.
.

Asma Yaprağı Nasıl Saklanır, Nasıl Toplanır Faydaları, Nelerdir?

.
.

Asma Yaprağı Hakkında Makaleyi Sesli Dinlemek İster Misiniz?

Asma Yaprağı Nasıl Saklanır, Nasıl Toplanır Faydaları, Nelerdir? Asma yaprağı Yaprak Sarması sevmeyen insan neredeyse yoktur desek yanlış olmaz. Etlisi, zeytinyağlısı, bulgurlusu ve asma yaprağında hazırlanan börekten balığa kadar… Pek çok çeşidi damakları şenlendiren bir lezzettir. Fakat yemek yaparken pek çok farklı püf noktası vardır. yaprak alırken, seçerken ve saklama yöntemlerinde de oldukça çeşitli versiyonlar vardır.

Kaliteli ve lezzetli bir asma yaprağı bulup temin ettikten sonra sıra iyi bir muhafaza yöntemi seçmeye gelir. Yapraklar özellikle taze olduklarında çok daha lezzetli yemekler ortaya çıkar. Ancak asma yaprakları ne kadar körpe olursa o denli hoş olsa da saklanması bir o kadar itina gerektirir. Çünkü ince yapraklar çok çabuk yırtılıp bozulabilir.

Tazecik ve yemyeşil olan asma yapraklarını salamura, konserve, kuru ve tuzsuz olarak saklamak mümkündür. Yine buzdolabında ya da dondurucuda olmak üzere türlü şekillerde saklamak en doğrusu olacaktır.

Asma Yaprağı Nasıl Toplanır?

Asma yaprağı toplamak her mevsimde yapılabilecek ya da bulunabilecek bir durum değildir. Hem her yerde taze asma yaprağı bulmak mümkün değildir hem de bunun bir mevsimi vardır. Yani asma yaprağı bulmanın ve toplamanın dönemsel olduğunu ifade edebiliriz.

.

Mevsimi ve dönemi gelince toplanmaya hazır olan yapraklar bilindiği gibi üzüm yaprağıdır. Ayrıca asma yaprakları toplamak için çekirdeksiz beyaz üzüm yaprağı tercih edilir. Bu yapraklar hem daha ince hem de daha az damarları vardır.

Asma yaprağı nasıl toplanır detayları ile baz alacak olursak dalların ucundaki son hattan 3’er yaprak olacak şekilde toplanır. Burada önemli olan kart olan yaprakların toplanmamasıdır. Çünkü bu yapraklar hem lezzetsiz hem de kalın oldukları için yemesi son derece sıkıntılı olur. Damarları belirgin ve rengi koyu yeşil olan yaprakların kart olduklarını kolayca anlayabilirsiniz.

Asma yaprağını toplarken petrol atığı poşetlere koymak doğru olmaz. Bir kese kağıdı tercih etmek yaprakları koruyacağından asma yaprağı nasıl saklanır sorusuna daha sağlıklı yanıt olacaktır. 

Asma Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Asma yaprağı şahane yaprak sarmalarının başrolü olmasının yanında  faydalı pek çok maddeleri de barındırmaktadır. Zaten yeşil renkte olan birçok sebze ve meyvenin ne denli olduğu artık herkes tarafından bilinmektedir.

Günlük beslenme alışkanlıklarımızda meyve ve sebzelerden dengeli bir biçimde almak zorundayız. Bu hem sağlıklı yaşamak hem de mental olarak kendimizi iyi hissetmek için elzemdir. Asma yaprağı da başlı başına çeşitli vitaminleri almamızı sağlayan değerli bir besindir. Üstelik sadece yemek suretiyle değil aynı zamanda harici olarak kullanımı olan mucize besin asma yaprağı cilde faydaları ile de bilinir.

Asma yaprağının faydaları nelerdir diye merak edenler sarmadan çok daha fazlası olduğunu kesinlikle bilmemelilerdir. Zira yaprak sarmasının bile tek başına hem besleyici, hem doyurucu hem de nefis bir yemek olduğu aşikardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Bağırsakları çalıştırır.
Vücuttan toksinleri uzaklaştırır.
İdrar ve ödem atıcı özelliği vardır.
Bağışıklığı güçlendirir.
Ağız ve diş yaralarına iyi gelir.

Asma yaprağı nasıl saklanır adımlarından önce yararları da bilinirse alınan lezzet çok daha fazla olacaktır. 

Asma Yaprağı Nasıl Saklanır, Nasıl Toplanır Faydaları, Nelerdir
Asma Yaprağı Nasıl Saklanır, Nasıl Toplanır Faydaları, Nelerdir

Salamura Asma Yaprak Fiyatları Ne Kadar?

.

Asma yaprağın en yaygın saklama şekli elbette salamuradır. Böylece yapraklar hem yumuşamış bir vaziyete gelip hem de hiç bozulmadan aylar boyunca korunmuş olur. Bazı ev hanımları evde turşu kurar gibi salamura asma yaprak da hazırlamaktadırlar. Ama hem iyi yaprağı bulmak hem de doğru bir şekilde hazırlamakla uğraşmak istemeyenler hazır olarak satın almaktadırlar.

Salamura asma yaprağı almak sanıldığı kadar kolay değildir. Güvenilir, hijyeninden emin olunan bir yerden satın almak ve asma yapraklarını taze olduğundan emin olmak gerekir. Bu noktada her zaman aldığınız ve bildiğiniz bir marka ya da satıcıyı tercih etmek en doğrusu olacaktır.

Salamura asma yaprak fiyatları ne kadar olduğuna dair araştırmalar yapmak da önemli bir detaydır. Burada da yine devreye kalite, yaprakların boyut ve tazelikleri ile satıcı firma ya da kişinin maliyetini belirlemesi girecektir. Piyasada farklı fiyat aralıklarında asma yaprakları bulmak mümkündür. Çeşitli markaları araştırıp fiyat ve kalite kıyaslaması yaparak salamura asma yaprak satın alabilirsiniz.

Asma Yaprağı Ne Zaman Çıkar?

Asma yaprağının toplandığı mevsim yaz ayına tekabül eder. Mayıs ve Haziran aylarında toplanmaya ve tüketilmeye hazır olurlar. Asma yaprakları toplanıp hafif haşlanarak sarma yapmaya veya istenilen şekilde kullanılabilirler. Elbette bu yöntemler hemen tüketilecek yapraklar için geçerlidir. Eğer yıl boyunca kullanabilecek kadar taze asma yaprağı stoklamak istiyorsanız gereken saklama koşullarını yerine getirmelisiniz.

Asma yaprağı ne zaman çıkar sorusuna net olarak mayıs ve haziran ayları olmak üzere senede sadece iki aylık bir vakti olduğunu söyleyebiliriz.

Asma Yaprağı Neye İyi Gelir?

Faydalarının en az lezzeti kadar bol olduğu asma yaprağı tam vitamin kaynağıdır. Klasik olarak sarma yapımında kullanılan asma yaprağı aslında geniş bir kullanım sahasına sahiptir.

Asma yaprağı neye iyi gelir diye detaylıca sayacak olursak:

Saç dökülmesini önlemede,
Kanser hastalıklarını önlemede ve tedaviye destek olarak,
Damar ve varis hastalıklarına karşı,
Kansızlık ve vitamin eksikliklerinde,
Gözün görme yetisinin sağlıklı çalışmasında,
Cilt yaraları ve yanıklarda,
Eklem ağrıları ve kas hastalıklarında,
Ağız yaraları ve aft şikayetlerinde,
Kabızlık ve sindirim sorunlarında,
Safra kesesi, böbrek ve karaciğeri toksik maddelerden arındırmada,
.

Son derece yararlar sağladığı bilimsel olarak da kanıtlanmış niteliktedir.

Asma Yaprağı Salamura Nasıl Saklanır?

En eski ve uzun süre dayanıklı olan saklama yöntemi olan asma yaprağı salamura nasıl saklanır inceliklerini bilmek gerekmektedir. Bu yöntemde en baskın ve olmazsa olmaz metot asma yapraklarının bolca tuzlanmasıdır. Tuzlanan yapraklar büyük bidon ya da  kavanozlara basılır. Bir püf noktası da salamura yaprakseçerken saplarının uzun olması muhafaza için önemlidir.

Salamura yapılacak asma yaprakları kaynayan tuzlu su içerisinde 5 dakika kadar tutulur. 10’ar tane gelecek şekilde asma yapraklarından desteler hazırlanır. Bu şekilde rulo yapılan yaprakların her bir destesine birer çay 1 çay kaşığı kaya tuzu ilave edilir. Hazırlanan yaprak ruloları cam bir kavanoz ya da bidon içerisine aralarında boşluk bırakılmayacak şekilde sıkıca dizilir. 

Kavanozun büyüklüğüne göre yaprakların üzerine geçecek kadar soğuk su konur. Her 1 litre suya 200 gram kaya tuzu eklenerek hazırlanan su yavaş yavaş eklenir. Çünkü yapraklar suyun üzerine çıkmamalıdır. Bunun için her şey hazırlandıktan sonra yaprakların üzerine temiz bir taş ya da porselen gibi bir ağırlık da koyulabilir. Kavanoz kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra oda ısısında muhafazaya uygundur.

Salamura yöntemiyle hazırlanan yapraklar için  nasıl saklanır adımları çok daha önemlidir. Küflenmemesi için mutlaka yaprak kullanıldıkça su ve tuz kontrolü yapılıp gerekirse ilavesi olmalıdır. Bir diğer husus da salamura yaprakların tuzlu olmasıdır. Fazla tuzun gitmesi için yaprakları kullanmadan önce yaklaşık olarak 3-4 saat sıcak suda bekletmek ve bu suyu dökmek yeterli olacaktır.

Asma Yaprağı Kuru Olarak Nasıl Saklanır?

Mevsiminde toplanan asma yaprakları birkaç gün boyunca gölgede ve serin bir ortamda bekletilmelidir. Bu, bir miktar yumuşayıp renklerinin solması ve yaprakların kolayca istiflenmesi için gereken biri işlemdir.

Asma yaprağının tuzsuz ve bir işleme tâbi tutmadan muhafazası da mümkündür. Asma yaprağının direkt olarak istiflenip saklanmasına kuru saklama yöntemi denir.

.

Peki kuru olarak nasıl saklanır diğer usullerden farklı hazırlanır. Kavanoz içerisine yapraklar parlak kısımları yukarı bakacak şekilde üst üste yerleştirilir. Kavanozdaki yapraklara sıkıca bastırılıp tamamen doldurduktan sonra kapak kapatılır ve kavanoz ters çevrilir. Yaprakların rengi açık yeşile dönünce kavanoz kapağı hafifçe açılır ve içindeki havanın dışarı çıkması sağlanır. Ardından tekrar kapatılıp güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilir.

Tüketileceği zaman kuru asma yaprakları kaynar suda birkaç dakika haşlanıp kullanıma hazır olur.

Asma Yaprağı Derin Dondurucuya Nasıl Konulur?

Peki nasıl saklanır tarzındaki soruların en doğru yanıtlarının öğrenilmesi besinlerin bozulmadan saklanması yöntemlerini kapsar. İgrus hayata dair merak edilen her konuya ışık tutuyor.  Besinlerin de uygun şekillerde tüketilmesini sağlayacak içerikleri ile kullanıcılarına bilgiler verir.

Derin dondurucuya nasıl konulur adımları oldukça basittir. Tuzlu suda kaynatılıp bir havlu ile kurutulan yapraklar soğuduktan sonra buzdolabı poşetine alınarak 1 yıl boyunca saklanabilir.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap