim sistemi problemlerine çok iyi gelir. Özellikle kabızlık problemine  engellediği  bilinmektedir.

·       Kötü kolesterolü düşürecek İyi kolesterolün normal düzeye gelmesini sağlar

·       Kardiyovasküler hastalığına yakalanma riskini en aza indirir

·       Dokuların onarılmasını sağlar

·       İçerisinde bulunan protein sebebiyle, vücutta protein eksikliği varsa bunu tedavi eder ve protein deposunun dolmasına sebep olur

·       Diş etinde meydana gelen iltihabı giderir

·       İçerisinde bol miktarda A vitamini ve e vitamini bulundurur. Ciltte bulunan hücrelerin yenilenmesini sağlar ve erken yaşlanmaya engel olur.

·       Ciltte bulunan akneleri tedavi eder

·       Cildin nemlenmesini sağlar ve kuru cilde sahip olan kişiler tarafından düzenli bir şekilde kullanılması önerilir

·       Midede meydana gelen hasarı ortadan kaldırır.

Ayçiçek yağı nelere iyi gelir?

Ay çiçek yağı nelere iyi gelir konusu birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırma yapılan bir konudur. Ayçiçek yağı ülkemizde her evde bulunan ve yemeklerin içerisine eklenen bir çeşit yağ türüdür. Güzel bir aroması vardır ve hafif olması sebebiyle insanların ilgisini çeker ve kullanılır. Ayçiçek yağı hafif olduğu için mideye hiçbir zarar vermez ve mide sağlığını olumlu şekilde etkiler

 Ayçiçek yağı içerdiği vitaminler sebebi ile vücutta bulunan vitamin eksiklikleri ile tedavi eder. Sindirim sistemi problemleri ne çok iyi gelir ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına ortadan kaldırır. Hücre yenileyici özelliği sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar.

 İçerisinde bol miktarda antioksidan bulunduğu için vücutta bulunur reaksiyon ve bakteri gibi olumsuzlukları vücut dışına atar. Diş etinde bulunan problemleri giderir. Vücutta bulunan enzimlerin onarılmasına yardımcı olur

Cilde de çok iyi geldiği bilinir. Cildin nemlenmesini  sağlar ve ciltte bulunan akneleri tedavi eder. Hücre yenileyici özelliği sayesinde erken yaşlanmaya engel olur ve cildin diri durmasını  sağlar.

Ayçiçek yağının içindeki vitaminler

Ayçiçek yağı içerisinde bulunan vitaminler sebebiyle de dikkat çekmektedir. Ayçiçek yağının içerisinde A vitamini D vitamini E vitamini K vitamini bulunur. Bu vitaminler vücut için olmazsa olmazdır ve düzenli bir şekilde mutlaka vücuda alınması gerekir.

Ayçiçek yağının kalorisi

Ayçiçek yağı besin değeri açısından zengindir. İçerisinde birçok vitamin mineral yer alır. Ayçiçek yağında bulunan kalori miktarı 884 tür. Bir porsiyon yani 100 gram Ayçiçek yağının  besin değeri ise aşağıdaki gibidir.

 

  •  Kalori 884 kcal
  •  Toplam yağ 100 gram
  •  Doymuş yağ 13 gram
  •  Çoklu doymamış yağ 36 gram
  •  Tekli doymamış yağ 46 gram
  •  Kolesterol 0 mg
  •  Sodyum 0 mg
  •  Karbonhidrat 0 gram
  •  Diyet lifi 0 gram
  •  Şeker 0 gram
  •  Protein 0 gram
  •  Magnezyum 0 gram
  •  Demir 0 mg

 Ayçiçek yağının zararları

Ayçiçek yağının mutlaka ölçülü ve bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Eğer ölçülü ve bilinçli bir şekilde tüketimi yapılır ise herhangi bir yan etkisi ve zararı olmayacaktır. Fakat günlük olarak aşırı bir şekilde tüketilir ise özellikle bayanlara zararları olduğu ispatlanmıştır.

Fazla tüketiminde  menopoz dönemindeki bayanlarda kanser riskini artırır ve meme kanserine yakalanma ihtimalini yükseltir. Aynı zamanda fazla tüketimi kişinin kilo almasına ve obez olmasına yol açar. Ciltte ve saçta yağlanma problemi ile karşı karşıya kalmanıza sebep olur. Bu sebeple fazla tüketmek yerine ölçülü bir şekilde  tüketmelisiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap