Araç Bakımında 1000 KM Önemi

Araç Bakımında 1000 KM Önemi İster kadın olsun ister erkek olsun, ister genç olsun ister yetişkin olsun her insanın arabalara ilgi duyduğu dönemler olmuştur. Günümüzde ise hemen her yetişkin birey araba sahibi olmak ister. Arabası olan bireyler ise bir üst model arabaya sahip olmayı temenni eder. Arabalar insanların bir yerden bir yere ulaşımlarını ve nakliyeyi kolaylaştırması bakımından günümüzün vazgeçilemez bir nimetidir. Araba sahibi olan bireylerin en çok dikkat etmesi gereken husus ise araç bakımı yapılmasıdır.

Araç bakımı dikkat edilmesi gereken birçok farklı nokta vardır. Bunların içerisinde en önemlisi motor bakımıdır. Araç motor bakımı aracın diğer parçalarının bakımlarından çok daha büyük bir öneme haizdir. Peki, bu motor bakımının hangi aralıklarla yapılması gerekir? Araç motor bakımları her 10.000 (on bin) kilometrede bir yapılmalıdır. Ama her 1.000 (bin) kilometrede bir ise aracın teker havaları, ön düzeneği, motor yağı ve motor suyu kontrolünün sağlanması gerekir. Özellik 2015 model ve öncesine ait bulunan eski tip araçlar motor yağı ile motor suyunun belirli aralıklarla kontrolü önem arz eder.

Araç Bakımında Önemli Noktalar

Kullandığınız aracınızı şayet temiz ve dikkatli ve olası yedek parça işlemlerinde de orjinal malzemeler kullanmış iseniz aracınız uzun ömürlü bir araç olacaktır. Bunun içinde aracınızın arıza durumlarında mümkün mertebe yetkili servise gitmeniz gerekir. Bunun yanı sıra bir de aracın periyodik bakımları zamanında yapılırsa yani aşağı yukarı her 15.000 kilometre araç sürüşünde araç içerisinde bulunan motor yağının işlevsellik kalitesi düşer. Araç içerisinde bulunan hava filtresi de tozlanır. Bunlarında değişimi şart hale gelir. Zaten motor yağı düzenli değişimi motoru daha sağlıklı ve dinamik bir hale sokar. Düzenli olarak Periyodik araç bakımlarının yapılma zamanı, ilgili aracın markasına, modeline göre değişiklik gösterir.

Araba Bakımı İhmali Halinde Hangi Sonuçlar Ortaya Çıkar?

Araba Bakımı İhmali Halinde Hangi Sonuçlar Ortaya Çıkar?

Araba bakımını zamanında yapmak sürücünün yahut araç sahibinin cebinden az bir miktar çıkmasına sebep olacak ise araç bakımı süresini geciktirmek ise maliyetin daha çok olmasına sebep olacaktır. Zamanında yapılmayan araç bakımı ise daha zor ve karmaşık bir hal alabilir. Bu bakımı yapabilecek uzman ve tecrübeli bir usta bulmak da güçleşebilir. Bu sebeple araç bakımının zamanında yapılması gerekir. Aksi takdirde çok ciddi zaman ve para kaybı ile karşılaşılması kaçınılmaz olur. Araç bakımlarında motor, triger kayışı, fren ve rot balans ayarlarına bilhassa dikkat edilmelidir. Her 10.000 (on bin) kilometrede mümkünse araç servisinde bu bakımların yaptırılması gerekir, ama daha önce de tekrar ettiğimiz gibi her 1.000 (bin) kilometrede teker, motor yağı, motor suyu gibi hususların da bakımlarının yapılması sürücünün yolda kalmaması için önemlidir.

Başka İçerik:  Özel Sigortacılık Kapsamı ve Tarihsel Gelişimi

Periyodik Bakım Planı Ne Demektir?

Kullanmış olduğunuz araç sıfır kilometre bir araç ise bu aracın bakımı 15.000 ila 20.000 kilometre aralığında yapılabilir. Eğer araç Hibrit (elektrikli) modeli bir araç ise her 15.000 (on beş bin) kilometrede bir araç bakımı yapılmalıdır. Şayet araç Dizel bir araç ise yine 10.000 ila 15.000 kilometre arasında bu bakım yapılabilir. Bu süreler genelde araç firmalarının da önerdiği, araç sağlığı için öngörülen rutin sürelerdir. Araç sahipleri yahut sürücülerin bu sürelere riayet ederek uymaları onların menfaatlerine olacaktır. Standart bir periyodik bakımda gerçekleşen bir periyodik bakım işleminde otomobil performans ölçüm işlemleri yapılır. Bu işlemlerin sonucunda otomobil performansı ve motor gücü düşüklüğü tespit edilirse araç bütünüyle gözden geçirilir.

Otomobil Bakım Çizelgeleri

Otomobil Bakım Çizelgeleri

Kullanılan binek araçların her marka ve her modeline göre ayrı ayrı bakım çizelgeleri mevcuttur. İlgili araç firmasından bu çizelgeleri edinebilmek mümkündür. Bu çizelgeler ilk hazırlanırken aracın marka, model, yaş ve kilometre gibi özellikleri yazılır. Sonrasında ise kaç bin kilometre yapıldıktan sonra bakıma girmesi gerektiği araç sahibine yahut sürücüye bildirilir. Bakım sırasında özellikle motorun yağı, yağ ve hava filtreleri, klimalı araçlar için polen filtreleri ve yakıt filtrelerinin son durumlarına bakılarak ilgili çizelgeye kaydedilir. Periyodik araç bakımı esnasında frenlerin kontrolü sağlanır, motor soğutma suyunun kontrolü sağlanarak gerekirse antifriz yenilemesi yapılır. Lastik hava basın ölçümü, far ayarları ve ön düzen kontrolünün yanı sıra akü, şase ve kaporta kontrolleri de sağlanır.

Düzenli Bakımın Yararları       
Düzenli Bakımın Yararları       

Düzenli Bakımın Yararları       

Aynı zamanda güvenlik ekipmanları, lastik, fren, yağ, akü ve hava yastığı kontrolleri de periyodik bakımda yapılır benzinli araçlarda genellik her 25.000 kilometrede bir yapılırken, dizel araçlarda bu kontroller 15.000 kilometrede bir yapılır.  Sürücülerin bilmesi gereken önemli bir konuda düzenli periyodik takvimine uyarak, ihmal etmeyerek araç bakımı yaptıran sürücü ve araç sahipleri bu konuda asla pişman olmamakla beraber zamansız ve beklenmedik durum ve mekânlarda araç arızası ile karşılaşabilirler. Düzenli aralıklarla bu bakımların aksatılarak ihmal edilmesi ise hiç beklenmedik zamanlarda araç arızasına hatta kaza ve can kaybına yol açabilmektedir.

Başka İçerik:  Sigorta Şirketleri Dikkat Çeken Uyarılarda Bulundu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap