Aloe Vera Faydaları, Zararları ve Kullanımı

Evlerimizde süs bitkisi olarak yaygın şekilde kullandığımız Aloe vera, aynı zamanda oldukça faydalı şifalı bir bitkidir. Sağlığa faydalı pek çok element ve mineral içeren bu bitkide, ayrıca kalsiyum, bakır, selenyum, manganez, magnezyum, krom, potasyum, sodyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır.

Evlerimizde Süs bitkisi olarak yaygın şekilde kullandığımız Aloe vera, aynı zamanda oldukça faydalı şifalı bir bitkidir. Sağlığa faydalı pek çok element ve mineral içeren bu bitkide, ayrıca kalsiyum, bakır, selenyum, manganez, magnezyum,  krom, potasyum, sodyum ve çinko gibi mineraller bulunmaktadır. Aloe verada ayrıca vücuttaki iltihaplanmayı önleyen kolesterol, kampesterol, beta-sisosterol ve lupeol de dahil olmak üzere dört yağ asidi de bulunmaktadır.

Günümüzde Aloe vera başta cilt tahrişleri, ürtiker, yaralar ve uçuk gibi cilt hastalıkları olmak üzere, kabızlık ve sindirim sistemi hastalıkları, iltihabi hastalıklar ve diyabet gibi pek çok hastalığın tedavisinde yardımcı şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Ancak tüm şifalı bitkilerde olduğu gibi mutlaka doktora danışılarak doğru şekilde kullanmak gerekir. Aksi halde istenmeyen yan etkiler ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aloe Veranın Faydaları

  • İçeriğindeki kalsiyum, kemik gelişimi için faydalıdır.
  • İçeriğindeki bakır, vücut dokusunun yenilenmesinde etkin rol oynar.
  • İçeriğindeki selenyum çeşitli kalp rahatsızlıkları için oldukça önemli bir elementtir ve kanser tedavisindeki kemoterapinin yan etkilerini azaltmak için kullanılır.
  • İçeriğindeki krom, kan şekeri seviyesinin sabitlenmesini sağlar.
  • İçeriğindeki manganez, vücutta protein sentezlenmesinde, sindirimde ve besinlerden enerji üretilmesinde önemli bir etkendir.
  • İçeriğindeki magnezyum, kalp ve beyin hücreleri için oldukça önemlidir.
  • İçeriğindeki potasyum, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için gereklidir.
  • İçeriğindeki sodyum minerali, sinir ve kas fonksiyonlarını korur
  • İçeriğindeki çinko, bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir kaynaktır.

Bunların yanı sıra Aloe vera jeli, 1930’larda klinik bakımdan deri ve mukoza için radyoterapide yanık tedavisi için kullanılmıştır. Günümüzde kozmetik şirketleri yaygın olarak makyaj, güneş kremi, sabun, tütsü, traş kremi, şampuan, nemlendirici gibi ürünler için Aloe veradan yararlanmaktadır. Ayrıca gıda sektöründe de içecekler, yoğurtlar ve tatlılarda koruyucu madde olarak kullanılmaktadır. Bu bitkinin özü küçük çiftliklerde doğal gıda koruyucu olarak da kullanılmaktadır.

Aloe Vera Nasıl Kullanılmalı?

Aloe vera bitkisi iki şekilde kullanılabilir. Kendiniz yetiştirebilir veya piyasada satılan hazır ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Piyasadan almak istemeniz halinde Aloe vera ürünlerinin etiketinde Uluslararası Aloe Bilim Konseyi onayı olmasına dikkat ediniz. Diğer yöntem ise evde yetiştirmektir. Bitkinin bol güneş almasını sağlamalı ve toprağının yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Yaprakları içinde bol miktarda su depoladığı için bu bitkiui ayda iki veya üç defa sulamak onun için yeterli olacaktır.

Aloe vera tüketiminin faydalı yöntemlerinden biri, yaprağının içindeki jeli içme suyuna karıştırıp içmektir. Bu oran her gün yarım çay bardağı kadar olabilir. Bu yöntemle tüketildiğinde kalp sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça faydalıdır. Bu bitki aynı zamanda sindirim sistemini düzenlediği, kabızlık tedavisinde kullanıldığı için fazla tüketildiğinde ishal gibi bir duruma yol açabilir. Bu tür bir etki görüldüğünde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Aloe vera harici olarak cilt bakımı için de uygundur. Özellikle mükemmel bir nemlendiricidir. Bu bitkinin bugün bulunduğu alanlarda en büyük yeri kozmetik Pazarın kapladığını hatırlamakta fayda var. Aloe vera içeren ürünlerin oluşturduğu sektörün yıllık 110 milyar $ olduğu tahmin edilmektedir.

Aloe veradan elde ettiğiniz jeli yüzünüz, boynunuz ve vücudunuz için kullanabilirsiniz. Bu jel, cildinizin derinliklerine nüfuz ederek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu pH dengesinin geri kazanılmasına yardım eder. Kadınlarda özellikle hamilelik döneminde ve hızlı kilo alıp vermede oluşan çatlak vb cilt sorunları için Aloe vera mucizevi bir etkiye sahiptir. Doğrudan cilt kremi gibi kullanılabilse de mutlaka doktora danışılması gerekir. Bu bitkinin nemlendiricilik özelliğinden faydalanmak için yaprağının içindeki jeli çıkarın, yüz, göz çevresi ve boynunuza uygulayın.

Aloe Veranın Sağlığa Yararları

Ürtiker ve Cilt Tahrişlerini Yatıştırır

Aloe veranın, dermatit, sedef, oral mukozit, cerrahi yaralar ve cilt rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olduğu saptanmıştır. Aloe vera hakkında cilt tahrişlerine yönelik ilk çalışma 1930’lu yıllarda ABD’de yapılmış ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir. İsveç klinik Fizyoloji bölümü tarafından 1996 yılında kronik sedef hastalığı üzerinde Aloe veranın etkileri araştırılmış ve olumlu etkisi %83 olarak saptanmıştır.

Derideki Yaralar Üzerinde Ekilidir

Çalışmalar, Aloe veranın soğuk çarpması, sedef hastalığı, dermatit, yanıklar ve iltihabı tedavi ettiğini göstermiştir. Bu bitki, bir antifungal ve bir antimikrobiyal ajan olarak güvenli bir şekilde kullanılabilir.  Aloe vera jelinin derideki radyasyon hasarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Nükleer savaş tehdidi ortaya çıktığında ABD hükümeti termal ve radyasyon yanıkları tedavi etmek için Aloe vera üzerine araştırmalar yapmıştır.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi ciltte yanıklara şifa olması için Aloe veranın reçetesiz ilaç olarak satılmasını onaylamıştır. Aloe veranın jeli yanıklar için kullanıldığı zaman, bu alanda daha hızlı oranda bir iyileşme görülmektedir.

Uçuk Tedavisinde Kullanılır

Aloe veradan elde edilen jeli uçuk tedavisi için günde birkaç defa kullanıldığında iyileşme sürecini hızlandırdığı görülmüştür.

Vücut İçin Doğal Bir Nemlendiricidir

Cildi nemlendirir. Cildin derinliklerine nüfuz ederek pH dengesinin kazanılmasına yardımcı olur. İçeriğindeki vitaminler ve besleyici özelliği sayesinde saçı güçlü ve sağlıklı bir görünüme kavuşturur. Saçı ölü hücrelerden arındırır ve saç folikülleri etrafında cilt dokusunun yenilenmesine yardımcı olur.

Kabızlık Tedavisinde Kullanılır

Laksatif Aloe vera uzmanlar tarafından iyice araştırılmış olup, lateks bulunan antrakinonlar, bağırsak su içeriğini artırır. Aloe vera, kabızlık probleminin doğal tedavisinde etkin rol oynar.

Sindirime Yardımcı Olur

Bu bitki sindirime yardımcı olur. İçeriğinde bulunan Anti-enflamatuar ve laksatif bileşenleri sindirimi kolaylaştırır, maya oluşumunu azaltır, asit/alkali ve pH dengesini normalleştirir, sindirim için bakterileri teşvik eder, böylece bağırsak işlevlerini düzenler. Kişilerde gaz çıkarma oranı azalırken, dışkı kavramı, aciliyet ve frekansı aynı kalmıştır. Başka bir araştırmada ise gastrik asit düzeyinin Aloe vera ile tedavi edildiğinde azaldığı görülmüştür.

Aloe Veranın Zararları

Yapılan araştırmalar bu bitkinin zengin içeriği ile vücudun bağışıklık sistemine iyi geldiğini ve yaşlanma karşıtı bir antioksidan olduğunu kanıtlamıştır. İçerisinde yer alan vitamin ve mineraller sayesinde günlük hayatınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak aşağıda belirtilen durumlara karşı hassasiyetiniz var ise Aloe verayı kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız.

Hamilelikte Kullanılması Tavsiye Edilmez

Hamile iseniz veya emziren bir anne iseniz, Aloe vera kullanmamalısınız. Hamilelikte düşüğe sebebiyet verebileceğine ilişkin raporlar mevcuttur.

Alerjik Reaksiyonlara Neden Olabilir

Alerjik reaksiyonlar aloe vera kullanımının en sık görülen yan etkileri arasında bulunmaktadır. Bu durum ağız yoluyla almanın yanı sıra bölgesel kullanım için de geçerlidir. Bu şikayetler kişiden kişiye değişiklik göstermesi ie birlikte, kuvvetli bir etki görüldüğünde mutlaka bir doktora danışılmalı ve Aloe vera kullanma bırakılmalıdır.

Aşırı Tüketimi Halsizliğe ve Kalp Sorunlarına Neden Olabilir

Aloe veranın laksatif etkisi kanda elektrolit dengesizliklere yola açabilir. Bu durum kandaki potasyum seviyesine ve düzensiz kalp atışlarına ve de halsizliğe neden olabilir.

Çocuklarda İçin Kullanılmamalıdır

Çocuklarda kullanımı nadir olarak ishal ve mide şikayetlerine neden olabilir. Bu nedenle çocuklar için Aloe vera kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Aşırı Kullanımı Mide Ağrısına Neden Olabilir

Aloe veranın fazla kullanımı, sindirim sistemi hassas olan kişilerde mide ağrısı ve kramplara neden olabilir.

Aşırı Kullanımı Çeşitli Zararlar Verebilir

Aloe verayı günlük dozundan fazla kullanırsanız vücut dengesine etki edeceğinden ishal, böbrek sorunları, idrar ve dışkıda kan, kas güçsüzlüğü, düşük potasyum, kilo kaybına ve kalp sorunlarına yol açabilir. Diyabet hastasıysanız Aloe vera kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Ciddi Yanıklar ve Cerrahi Yaralarda Kullanılmaz

Ciddi yanıklar ve yaralar üzerine Aloe vera sürmek iyileşme sürecini geciktirebilir. Aynı durum cerrahi yaralar için de söz konusudur.

Bağırsak Hastalıklarında Kullanılmaz

Crohn hastalığı, ülseratif kolit ya da tıkanma gibi bağırsak hastalıklarından birine sahip kişilerin Aloe vera kullanmamaları gerekir. Özellikle basur vakalarında Aloe vera çok dikkatli kullanılmalıdır. Günlük doz aşımı yapılmamalıdır.

Böbrek Hassasiyetinde Dikkatli Kullanılmalıdır

Böbrek sorunları olan kişilerin Aloe verayı dikkatli ve danışarak kullanmaları gerekir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrasında Kullanılmaz

Aloe vera, ameliyat öncesi ve sonrası süreçlerde kan şekeri düzeylerini etkileyebilir, bu gibi durumlar nedeniyle kullanılması tavsiye edilmemektedir. Herhangi bir nedenle ameliyat olmanız gerekiyorsa 2 hafta önceden Aloe vera kullanımını sonlandırmanız gerekmektedir. Aloe vera yapraklarından yapılan Aloe özünün kanserojen olabileceği tahmin edilmektedir. Bu durumda yaprak içeriği olan aloin maddesinden kaynaklanmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde kanıtlanmış böyle bir durum mevcut değildir. Yine de göz ardı edilmemesi gereken bir bilgidir ve aşağıda belirtilen ilaçları kullanıyorsanız Aloe verayı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

  • Diyabet ilaçları
  • Sevofluran ilaçları
  • Uyarıcı laksatifler
  • Warfarin (Coumadin)
  • Diüretik ilaçlar (Su hapları)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap