.
.

Ankilozan Spondilit Nedir? Belirtileri, Şikayetleri Nelerdir?

.
.

Antilozan spondilit Makalesini Sesli Dinlemek İstermisiniz ?

Ankilozan Spondilit hastaları nelere dikkat etmeli konusuna gelmeden önce bu hastalığın nasıl bir hastalık olduğunu tanımlamamız gerekir. Halk arasında kamburluk olarak bilinen ankilozan spondilit, kişinin omurgasında bulunan bazı küçük kemiklerin veya omurların zaman geçtikçe birbirleriyle kaynaşmasına sebep olan inflamatuar bir rahatsızlıktır. 

Bunun sonucunda omurga esnekliğini kaybeder ve normal duruş yerine eğik bir duruşa dönüşür. Kaburgalar ankilozan spondilite sebebiyet veren inflamasyondan etkilendiği takdirde hasta için derin nefes almak da zor hale gelebilir.

Genellikle erkeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın belirtileri erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkar ve hastanın vücudunun bazı bölgelerinde iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu iltihaplanma özellikle gözlerde meydana gelir. 

Ankilozan spondilit tedavisi bulundu haberleri ara sıra çıksa da net ve kesin bir tedavisi ne yazık ki bulunamamıştır. Sadece belirtileri azaltacak ve kamburluğun ilerlemesini yavaşlatacak bazı tedavi yöntemleri vardır.

Ankilozan Spondilit Neden Olur, Kimlerde Görülür?

.

Ankilozan spondilit kimlerde görülür konusuna gelecek olursak, en çok erkeklerde görüldüğünü söylemiştik. Buna ek olarak, bu rahatsızlığın oluşmasının bilinen net bir nedeni yoktur. Ancak uzman doktorlar, bazı kalıtsal faktörlerin etkili olduğunu düşünüyor.

Ayrıca, HLA-B27 denilen bir gene sahip olan kişilerde ankilozan spondilit oluşma riskinin daha yüksek olduğu biliniyor. Bu gene sahip kişilerden sadece bir kısmında bu rahatsızlık görülüyor. Buradan yola çıkacak olursak, bu genle birlikte çevresel faktörlerin de etkili olduğunu görmekteyiz. Ankilozan spondilit hastaları nelere dikkat etmeli sorusunun cevabı da bu etkileyen faktörler ışığında verilebilir.

Ankilozan Spondilit Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?

Bu rahatsızlığın şiddetli seviyelere ulaştığı vakalarda, vücutta hasar gören kemik yapıları kendilerini iyileştirmek için yeni bir kemik dokusu oluşturur. Oluşturulan bu yeni kemik dokuları, omurlar arasındaki boşluğu aşamalı olarak doldurur ve omur bölümlerinin hareketlerini engellemeye sebep verebilecek kadar birleştirir. 

Hastanın omurgası bu sayede sertleşmiş olur ve esnekliğini kaybeder. Ayrıca omurların bu birleşimi, hastanın göğüs kafesini de sertleştirerek zor nefes almasına neden olur çünkü akciğerin kapasitesini düşürebilir.  Ankilozan spondilit hastaları çalışabilir mi sorusunun sorulduğu yerde de, bu komplikasyonlar göz önüne bulundurulmalı. Nefes almayı bile zorlaştıracak dereceye ulaşmış vakalarda, çalışmak güç olabilir.

Bazı hastalarda ise, kemikler ankilozan spondilitin yeni çıktığı zamanlarında incelenir ve zayıflayan omurların parçalandığı ve eğik bir duruşa sebep olduğu görülür. Omurların bu parçalanma olayına da sıkıştırma kırılması denmektedir. Parçalanma ile kırılan omurga kırıkları, omurgadan geçen sinirlere bastırır böylece ciddi derecede bir hasara sebep olabilir.

Ankilozan Spondilit Nedir? Belirtileri, Şikayetleri Nelerdir?
Ankilozan Spondilit Nedir? Belirtileri, Şikayetleri Nelerdir?

Ankilozan Spondilit Hastanın Şikayetleri Nelerdir?

Ankilozan spondilit hastaları nelere dikkat etmeli sorusu için şikâyetlerine göre bir takım öneriler getirebiliriz. Bu rahatsızlığın ortaya çıktığı ilk zamanlarda, genellikle sabahları olmak üzere gün içinde uzun süre hareketsiz oturma gibi eylemlerde ortaya çıkan bel ve kalça civarında ağrı ve sertlik hissedilir. Boyun ağrısı veya yorgun olma hali de yaygın görülen belirtiler arasındadır.

Ankilozan spondilit hastaları çalışabilir mi sorusunun cevabı için şikayetlerin seviyesine bakmak gerekir.Kamburluk yaşayan insanlarda, en çok etkilenen bölge omurganın tabanı ile pelvis arasındaki eklemdir. Bu omurlar sırtın alt kısmında bulunur. Tendon ve bağların omurgada, topukların arkası boyunca kemiklere bağlandığı bölgeler, göğüs kemiği ve kaburgalar arasında kıkırdak ile kalça ve omuz eklemleri vardır.

.

Genellikle bel ve kalça ağrıları hafif başlar fakat sabahları daha da kötüleşebilir. Bu ağrılar hastayı gece uyandırabilir. Ankilozan Spondilit tedavisi bulundu diyebilmemiz için kesin ve net bir şekilde bu ağrıların son bulması gerekir. Ancak bu ağrıların azalması için yapılabilecek şey egzersizdir. Ayrıca şu da bir belirtidir ki, bu ağrılar egzersizden sonra dinlendiğinizde ağrılar tekrar eder.

Ankilozan spondilitin en belirgin hasta şikâyetlerinden biri, üveit, birden beliren ve hızlıca artan göz ağrısı, ışığa karşı duyarlılık ve bulanık görme gibi sorunlara neden olabilir. Bu şikayetlerde hasta, ilk olarak göz doktoruna görünmelidir.

Ankilozan Spondilit Tanısı Nasıl Konur?

Ankilozan spondilit kronik bir hastalık mıdır sorusuna cevap verebilmek için tanı koyan doktorların görüşlerine başvurmalıyız. Onların söylemine göre, tanı koyabilmek için ilk yapılması gereken fiziksel muayenedir. Doktorlar, fizik muayene sırasında hastanın omurgasındaki hareketleri test eder. 

Farklı yönlere eğilen hastanın hareketlerine bakılır. Ayrıca, hastanın pelvisinin bazı kısımlarına bastırılarak veya bacaklarını hareket ettirerek ağrı oluşup oluşmadığına bakılır. Ayrıca nefes alırken hastanın göğsünü şişirmekte zorluk çekip çekmediği de test edilir. Bunun için doktor hastadan derin bir nefes almasını ister.

Fiziksel muayenenin dışında bir de görüntüleme testlerinden yararlanılır. rahatsızlığının tanısı konulurken, çekilen röntgen filmlerde, hastanın eklem ve kemiklerindeki değişikliklere bakılır. Fakat hastalığın erken dönemlerinde bazı değişiklikler filmlerde görünmeyebilir.

MRGB denilen görüntüleme çeşidi ile kemik ve yumuşak dokular daha ayrıntılı görüntülenir. Böylece hastalık belirtileri daha net görülebilir.

Ankilozan Spondilit Tedavisi Mümkün Müdür?

Ankilozan spondilit kronik hastalık mıdır sorusuna cevap verebilmek için tedavisinin mümkün olup olmadığına bakmak gerekir. Tedavisi olmayan, ömür boyu süren hastalıklar kronik hastalık olarak değerlendirilir. Ankilozan spondilitte tedavinin amacı belirtileri en aza indirmektir. En çok kullanılan ilaçlar non-steroid antiinflamatuvar ilaçlardır. Bu ilaç ağrıları ve sertliği azaltır.

.

Kullanılan bazı blokerler, hastanın hissettiği acıyı ve şişen eklemlerini rahatlatmaya yardımcı olur. Bu ilaçlar derinin altına enjekte edilerek veya intravenöz yolla yani damardan verilir.

Bu hastalık kronik hastalık mıdır sorusunun cevabı da, hastanın bu tedavilere verdikleri cevaplara göre değişebilir.

Ankilozan Spondilit Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Bu hastalıkta nelere dikkat etmeli dediğimizde, bunlar doktorlarına düzenli kontrole gitmeleri ve ilaçlarını düzenli şekilde almalarını örnek verebiliriz.

En önemlisi, aktif olmaktır. Hareketsizlik bu hastalığı daha kötüye götürecektir. Düzenli olarak egzersiz yapılırsa belirtiler en aza indirgenmiş olur ve kısa zamanda iyileşme sağlanır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap