.
.

Anne Sütü Nasıl Saklanır? Bozulduğu Nasıl Anlaşılır, Anne Sütünün Faydaları?

Anne Sütü Nasıl Saklanır? Bozulduğu Nasıl Anlaşılır, Anne Sütünün Faydaları? mikrobik zararlara koruyan, onu besleyen, büyüten yegane mucize anne sütüdür İşte Tüm Faydaları

.
.

Doğanın en güzel duygusu annelik. Bebeğinizin varlığını öğrendiğinizden, ilk kalp atışlarını duyduğunuz ana kadar geçen süre tamamen sizin korumanızda geçen süreydi. Şimdi onu kucağınıza aldınız ve onu nasıl koruyacaksınız? Bir anne olarak ilk andan itibaren tamamen yavrunuzu koruma içgüdünüz ile hareket edersiniz. Bebeğinizi bedenen dışarıdan gelebilecek mikrobik zararlara koruyan, onu besleyen, büyüten yegane mucize anne sütüdür. Anne sütü nasıl saklanır sorusu merak edilenler arasındadır.

Anne sütü herhangi bir tıbbi sıkıntınız yok ise doğumu takip eden 1-2 gün içinde verimli şekilde gelir ve bebeğinizin ana besin kaynağı olur. Eğer herhangi bir problem yaşamıyor iseniz bebeğiniz için en doğru beslenme anne sütü olmalıdır.

Çalışan anneler için zaman geçtikçe durum biraz zorlaşmaktadır. Çünkü hem bebeklerinden ayrılmak zor olacaktır hem de bebeğinin beslenmesi onları düşündürmektedir. Ek gıdaya başlanmış olsa da anne sütünün yeri ayrıdır. Bu noktada aklına gelen soru anne sütü nasıl saklanır olacaktır. Sütünüzü sağarak uygun saklama koşullarında saklayabilirsiniz. Sizin olmadığınız durumlarda bebeğinize anne sütü verebilirsiniz.

 
Anne Sütü Saklama Yöntemleri

Anne sütü nasıl saklanır diyorsanız, uygun saklama koşullarında sakladığınız takdirde bebeğinize sağlıklı taze anne sütü verebilirsiniz. Sütünüzü sağdıktan sonra biberonla, cam ya da plastik kaplarda veya özel süt saklama poşeti içinde buzdolabı veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Saklarken sütün sağıldığı tarihi üzerine yazmanız tüketimde doğru sıra izlemenizi sağlar.

Anne Sütü Saklama Süresi

Anne sütü saklama süresi sağılmış sütün saklama yöntemine göre değişiklik gösterir. Saklama süreleri nelerdir? Birlikte inceleyelim:

.

·      Taze sağılmış anne sütü oda sıcaklığında yani 26 °C ‘ye kadar olan sıcaklıkta 3 saat saklanabilir.
·      3 saatten uzun bir süre saklanması gereken durumlarda ise anne sütünü buzdolabı veya derin dondurucuda saklamalısınız.
·      Taze sağdığınız anne sütünü soğutucu özelliği olan bir termos ile 1 gün saklayabilir daha sonra buzdolabı ya da derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
·      Eğer sütünüzü buzdolabında saklayacak iseniz, 0 °C sıcaklıkta 3 gün saklayabilirsiniz.
·      Derin dondurucuda ise -180 °C’de 3 aya kadar saklayabilirsiniz.
Yağlı bir yapıya sahip olan anne sütü derin dondurucudan çıkarılmış sütte yağlar parçalanır.  Kokusu ve tadı değişebilir ama bebeğinizin içmesi için sakıncalı değildir.

Anne Sütü Biberonda Saklanır mı?

Sağdığınız anne sütünü dilerseniz biberon ile buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Eğer biberon ile bebeğiniz sütün bir kısmını bırakırsa buzdolabına koyun.  Daha sonra tekrar bebeğinize kalan sütü süreyi geçirmeden içirebilirsiniz.

Anne Sütü Saklama Koşulları Nelerdir?

Süt pompası veya el ile sağdığınız sütünüzü biberonda, plastik ya da cam saklama kapları veya poşeti ile buzdolabı veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz

Islanmaya karşı dayanıklı etiketler ile saklama kaplarınızın üzerine tarih ve saat yazmak tüketim aşamasında takibinizi kolaylaştıracaktır.

Saklama kaplarınızı buzdolabınızın ya da derin dondurucunuzun özellikle en soğuk olan arka bölümüne yerleştirin.
Bebeğinize vereceğiniz süt çok kıymetlidir. İsraf etmemelisiniz. İsrafı önlemek için her kaba bebeğinizin tüketeceği kadar süt koymalısınız. Herhangi bir aksilik durumunda veya bebeğinizin beslenmesinde oluşabilecek gecikmelere karşı daha küçük miktarda süt saklayabilirsiniz.

Ayrıca bilmeniz gereken bir diğer önemli nokta anne sütü dondurulduğunda genleşir. Bu nedenle sütünüzü saklama kaplarına ağzına kadar dolu olarak doldurmayın.

Anne Sütünün Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Anne sütünün derin dondurucu, buzdolabı ya da ortam sıcaklığında saklayın. Saklama süresi geçen her besinde olduğu gibi anne sütü de bozulabilir. Peki anne sütünün bozulduğu nasıl anlaşılır?

.

Anne sütü bozulduğunda tıpkı inek sütünde olduğu gibi kötü ekşimsi bir koku yapar. Anne sütü yağlı bir yapıya sahip olduğu için dondurucuda saklandığınız ve çözdürdüğünüz sütünüzde sabunumsu veya metalik bir koku oluşabilir. Bu sütünüzün bozulduğu anlamına gelmez. Bebeğinize içirebilirsiniz. Fakat bebeğiniz oluşan kokuya hassasiyet göstererek içmek istemeyebilir.

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Anne sütü oluşuma başladığından itibaren bebeğinizin emmesinden sonra kalan miktarı sağıp saklayabilirsiniz. Süt sağma elle veya süt pompası ile yapılabilir.

Anne sütü nasıl sağılır peki? Önceliğiniz hijyen olmalı;

Elle sağım yapacak iseniz; öncelikle rahatlamak için ılık bir duş alabilir veya ılık bir şeyler içebilirsiniz.

ü  Temiz ve sessiz bir ortam tercih edin
ü  Sağma işlemine başlamadan önce ellerinizi çok iyi yıkayın.
ü  Baş ve işaret parmağınızı göğsünüzün kahverengi kısmının etrafına yerleştirin, önce parmaklarınızı birbirinden uzaklaştırıp daha sonra göğüs duvarına doğru bastırıp sonra parmaklarınızı yaklaştırıp göğsünüzü sıkıştırın.
ü  Bu işlemi tekrarlayarak, sıkma ve serbest bırakma hareketlerini düzenli olarak tekrarlayın. Hız, ritm ve basıncı siz kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
ü  Yeterli miktarda sütü boşaltmak için parmaklarınızı göğsünüzün kahverengi kısmında hareket ettirin. Bu işlem sırasında göğsünüze masaj yaparak sütün dolmasını sağlayabilirsiniz.
ü  İlk sağımda süt damla damla gelecektir. Daha sonra artacaktır merak etmeyin
ü  Göğüs dokusu hassas bir dokuya sahiptir. Sert el hareketlerinden kaçının.
ü  İlk zamanlarda süt sağmak emzirme zamanından daha uzun olabilir yarım saat veya 1 saati bulabilir. Endişelenmeyin.
Süt Pompası ile süt sağmak;
ü  Bu yöntem elle sağım tekniğine göre daha kolay ve konforludur.
ü  Elektrikli veya manuel modelleri olan süt pompaları ile cihazın talimatlarına uyarak süt sağma işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz.
ü  Süt sağma pompası ile işte veya evde her türlü uygun mekanda rahatlıkla sağım yapabilirsiniz.

Sağılmış Anne Sütü Bebeğe Nasıl Verilir?

Sütünüzü elle veya pompa ile sağdıktan sonra sakladınız peki siz yokken veya ihtiyaç halinde sağılmış anne sütü bebeğe nasıl verilir? Birkaç yöntem var tabii ki.İlki sağılan süt eğer dondurulmadı ise yani oda sıcaklığı veya buzdolabında sakladınız. Biberonu sıcak su doldurulmuş kap içine koyun ve yavaş yavaş sütün içilme noktası sıcaklığına gelmesine kadar bekletin. Ara ara kontrol ederek sıcak olmamasına dikkat edin. Bunun için biberonu bir iki defa sallayın ve sütten bileğinize damlatın. Dayanılacak sıcaklıkta ise bebeğe verilebilir.

İkinci yöntem ise dilerseniz mikro dalgada ısıtabilirsiniz. Yalnız burada çok dikkatli olmalısınız. Mikrodalga ısıtma mantığı içten dışa doğrudur. Yani biberonun dışı soğuk iken içindeki sütün iç kısmı çok sıcak olabilir. Bu nedenle ciddi kazaları önlemek için aynı kontrol tekniğini bunun içinde uygulamalısınız. Bebeğinize doğru sıcaklıkta süt vermelisiniz.

Sağılmış Süt Anne Sütünün Faydaları

.

Bebeklerimizin yaşaması, gelişmesi, büyümesi ve beslenmesi için en temiz ve en kaliteli besindir anne sütü. Kaliteli çünkü bebeğin, fiziksel, ruhsal ve zeka gelişimi için çok önemlidir.

Anne sütü bebeğin ruhsal gelişiminde de önemli bir yer tutar. Bebeğini emzirmek annelerin stres ve depresyondan uzaklaşmasını sağlar. Tensel dokunma anne ile bebek arasında duygusal bağ kurar, iletişim sağlar.

Anne sütü bebeğin orta kulak iltihabına yakalanma riskini azaltır.ü  Zengin içeriği sayesinde bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara yakalanmasını engeller.

Sağılmış anne sütünün faydaları da aynı şekildedir. Anneden emmese de yine de biberonla anne sütü vermek sayesinde bebek sütün tüm faydalarını yine almaktadır. Duygusal iletişimi de yine kucağınızda iken ilgi ve sevgi olarak karşılar.

Bebeğin doğumunu takiben gelen süt ilk süt yani kolostrum çok kıymetlidir. Bebeğin bunu alması çok önemlidir. Çünkü kolostrum yani ilk süt bebeği hayatı boyunca yakalanabileceği hastalıklara karşı koruyan ilk aşı gibidir. İçeriğindeki protein, yağ, demir ve vitaminler açısından tam bir şifa kaynağıdır. Ziyan edilmemesi gerekmektedir.
İlk dönemde gelen süt (ağız sütü) protein miktarı fazla yağ oranı azdır. 15 günden sonra Omega3 ve doymamış yağ oranı yüksek özellik kazanmaya başlar. İlk dönem koruma, sonraki dönemler büyüme gelişme için faydalıdır.
İçeriğinde barındırdığı antikorlar sayesinde bebeğinizi kolera, rotavirüs, streptokok, pnömokok gibi hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar. 

Bu nedenle elinizden geldiğince bebeğinize anne sütünü özellikle ilk 6 ay vermeye gayret edin.
Sizin ve bebeğinizin sağlığı için merak ettiğiniz tüm yazı dizilerini trend724.com adresinde bulabilirsiniz. Dilerseniz İgrus yazılarını sosyal medya üzerinden İnstagram, Facebook, Pinterest ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Siz ve bebeğiniz için sağlıklı her bilgi İgrus’ta ve bunlar parmaklarınızın ucunda.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap