Araç Muayeneden Geçebilmenizi Sağlayacak Faydalı Bilgiler

Araç Muayeneden Geçebilmenizi Sağlayacak Faydalı Bilgiler Trafiğe çıkmakta olan motorlu ve motorsuz bütün araçların trafikte yer alabilmesi için gerekli bütün teknik yeterliliği inceleme ve tespit etme amacıyla TÜVTÜRK istasyonlarında yapılan araç muayenesi randevulu sistemi ile çalışır. Muayene sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşmamak için randevu öncesinde aracın bütün hasar, kusur ve eksikliklerini gidererek süreci başarılı bir şekilde tamamlanır. Araç muayene raporunu, TÜVTÜRK tarafından yetkilendirilen kişi, araç sahibine işlem sonrasında teslim eder. Rapor; aracın kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ya da emniyetsiz seçeneklerinden birine göre hazırlanarak araç sahibine veya aracı muayene merkezine kim getirdi ise o kişiye teslim eder.

Araç muayenesi, trafik akışında bulunurken herhangi bir problem ile karşı karşıya kalmamak, sürücünün kendisinin ve herhangi bir kişi veya aracı riske atmamak kısacası trafikte güvenliği olumsuz anlamda etkilememek için yaptırılması gereken çok önemli bir işlemdir.  Muayene süreci öncesinde mutlaka araç muayenesi için randevu alınmalıdır.

Randevu ve muayene süreci TÜVTÜRK araç muayene istasyonunda gerçekleşir. Randevu süreci, TÜVTÜRK’ ün online internet sitesi üzerinden de çalışır. Bunun yanı sıra araç sürücüleri, Pazar günü hariç haftanın 6 günü sabah saat 08.00 ile akşam 20.00 saatleri arasında 0 850 222 8888 numaralı çağrı merkezinden, talepleri doğrultusunda hizmetlerden faydalanabilir. Ayrıca bu numaradan da randevu alabilmeleri mümkündür.

Araç Muayeneden Önce Neler Yapılmalı?
Araç Muayeneden Önce Neler Yapılmalı?

Araç Muayeneden Önce Neler Yapılmalı?

Araç Muayeneden Önce Neler Yapılmalı? İlk olarak, istisnasız trafiğe açık bütün araçlarda olduğu gibi mutlaka zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Bunun yanı sıra eğer aracın mevcut vergi borcu ya da ceza borcu varsa hepsinin ödenmesi gerekir. OGS kaçak cezası ya da trafik cezası gibi araca kesilmiş birtakım cezalar söz konusu olabilmektedir. Bunların randevu tarihi ve saatinden önce ödenmesi gerekir.

Başka İçerik:  Motorlu Taşıtlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Borçlu araçların muayenesi yapılmaz. Egzoz gazı için ölçüm muayenesi belgesinin de sürücü tarafından alınması gerekir. Ayrıca araç içerisinde bulunması gereken birtakım ekipmanlar ve aletler söz konusudur. Bu ekipmanların da araçta tam şekilde bulundurulması durumunda araç, muayene sürecini başarılı bir şekilde tamamlar.

Muayene Sırasında Araç İçerisinde Bulunması Gereken Ekipmanlar
Muayene Sırasında Araç İçerisinde Bulunması Gereken Ekipmanlar

Muayene Sırasında Araç İçerisinde Bulunması Gereken Ekipmanlar

Araç kategorisine göre araç içerisinde bulunması gereken mevcut ekipmanlar değişiklik gösterebilir. Bu ekipmanlar, araç sınıfına göre bilinmeli ve araç muayenesi öncesinde ona göre hazıklık yapılması gerekir. İlk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı stepne araçta bulunması gerek ekipmanlardır.

Taksi otomobiller için gerekli ekipmanlar ise her zaman kullanılır durumda olan bir taksimetre, taksi levhası , iç aydınlatma lambasıdır. Otobüsler için gerekli ekipmanlar, tekerlek takozu, iç aydınlatma lambası ve pencere şeklindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında bulunması gereken kullanılır durumda en az bir adet kırma çekicidir.

Diğer Araçların Muayene Sırasında Bulundurması Gereken Ekipmanları 
Diğer Araçların Muayene Sırasında Bulundurması Gereken Ekipmanları 

Diğer Araçların Muayene Sırasında Bulundurması Gereken Ekipmanları 

Traktör grubu için gerekli ekipmanlar, flaşlı, yanıp sönebilme özelliği olan, sarı ışıklı, dönebilen bir uyarı lambası olmalıdır. Şehirlerarası yük ya da yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekici grubu için gerekli ekipmanlar her zaman kullanılır durumda takograf, tekerlek takozu, römorklar (traktör römorkları dahil) olmalıdır.

Kamyon grubu için gerekli ekipmanlar, uygun boyutlarda ve yeterli miktarda arka işaret levhası, aracın genişliğini ve uzunluğunu gösterebilen geri yansıtıcılı özellikte bir şerit, arkadan çarpma ihtimalinden ötürü bir koruma çerçevesi (Traktör römorkları hariç) yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar için gerekli ekipmanlar, araç içerisinde bulunan her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesidir.

Egzoz Gazı Ölçümü

Egzoz gazı, bilindiği üzere havaya ve çevreye salmış olduğu yapısı itibariyle çok ciddi zararlara sebep olabilecek türden bir gazdır. İnsan sağlığına da oldukça büyük zararları olduğu herkesçe bilinir. Bu sebepten ötürü araç muayenesinde kontrol edilen belgeler arasında egzoz gazı muayene belgesi de yer alır. Egzoz gazı emisyon ölçümünü şehirlerdeki TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarda ya da gezici istasyonlarda yaptırmak oldukça mümkün.

Başka İçerik:  Çekilen Araç Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bu ölçüm için gerekli olan belgeler ise trafik ve tescil belgesi aslı, motorlu taşıt emisyon ruhsatı, araç sahipleri tarafından getirilmesi gerekir. Ancak araç sahibi, şayet ilk kez egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracaksa ilk olmasından ötürü bu belge talep edilmez. Bunların dışında muayene merkezine giderken yanınızda nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport da bulundurmanız önem arz eder. Ayrıca egzozgazımuayenesi için bir randevu alınmasına gerek yoktur.

Egzoz Gazı Ölçüm Belgesi Olmaması Problem midir?
Egzoz Gazı Ölçüm Belgesi Olmaması Problem midir?

Egzoz Gazı Ölçüm Belgesi Olmaması Problem midir?

Araç muayene istasyonunda, muayene sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması için araç sahibinden birtakım belgeler istenmektedir. Bu belgeler: Ruhsat, Trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçümü muayenesi belgesi, araç sahibinin nüfus cüzdanı, ehliyeti ya da pasaportu gibi önemli belgelerdir.

Muayene işleminin başarıyla tamamlanması için bu belge gereklidir ve temin edilmemesi büyük bir problemdir. Şayet araç sahibi, bu belgeyi gerektiği şekilde temin etmezse, muayene raporuna yetkili kişiler tarafından ‘’Araç, ağır kusurludur.’’ şeklinde tanımlanmaktadır. Dolayısıyla araç sahipleri, bu belgeyi randevu öncesinde mutlaka almalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap