Ayakkabılar Nasıl Saklanır?

Ayakkabılarımız kişiliğimizi yansıtan detaylar arasında bulunur. Kişisel temizliği en iyi şekilde yansıtan ve tanımlayan bir algı yaratmaktadır. Örneğin..

Ayakkabılarımız kişiliğimizi yansıtan detaylar arasında bulunur. Kişisel temizliği en iyi şekilde yansıtan ve tanımlayan bir algı yaratmaktadır. Örneğin ayakkabılarını temiz tutan insanların daha temiz ve tertipli olduğu düşünülür. Genele vurulduğunda doğru bir tespit olduğunu anlayabilirsiniz. Günümüz şartlarında ayakkabıları saklamak ve ayakkabı bakımını sağlamak ise gerçekten önemlidir.

Bir ayakkabıyı kullanırken ister istemez bakımını yapıyoruz. Fakat aynı şeyi ayakkabı saklama yöntemlerini uygularken ne kadar başarabiliyoruz? İşte bu noktada ayakkabılarımızın kendi kendine çürüdüğünü görmek gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Buna sebep olan detaylar ise çoğunlukla bizim elimizden çıkmaktadır. Gerek yanlış yıkama metotları, gerek bekletip saklarken yaptığımız yanlış uygulamalar bu sonuca yaklaşmamızı sağlamaktadır.

Ayakkabılar Nasıl Kurutulur?

Olası bir bahar ayında ya da kış mevsiminde yağmurlu havaya yakalanmanız kadar doğal bir şey yok. Buna ek olarak karlı bir zeminde ayakkabılarımız ıslanmış olabilir. Ayrıca düşündüğümüzde yaz aylarında gayet ayakkabılarımız ıslanabilir. Öncelikle yapmamız gereken şey ayakkabı nasıl kurutulur sorusuna bir değişiklik getirmektir. Örneğin ayakkabıya zarar vermeden nasıl kurutabilirim diyebilirsiniz.

Çünkü herkesin uyguladığı favori kurutma metotları ayakkabıların yıpranmasında başrol oynamaktadır. Eğer nemli ya da ıslak bir ayakkabıyı soba, kalorifer, ısı yayan bir diğer eşyanın yanına koyarsanız ayakkabı kısa sürede kuruyacaktır. Peki ya sentetik boya ve malzemelerden oluşmuş bir ayakkabıya bu uygulama ne kadar sağlıklı olabilir?

Bunu tartışmak için öncelikle ayakkabıların yapısından bahsetmek gerekiyor. Uygulamanın ayakkabı bakımı içinde önemli bir yer teşkil ettiğini söylemeliyiz. Islaklığı emdirme yöntemiyle temizlemek en mantıklısı olacaktır. Dıştan kurutma sağlayabilmek için ayakkabı boyası ya da cilası tercih edebilirsiniz. Islak olmasına rağmen temizledikten sonra boyayarak veya cilalayarak dış kurumasını kolaylaştırabilirsiniz.

Ayakkabıların içten kuruması için onları dikip sıcaklık yayan bir eşyaya yaklaştırmak kısa sürede dikişlerin zedelenmesine, malzeme kalitesinin bozulmasına ve çatlamaların olmasına sebebiyet verecektir. İç kuruma için ayakkabıcıların yaptığını uygulayıp içerisini kağıt parçalarından yaptığınız toplarla doldurmanız önerilir. Bazıları bu topları gazeteden, bazıları ise emici özelliği yüksek havlu peçetelerden yapmaktadır.

Rugan Ayakkabı Bakımı

Rugan ayakkabı bakımı yapmak kesinlikle herkesin harcı değildir. Toplum olarak en büyük hatayı ise topuk yenileme işleminde yapıyoruz. Maalesef tam aşınma olmadan doğrudan rugan ayakkabıların topuklarını değiştiriyoruz. Oysa bu değişimin sonradan yapılması gerekiyor.

Rugan ayakkabı temiz olduğu kadar parlak olmak zorundadır. Bunun için tercih edeceğiniz çok fazla alternatifiniz yok. Hem temizliği hem bakımı için gerekli olabilecek farklı malzemeler kullanabilirsiniz.

Silikon Sprey

Petrol Jölesi

Katkı Maddesi Olmayan Doğal Krem

Bu üç malzemeden birisini uygulayarak rugan ayakkabıları saklamak için hazır konuma getirdikten sonra bir havlu yardımıyla tamamen ovalayıp dağıtmanız gerekir.

Ardından yalnızca güzelce sarıp saklamak kalır. Böylece uzun süreler boyunca ruganların bakımını yapmış olur, saklarken sorun yaşamazsınız.

Bot Bakımı

Nem almayan bir yerde tutmanız gereken botlarınızı kış döneminin ardından hemen kaldırabilirsiniz. Bu tip mevsim ayakkabılarının kullanım oranı ayın birkaç ayını kapsadığını biliyoruz. Haliyle bot nasıl saklanır sorusunun cevabına geldiğinizde atacağınız ilk adım botları temizlemektir. Temizlediğiniz ayakkabıların türüne göre farklı bir saklama biçimi seçebilirsiniz.

Eğer boyanıyorsa boyama işlemini yapıp arındırmakta yarar var. Sonrasında ise saklama formunu hazırlamalısınız.

Vinil botlar için plastik ayakkabı saklama kapları kullanılabilir.

Süet botlar içleri kağıt doldurularak ayakkabı kalıbında saklanması önerilir.

Deri botlar boyandıktan sonra tamamen kağıtla doldurulup havluya sarılarak saklanmalıdır.

Süet Ayakkabıların Bakımı

Süet ayakkabı nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız bunun için sahip olduğunuz farklı metotları size vererek başlayalım.

Süet ayakkabıları silgiyle temizleyebilir, silgiyi sürttüğünüz alanları temizleyebilirsiniz.

Süet ayakkabı giyiyorsanız sürekli boyadığınızı fark etmemiş olabilirsiniz. Bakım ve saklama aşamasında da mutlaka boyanması gerekir. Hem de ardı ardına üç kez boya atabileceğinizi belirtelim.

Bulaşık teliyle ovalamak süet ayakkabıya zarar vermez. Hafif dokunuşlarla lekelerin arınmasını sağlayabilirsiniz. Alternatif olarak zımpara kullanılabilir.
Kuru temizleme ile süet ayakkabıyı ilk günkü görünümüne kavuşturabilirsiniz.

Süet ayakkabılar kesinlikle beklerken kalıpta durmalıdır. Aynı şey süet bot boyamak içinde geçerlidir. Boyama işlemi kadar içlerinin dolu tutularak bu bakım ritüellerinin uygulanması önemlidir.

Terlik, Panduf ve Kürklü Ayakkabı Bakımı

Ev hayatımızın vazgeçilmezleri olan panduflar, son dönemlerde sık tercih edilen hafif ev ayakkabıları ve kürklü ev botları temizlenerek kaldırılabilir. Bu saklamak için önemli bir koşuldur. Ancak kuru kuruya bir saklama sizin için ideal sonuçlar doğurmayacaktır.

Bunu daha öteye götürecek bir temizlik şartı ile yapacaksanız talk pudrası kullanabilirsiniz. Tamamıyla terlik bakımı için gereken şartları uygulayarak daha uzun süre kullanmayı başarabilirsiniz.

Kumaş Ayakkabı Bakımı

Türkiye’de çok sık rastlanan bir ayakkabı modeli olmakla beraber hem spor hem klasik türlerini görebilmekteyiz. Klasik olsa da modern tasarıma sahip olsa da kumaş ayakkabı temizliği sık yapılmaktadır. Hemen her giyiminizin ardından mevcut kumaş yapısının toz tutmasını engellemek için fırça kullanmanız önerilir. Fırçaladığınız kirler kumaş ayakkabıdan çıkacağından uzun vadede leke oluşumunu önlemiş olursunuz.

Bakım yapmadan önce ise en iyi şekilde temizledikten sonra durulama ve kurulama işlemine geçersiniz. Kumaş ayakkabı saklamadan evvel temizliğini ve uzun süre dayanıklı kalmasını şu karışımla sağlayabilirsiniz.

2 Çay Kaşığı Neft yağı
Ayakkabı Boyası
Çok katı ya da sıvı bir karışım olmamak kaydıyla birbiriyle birleştirilerek karışım elde edilir. Burada iki çay kaşığı ölçü olarak verilse de ihtiyaca uygun olarak tek ya da üç kaşık atılabilir. Neft yağı çok iyi bir sökücüdür. Buna ayakkabı boyasıyla beraber müthiş bir koruyucu özellik eklenir.

Boyalı Ayakkabı Bakımı

Boyalı ayakkabıların boyanma süreci oldukça kolaydır. Burada sentetik malzemelerden üretilen ayakkabıları muaf tuttuğumuzu belirtelim. Plastik ürünler boyanmaz ve diğer ayakkabı türlerinin boyanarak daha iyi bir görsele sahip olduğunu söylemeliyiz.

Bir ürün alırken rengi bize fikir vermektedir. Bu aşamada boyalı ayakkabının ne kadar aktif kullanılacağını bu unsur belirleyebilir.

En fazla iki kat ayakkabı boyası sürerek boyalı ayakkabı bakımını tamamlayabilirsiniz. Ancak üç ve sonrasına ayakkabının renginin daha koyu bir hal alacağından şüphe yok. Fakat saklama işlemine geçmeden evvel boyamayı ihmal etmemek gerekiyor.

Rutin olarak ayakkabıları çıkarıp tekrar içlerine kağıt doldurmalı ve boyasını tazelemelisiniz. Koruyucu cilalar ile boyalı ayakkabı nasıl saklanır sorusuna uzun vadeli yanıtını vermeniz mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap