.
.

Amenerrasulü Suresinin Arapça Okunuşu Faziletleri! Anlamı, Sırları ve Meali

.
.

Amenerrasulü Suresi, Bakara suresinin 285. ve 286. Ayetlerinden oluşmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu surenin gece vakti (yatsıdan sonra) okunmasının sevabının çok daha fazla olacağını söylemiştir. Amenerrasulü suresinin Arapça, Türkçe yazılışı ve okunuşu, faziletleri sırları ve tefsiri hakkında bilgiler yazımızda.

Amenerrasulü Ne Zaman Nasıl İndi?

Amenerrasulü, Miraç Gecesi, Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) vahiy olan müjdeler arasında yer alır. Burada müjdelenenler arasında; namaz, Bakara 285 ve 286.ayetleri, Müminlerden ALLAH’a şirk koşmamış olanların en büyük günahlarının affolunacağı söylenmiştir. Medine’de nazil olduğu söylenen 2 ayet bazı rivayetlere göre aracısız olarak kendisine bildirilmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) onlara dedi ki: “Siz de öncekiler gibi Kitap inenleri biliyordu ama onlara karşı mı geldik diyeceksiniz? Tam tersi onu biliyoruz duyduk ve ona uyduk, ey Yaradan Rabbim sende affımızı isteriz, dönüş sadece ve sadece sanadır deyiniz diye buyurdu. Bu söylemlerin ardından giderek bu fikre alışmaya başladılar ve kalpleri, ruhları da huzur bulmaya başladı. İşte bu olay sonrası Amenerrasulü nazil oldu.

Amenerrasulü Suresinin Arapça Okunuşu Faziletleri! Anlamı, Sırları ve Meali
Amenerrasulü Suresinin Arapça Okunuşu Faziletleri! Anlamı, Sırları ve Meali

Amenerrasulü Suresi

Amenerrasulü Suresi Arapça Latince Okunuşu

  1. Amener rasulü bi ma ünzile ileyhi mir rabbihı vel mü’minun.
  2. Küllün amene billahi ve melaiketihı ve kütübihı ve rusülih.
  3. La nüferriku beyne ehadim mir rusülih ve kalu semı’na ve eta’na ğufraneke rabbena ve ileykel masıyr.
  4. La yükellifüllahü nefsen illa vüs’aha. Leha ma kesebet ve aleyha mektesebet.
  5. Rabbena la tüahızna in nesına ev ahta’na rabbena ve la tahmil aleyna ısran kema hameltehu alellezıne min kablina.
  6. Rabbena ve la tühammilna ma la takate lena bih. Va’fü anna, vağfir lena, verhamna ente mevlane fensurna alel kavmil kafirın.

Amenerrasulü Suresi Anlamı Meali

Bakara 285 Meali

Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve müminler Rabbinden kendisine indirilene iman etti. Onların hepsi, Yaradan Rabbine, meleklerine, indirdiği kutsal kitaplarına ve gönderdiği Peygamberlerine, Biz O’nun elçilerinden hiçbirini birbirinden ayırt etmeyiz dediler ve iman ettiler. Ve derler ki: duyduk ve itaat ettik. Senden af dileriz, ey Rabbimiz ve dönüş bir tek Sanadır.

Bakara 286 Anlamı

ALLAH’u Teala bir kuluna kapasitesinden fazla bir şey yüklemez. Kazandığı iyiliğin sonucuna sahip olacak ve kazandığı kötülüğün [sonucuna da katlanacaktır. ALLAH’ım, unuttuğumuz veya yanıldıklarımızdan ötürü bizi sorumlu tutma. ALLAH’ım, bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır bir yük yükleme. Rabbimiz, bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme ve bizi bağışla; ve bizi bağışla; ve bize merhamet et. Sen bizim Mevla’mızsın, kâfirler topluluğuna karşı bize zafer nasip et.

Amenerrasulü Suresi Faziletleri ve Sırları

Amenerrasulü Suresi Faziletleri ve Sırları

Ebu Mes’ud (r.a)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: Kim ayetini gece okursa ” Bakara Suresi’nin son iki bu ona yeter.” ( Buhari )

.

Bu, Bakara Suresi’nin son iki ayetinin, uyumadan önce okuyan herkes için geceleyin korunmaya vesile olduğunun bir delilidir.

Her ne kadar “ona yeter” ifadesinin teheccüd yerine mi, şeytana karşı bir korunma olarak mı, yoksa salih amellerde yeteri kadar mı olduğu konusunu pek çok âlim tartışmıştır.

Hangi yorumu seçerseniz seçin bizim için önemli olan bu faydayı bilmek ve ondan yararlanmaktır.

O halde sosyal medyada uyuyup da elinizden telefon düşene kadar takılmak yerine Bakara Suresi ayetleriyle Allah’tan (cc) korunun ve yatın.

Kuran’daki tüm ayetler özeldir ve bir amacı vardır. Ancak Bakara Suresi’nin son iki ayetine gelince, Fatiha hariç diğer tüm surelerden farklı olan özel bir şeref vardır.

İbn Kesir’in bu son iki ayetle ilgili tefsirinde, İbn Mes’ud’un şu hadisinden bahsetmiştir: “Resülullah (s.a.v.) Cebrail’in yanında iken yukarıdan bir ses duydu. Cibril gözünü göğe kaldırdı ve ‘Bu, cennette az önce açılmış bir kapıdır ve daha önce hiç açılmamış’ dedi. Kapıdan Peygamber’e bir melek indi ve şöyle dedi: “Sana verilen ve senden önce hiçbir peygambere verilmeyen iki nuru müjdele: Kitap Açan (Fâtiha) ve son âyetler. Bakara Suresi. Onların hiçbir harfini okumazsınız, ancak ondan faydalanırsınız.” (Müslim)

Bakara Suresi’nin son iki ayetinin pek çok rivayeti, onun Allah’ın arşının altından Peygamber (s.a.v)’e, Hz. eşlerine ve çocuklarına verildiğini söyler.

.

Bu ayetlerle ilgili elimizdeki hadiselerin bütün yorumlamları ne olursa olsun, onları Allah’tan bir rahmet olarak görmeliyiz. Onları hafızamıza kazımalı, her gece okumalı ve onları Yüce Allah’tan sevap kazanmaya vesile olarak kullanmalıyız.

Amenerrasulü Suresi Tefsiri

(Dediler ki işittik ve itaat ettik.) İndirdiklerinizi gördük ve duyduk, boyun eğeceğiz ve sözünüzü dinleyeceğiz.

(Dönüş ancak sanadır.) Bu veya öteki dünyadaki bütün her şey elbet sende son bulacaktır. Cebrail (a.s) Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) Amenerrasulü indiği  zaman söyle söyledi: Yaradan Rabbimiz sana ve ümmetini övdü. İstediği verilecek dedi. Resulullah (s.a.v) Yaradan Rabbimizin öğretmesini diledi ve onun affını isteriz diye söyledi.

(Allah kimseye gücü, dayanma durumu üstünde bir şey teklif etmez.) İnsan kudreti sınırlıdır, her beden her şeyi kaldıramaz, ALLAH’u Tela da kullarına kaldırmayacağı, çok zorlanacağı şeyleri ona vermez. Bilakis kudretinin yeteceği şeyleri vererek ona sorumluluk yükler. Önceki ümmetlerde kaldırılamayacak yükler vardı ve artık ALLAH merhamet ederek onlara böyle yükler vermeyeceğini müjdeledi.

(Herkesin kazandığı iyilik lehine, kötülük aleyhinedir.) Hayır işleyerek kazandığınız bütün sevaplar kendi hanenize yazıldığı gibi işlediğini günahların da cezasını kendiniz çekeceksiniz.

(Ey Yaradan! Unutur ya da hataya düşersek bizi sorumlu tutma.) ALLAH’ın verdiği emirleri unutmak ya da bir hataya düşerek işlenen günahlardan bizler sorumlu tutmayarak affet ya Rabbim.

(Bizi affet.) Günahlarımızı affet ve onları defterimizden sil.

.

(Bizi mağfiret et.) Yaptığımız yanlışları, ayıplarımızı gösterme, bizi mahşer günü herkese rezil etme Ya Rabbim.

(Bize merhamet et.) Bize iyilik et, bizi bağışla.

(Sen bizim Mevla’mızsın.) Sen bizim yaradan Rabbimizsin, biz senin aciz kullarınız, bize yardım et işlerimizi kolaylaştır.

(Kafirler kavmine karşı bize yardım eyle.) İnançsız kimselere karşı bizi koru, yardım et, Çünkü Rabbimizin kullarını koruması ve düşman kafirlerden onları kurtarması beklenir. Böyle bir yardım ancak zaferle sonuçlanır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap