Arapsaçı Yemeklerde Nasıl Kullanılır? İyi Geldiği Hastalıklar ve Faydaları

Arapsaçı otu Arapsaçı bitkisi diğerler gibi sağlığa faydaları olan bir türdür. Et yemeklerinde kullanımı meşhurdur. Bazı hastalıklara iyi gelen arapsaçı fazla tüketilirse zararlı olabilir.

Arapsaçı otu

Arapsaçı otu Arapsaçı bitkisi İzmir ilinin en gözde bitkilerinden biridir. Et ile zenginleştirildiği zaman son derece farklı bir tat ortaya çıkıyor.  Maydanozgillerden ve rezene bitkisi familya üyelerinden biridir. Arapsaçı bitkisine son yıllarda fazla ilgi duyulmaya başlandı. Boyu 2 ile 3 metreye kadar ulaşabiliyor.

Bu bitki Doğu ve Akdeniz iklimine sahip olan illerde yetişir. Görüntüsü dereotuna benzer. Ancak sap kısımları dereotundan daha kalın ve daha çok yapraklıdır. Geçmişte tıp yaygın olmadığı zamanlarda arapsaçı otu tıp tedavilerinde kullanılıyordu.

Günümüzde hala sağlık açısından iyi geliyor. Arapsaçı otunun kullanımı da saklaması da bir hayli kolaydır. İnsan sağlığına faydaları da saymakla bitmiyor. Çok hassas bir bitki olana arapsaçı yemeklerinize ve salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.

Arapsaçı Nasıl Saklanır?

Arapsaçı otu

Arapsaçı otunu saklama yöntemleri arasında kurutma, dondurma gibi pek çok yöntemleri vardır. Aromatik otlar(arapsaçı, nane, maydanoz) güneş ışığına maruz bırakarak kurutulması gerekir. Daha çabuk kurutmak isterseniz de pamuklu bezlerin üzerine serdikten sonra daha hızlı kurutabilirsiniz.

 Arapsaçının dezavantajı ise her mevsimde bulunmuyor. Genellikle yaz aylarının sonlarına doğru pazarlarda görmekteyiz bu yüzden ince ince doğrandıktan sonra kısık ateşte ocağın üstünde suyu çekene kadar pişirilmesi gerekir.

Daha sonra poşetlerin içerisine koyulduktan sonra buz havası iyice alınır. Buzdolabının altına konulur. 1 saat aşağıda dinlendikten sonra buzluğa yerleştirebilirsiniz.

Son yöntem olarak sirke ve yağ karışımının içerisinde tuttuğunuzda uzun süre kullanabilirsiniz. Oda sıcaklığında durması gerekir. Aksi halde çabuk bozulur. Senesi dolmadan da buzluktakini tüketmeniz gerekir. Aksi halde vitaminleri gidecektir.

Arapsaçı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Arapsaçı yemeklerde kullanımı en çok et yemeklerinde kullanıldığı bilinir. Zeytinyağı ile buluşturulduğu zaman harikalar yaratmanıza sebep olur. Ayrıca salatalarının içerisine haşladıktan sonra doğradığınız zaman lezzete lezzet katacaktır. Arapsaçı yemeği oldukça bilinen yemekler arasındadır.

Arapsaçı daha çok yoğurtlu mezelerde, yumurtalı kavurma yaparken kullanılabilir. Haşlanmış olan arapsaçı otunun koyun eti içerisine de ilave edebilir ve etin lezzetini arttırabilirsiniz. Bu ot aynı zamanda zeytinyağlı olarak farklı tariflerle de kullanılabilir.

Arapsaçı Faydaları

Arapsaçı otu

Arapsaçı faydaları saymakla bitmez. Arapsaçını düzgün kullanımdan sonra vücut ağrılarınızı dindirilmesine yardımcı olur. Kas ve kemik ağrıları için, geçmeyen baş ağrıları için birebir şifa kaynağıdır denilebilir.

Bağırsak problemleriniz var ise imdadınıza yetişiyor. İnanların yüzde 70’inde mide asit oranı diğer insanlara göre daha fazladır. Arapsaçının faydalarından biri de mide asitlerini dengelemektir. Vücudunuzdaki fazla gaz oranını da yarı yarıya indirerek daha rahat hareket etmenizi sağlıyor.

Arapsaçı faydaları içerisinde en ilgi çeken kısımda mide kramplarına iyi geliyor. Yeni doğum yapan ve emziren annelerinde imdadına arapsaçı geliyor. Devamlı ve düzenli kullanımda süt oranı giderek artacaktır.

Görme yetisinde zayıflık var ise arapsaçı otunun sayesinde görme bozukluğunuzun da düzelmesine yardımcı olacaktır. Arapsaçı faydaları ile ün salmış olan bitki kanser hastalığına da çare olmaya başladı.

Arapsaçı Nelere İyi Gelir?

Arapsaçı geçmişten günümüze kadar gelmiş en çok tüketilen bitkidir. Faydaları ile ün salmış olan bitki bahçelerde ve yaylalarda da görmekteyiz. Vücudunuza sürdüğünüzde cildinizin tazelenmesini sağlayabilirsiniz. Göz hastalıklarında da tedaviye destek veren bir özelliği vardır. 

Emziren annelerin sütü gelmezse dahi tükettiğiniz zaman sütünüzün çok olduğunu göreceksiniz. Öksürükten yakınan kişilerinde imdadına arapsaçı geliyor. Ciğerlerinizi yumuşatarak ve balgam oluşmasını engelleyerek öksürüğü kesecektir.

Kışın sebep olabilecek enfeksiyonlara karşı bağışıklığınızı güçlendirir. Stres ve uykusuzluğun baş düşmanı olarak bilinen arapsaçı psikolojinizi de düzenler.

Arapsaçı İçindeki Vitaminler

Arapsaçı içindeki vitaminler insan vücudunda ne gerekli ise arapsaçı otu tamamlar.  Akdeniz ve ege kesimlerinde sıklıkla gördüğümüz arapsaçı otu düzenli vitamin ve kalsiyum kaynağıdır.

Arapsaçı içindeki vitaminler en çok B ve C vitamini barındırır. Daha sonra kalsiyum ve fosfor yeterince içerisinde bulunur. Anne sütünü arttıracak olan prolaktin hormonunu da uyararak anne sütünde ne gerekli olan vitamin ve mineralleri bebeğin almasını sağlar.

Ayrıca bebeğin kronik gaz sorununu da minimum seviyeye indirir. Arapsaçı içindeki vitaminler ile daha sağlıklı bir yaşam sürmeniz kolaydır.

Arapsaçı Kalorisi

Arapsaçı bitkisi çok tüketilen ve yemeklerde kullanıldığında yemeklere lezzet katan bir bitkidir. Ancak bu bitkiyi tüketmeden önce kalori değerini bilmek de önemlidir. 100 gr. Arapsaçı 50 kcal değerindedir.

Arapsaçı Zararları

Her bitkide olduğu gibi arapsaçı zararları vardır. Fazla ve dikkatsiz kullanım sonucunda zehirlenmelere kadar yol açabilir. Çok sık kullanımdan dolayı vitamin fazlalığına sebep olur. Bundan dolayı da cildinizde irili ufaklı döküntüler, yaralar ve kızarıklar oluşabilir.

Mide bulantısı ya da kusma gibi sebep oluyor. Epilepsi hastaların rezene kullanmaları yasaktır. Bundan ötürü arapsaçı da bir nevi rezeneye benzer olduğundan dolayı doktor kontrolünde bu bitkiyi kullanmaları önerilir. Ayrıca tansiyon hastaları da çok sık kullanmamsı gerekir.

Arapsaçı yemeğinde tuz ihtiyacı normal yemeklerden daha fazla olduğu için içerisinde salgıladığı salgı ile tansiyonunuzun daha da yükselmesine sebebiyet verecektir. Haftada bir ya da ayda bir defa yenilmesi öneriliyor.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap