Araç Değer Kaybı Hesaplama Kriterleri Nelerdir?

Araç Değer Kaybı Hesaplama Kriterleri Nelerdir?  Araç değer kaybı, bir aracın kaza yapması sonucunda aracın ikinci el piyasasındaki değerinde azalma olması demektir. Kaza sonrasında aracın tüm bakımları ve tamirat işlemleri yapılsa da aracın değerinde ciddi oranlarda düşüş meydana gelir. Bu da aracı satarken düşük fiyattan satmaya neden olur. Aracın kazadan önce değeri daha yüksek olurken, kaza sonrasında değerinde ciddi bir düşüş görülür.

Araç alacak olan kişiler, hasar kaydının olup olmadığını, aracın kusurlu olan kısımlarının neler ve hangi oranda hasar gördüğünü iyi araştırmalıdır. Ayrıca kaza yapıldığı anda hangi taraf kusurlu ise araç üzerinde meydana gelen tüm hasarları kusurlu olan kişi ödemekle yükümlüdür. Böylece kusurlu olan kişinin bedelini maddi olarak da ödemesi sağlanmış olur. Böylece kişilerin hem maddi hem de manevi anlamda zora düşmesi önlenmiş olur. Kişilerin hayatları için bu tür bilgilere sahip olması önemlidir.

Aracın hasar alması halinde bakım ve tamirat işlemleri sırasında orijinal parçalar ile değiştirilmesi kusurlu sayılmamasında etkili değildir. Orijinal parçalar ile serviste değişimi olsa da araç kusurlu sayılır ve araç değer kaybı açığa çıkar. Bu gibi bir durumla karşılaşmanız halinde yasal olarak aracın kusurlu taraf olan karşı taraftan karşılanmasını talep etme hakkınız bulunuyor.

Aracın üretildiği yıl, modeli, piyasadaki değeri, trafiğe çıkış tarihi gibi etkenler araç değer kaybında dikkate alınan kriterlerdir. Araç değer kaybını belirlerken de hasar miktarı ve kilometre kat sayısı göz önüne alınır. Hasarın büyüklüğü ve aracın yıpranma payı çarpılarak araç değer kaybı elde edilir.

Başka İçerik:  Kasko Sigortası Transferi

Araç Değer Kaybını İçine Alan Sigorta Poliçeleri Nelerdir?
Araç Değer Kaybını İçine Alan Sigorta Poliçeleri Nelerdir?

Araç Değer Kaybını İçine Alan Sigorta Poliçeleri Nelerdir?

Trafik halinde ya da durağan halde iken araçların kaza yapması ya da kazaya maruz kalması mümkündür. Bu gibi ön görülemeyen durumlarda kusurlu veya kusursuz olan sürücülerin, araçtaki değer kaybını karşılaması oldukça büyük önem taşır. Araçta ne kadar büyük bir hasar meydana gelir ise o oranda da araçta değer kaybı olur. Bu da aracın satış bedelinin düşmesine neden olur ve maddi kayıp anlamına gelir.

Araçların trafik poliçesi yaptırması zorunludur. Yapılan bu trafik poliçesi ve kişilerin isteğine göre yaptırdığı kasko poliçesi sürücüleri korur ve gerekli masrafların giderilmesinde fayda sağlar. Birden daha fazla sayıda aracın kazaya karışması halinde trafik sigortası kusursuz ya da daha az kusurlu olan sürücüye ödeme yapar. Araçtaki dış etkenlerden kaynaklı olan hasarları karşılamaya yarar.

Trafik sigortasının yanı sıra kasko sigortası sürücülerin sadece malı ile ilgilenmez. Can güvenliği konusunda da kişileri sigorta altına alır. Olası bir vefat durumunda kusursuz olan tarafa maddi olarak tazminat ödenmesinde de fayda sağlar. Bu yüzden sigorta şirketleri poliçe paketleri hazırlayarak kişilerin hizmetine sunar. Kişiler, bu paketlerden dilediklerini satın alarak içeriklerine göre ödeme yapar.

Kaza Sırasında Neler Yapılır?

Olası bir kaza durumunda öncelikle sakin kalınarak sigorta şirketiniz ile iletişime geçmeniz gerekir. Aracınız sigortalı olduğu için tüm işlemleri sigorta şirketiniz takip edecektir. Eksper raporu ve hasar tespit tutanağını doldurarak kusurlu olan tarafı belirleyip sigorta şirketinizden yardım talep edebilirsiniz. Araçta olan hasara göre bakım ve tamir işlemleri sigorta kapsamında karşılanır.

Eksper hizmetinin bu noktada çok büyük bir etkisi olduğunu unutmamak gerekir. Araç hakkında kesin bilgi alınmasını sağlar ve aracın hasar kaydı tutarının belirlenmesini sağlar. Ayrıca aracın kaza günündeki değeri dikkate alınarak tüm işlemler yapılır. Oluşturulan rapor sonrasında aracın değer kaybı belirlenir ve kesinliğe kavuşur.

Başka İçerik:  Online Kasko Sigortası Teklifi Almak

Araç Değer Kaybı Başvurusu Sırasında Neler Yapılabilir?

Araç Değer Kaybı Başvurusu Sırasında Neler Yapılabilir?

Araç değer kaybı başvurusu yapmak için bazı belli başlı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Öncelikle kaza sırasında mağdur olan tarafın siz olmanız gerekir. Kazaya sebebiyet veren kusurlu olan karşı tarafın araç değer kaybı için hak talebinde bulunması mümkün değildir. Böyle bir şansın kusurlu taraf için bulunmadığını bilmelisiniz. Sadece kasko sigorta anlaşma şartlarında buna karşılık bir madde yer alıyorsa ancak o zaman hak talebinde bulunabilirsiniz.

Kazanın yapıldığı günden itibaren 2 yıl sonra araç değer kaybı için başvuru işlemlerinin tamamlanması önemlidir. Başvuru yapılmayan hallerde bu hakkınızı kaybedeceğinizi asla unutmamalısınız. Ayrıca hak talep etmek istenilen araç sahibi zorunlu trafik sigortası yaptırmamış ise yönetmelik maddelerine uymadığı için sizin aracınızdaki değer kaybını gidermesini ondan talep etme hakkınız bulunuyor.

Zorunlu trafik sigortası bulunmayan sürücü, haksız bulunursa kendisi hakkında dava açma hakkına sahip olursunuz. Bu sırada da ekspertiz raporu ve hasar tespit tutanağının elinizde mevcut olması gerektiğini unutmamak önemli bir detaydır. Tüm bu süreçte işlemlerinizi sigorta şirketiniz yapar.

Araç Değer Kaybı Başvurusunda Teslim Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç değer kaybı başvurusu yaparken aracın sadece görünürde hasarlı olması yeterli değildir. Bunun resmi evraklar ile ve resimler ile desteklenmesi gerekir. Buradaki amaç, haksız yere kimsenin suçlanmamasını sağlamaktır. Bu yüzden araç değer kaybı başvurusu yaparken servisten alınacak rapor, ekspertiz raporu, kaza sırasındaki aracın ilk resimleri, sigorta poliçesi, varsa eğer tanıkların listesi bulunmalıdır. Tüm bunları ilgili sigorta şirketinize iletmeniz şarttır.

Aracınızda olan hasarın nedeni siz değil iseniz ya da sigorta şirketiniz değeri karşılayacağına dair bir poliçe hazırlamış ise başvuru işlemlerinizi hemen yapabilirsiniz. Başvurunun yapılması için verilen 2 yıllık süre zarfında kusurlu olan tarafın kaçması halinde mağdur olan taraf için süreçte esnemeler mevcuttur.

Başka İçerik:  Kasko Sigortasında Farklı Teklifleri Değerlendirin

Kusurlu olan tarafın tespit edilmesinden itibaren başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ancak bu noktada size verilen esnetilen sürenin geçmemiş olmasına dikkat etmelisiniz. İşlemlerden sonra yapmış olduğunuz sigorta poliçesi doğrultusunda size ödenecek olan araç değer kaybı tutarının ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. Araç sahipleri, her türlü ihtimali göz önünde bulundurarak kasko ve zorunlu trafik sigortasını yaptırmaktan kaçınmamalıdır. Ön görülemeyen durumlar için bunların çok büyük önem taşıdığını bilmelisiniz.

Araç Değer Kaybını Kim Karşılar?
Araç Değer Kaybını Kim Karşılar?

Araç Değer Kaybını Kim Karşılar?

Kazaya maruz kalmış olan her araç sigortanın sağlamış olduğu araç değer kaybı bedelinden faydalanmayabilir. Bu durumu yaşamamak adına sigorta şirketinde hazırlanan poliçenizi dikkatli ve detaylı bir inceleme ile okumanız önem arz eder. Bazı poliçelerin içeriğinde araç değer kaybı bedeli karşılanırken, bazı poliçelerde bu bedelin karşılanmadığı görülür. Bunu göz önünde tutarak haklı ve haksız olduğunuz tüm durumlar için aracınızın hasar kaybını talep edebilirsiniz. Bunu talep etmeniz için de poliçe içeriğinizi iyi bilmeniz önemli bir konudur.

Günümüz şartlarında teknolojinin gelişmesi ile birlikte online olarak araç değer kaybını yapmak mümkündür. Bunu yapabilmek için sigorta şirketinden destek talep edebilirsiniz. Ancak araç değer kaybı bedelinin alınması için aracın sahibinin kusursuz olması şarttır. Eğer talepte bulunan kişi kusurlu ise poliçe kapsamında tazminat değerlendirilmesi yapılır.

Trafikte kaza olduysa ve üçüncü kişiler aracınıza zarar verdiyse ya da park halinde iken aracınıza zarar verildiyse başvuru işlemleri için harekete geçebilirsiniz. Bu sırada araç değer kaybını kim karşılar, sorusu akla gelirken, sigorta şirketinin bu konuda destek verdiğini söylemek yanlış olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap