Altın Alımına Vergi Geldi mi? Vergi Oranı Kaç?

Altın Alımına Vergi Geldi mi? Vergi Oranı Kaç? Bugün, TL’nin sürekli değer kaybetmesi sebebiyle yatırımcılar döviz ve altın alımına yönelmektedir. Bunun sebebi altının sürekli değer kazanması ve öneminin her geçen gün artmasıdır. Bankalardan da altın alımının mümkün olduğu şu günlerde en güvenilir yatırım aracı olarak altın görünüyor. Bankalarda bulunan vadesiz altın hesapları üzerinden yatırımlarını gerçekleştiren bireyler, altının değerinin artması ile getiri elde edebilirler.

Ekonomide meydana gelen iniş çıkışların bir etkisi olarak vatandaşların birikimlerini güvende tutmak istemeleri gayet doğal bir harekettir. Altın alım satım işlemlerinin günümüzde online işlemler üzerinden ilerletilmesi ile vadesiz altın hesapları daha da gündeme gelmiştir. 7/24 altın alım satım işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilirken pek çok banka bu hizmeti online olarak sunmaya geçmiştir.

Hal böyle olunca devlet bu gidişatı kontrol edebilmek adına altın ve döviz alımlarında bir vergi getirdi. Küçük büyük fark etmeksizin altın alımına vergi geldi mi sorusu yazımızda detaylıca yanıtlanıyor. Evet, altın alımına vergi 2022 piyasalarına bir bomba gibi düştü. Döviz alımlarında söz konusu olan kambiyo vergisi gibi, altın alımı için de belli bir oranda vergi ödemesi söz konusudur.

Geçmişte döviz alımı için dış ticaret firmaları haricindeki firmalar ve bireyler kambiyo vergisi denilen binde iki oranında bir ücret ödemekteydi. Bu işlemler Dijital Hizmet Vergisi Kanunu başta olmak üzere pek çok yasal düzenleme ile sınırlandırılmıştır. Ödenen kambiyo vergisinin oranının 10 katına kadar yükseltilmesi ise Cumhurbaşkanı’nın yetkileri arasında. Bu süreç itibariyle artık döviz alımının tanı sıra altın alımlarında da vergi uygulaması söz konusu hale geliyor. Altın alımında valör ne demek, altına vergi mi geliyor gibi pek çok sorunun yanıtını bulmak için yazımızın devamını okuyun.

Altın Alırken Ne Kadar Vergi Kesilir?

Altın alımına vergi 2022 yılında gündeme oturmaya devam ederken, altın satarken vergi var mı soruları yatırımcıların aklında bir soru işareti oluşturuyordu. Altın alımına vergi 2022 yılında %0,2 olarak yani tıpkı döviz alım satım işlemlerinde uygulandığı gibi belirlenmiştir. 100 gram ve üstü altın alım satım işlemlerinde uygulanan bu oranın daha altı gramajlarda uygulanmasına gerek kalmamıştır.

Kısa bir örnek vermek gerekirse, 50 gram altın alırken vergi kesintisi yaşamayacaksınız çünkü gramaj 100 gramın altındadır. Ancak eğer 200 gram bir altın alımı yapıyorsanız aldığınız tutarın %0,2 oranı kadar bir vergi ödemesi çıkması söz konusudur.

Yine de belirtmek gerekir ki hükümetin ve BDDK’nın burada amacı aslında altın fiyetlarını kontrolde tutmaktır. Bu sebeple altın alımında vergi uygulaması hayata geçirilirken, 22.05.2022 tarihi itibariyle BDDK (bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu) da altın alımına vergi 2022 uygulamasını resmen açıklamıştı.

Ayrıca buna ek olarak bankadan altın alırken vergi kesilmesi ile ilgili pek çok çalışma yapılmış ve karara bağlanmıştır. Sonuçta alınan kararda kişiler bankalar aracılığıyla altın alıp satarken mevcut vergi kısıtlamasının yanı sıra, valör uygulamasına tabi olacaktır.

Altın Alımında Valör Ne Demek?

Altın Alımında Valör Ne Demek?

Altın alımında valör karşımıza oldukça sık çıkan bir kavramdır. Doğal olarak herkes valör kavramının ne olduğunu merak etmektedir. Yazımızın bu kısmında valör ne demektir kısaca sizler için açıkladık.

Valör kelimesi “değer” anlamını aldığı Fransızca’dan dilimize geçmiştir. Aynı zamanda İngilizce’de de “value date” adını alan bu kavram “değer tarihi” olarak çevrilmektedir. Bu da demek oluyor ki valör ne ile ilişkili ise, onun değer kazanarak işleme konacağı tarih “valör” kavramının tanımıdır. Ekonomi kapsamında düşünüldüğünde bu kavram, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilen işlemin gerçekleştiği an ve değer kazanma tarihi arasındaki fark anlatılır.

Basitçe açıklamak gerekirse altın alımında valör uygulaması kapsamında vatandaşların satın aldığı 100 gram ve üstü altınlar onların hesaplarına 1 gün sonra yatırılır. Dolayısıyla altın alım yaptığınız gün tekrar geri satmanız da mümkün değildir. Yani aynı gün içerisinde gerçekleştirilen altın alım işlemleri tersine çevrilmez.

Bir örnek üzerinden gidelim. Diyelim ki o gün 100 gram altın aldınız. Aynı gün geri satmak ve TL’ye çevirmek istediniz. Valör söz konusu olduğu için işleminiz onaylanmayacaktır. Bu sebeple paranızı en erken 24 saat sonrasında TL olarak alabilirsiniz. Buna ek olarak, 100 gramdan daha az miktarda bir altın alımı varsa, altın alımına vergi 2022 yılında söz konusu değildir.

Altın Satarken Vergi Var mı?

Altın Satarken Vergi Var mı?

Altın bozarken vergi var mı diye soran bazı vatandaşlar da kaygılarında son derece haklıdır. Altın alımına vergi 2022 yılında gündeme geldiği için bireyler daima altın satışlarında da vergi olup olmadığı konusunda sorular için merak içerisindelerdir.

Altın alımına vergi 2022 uygulamasının tam tersine, alışta bir kez para ödendiği için satış için herhangi bir ücretin ödenmesi söz konusu değildir. Yani altın bozdurmak isterseniz, bu konu ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmaması dolayısıyla herhangi bir vergi ödemesi yapmanıza da gerek yoktur. Bozdurduğunuz altını gramajı fark etmeksizin vergisiz bir şekilde bozdurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap