Alkol Lekesi Nasıl Temizlenir?

  Alkol kullanmak sağlığımıza zarar verse de bazı ortamlar için vazgeçilmezdir. Herkes gençlik döneminin bir evresinde içkiyi fazla kaçırdığı bir dönem ya..

Alkol kullanmak sağlığımıza zarar verse de bazı ortamlar için vazgeçilmezdir. Herkes gençlik döneminin bir evresinde içkiyi fazla kaçırdığı bir dönem yaşar. Eğer bu evredeyken başınıza gelen durum alkol lekesi ise uygulayacağınız birkaç temizlik metoduyla kurtulabilirsiniz. Genelde alkol lekesi nasıl temizlenir sorusu dahi garip karşılanabiliyor. Zira alkol saf olduğunda bir çözücü olarak çok sayıda lekenin arındırılmasında kullanılabiliyor.

Fakat burada içki olarak içerisinde alkol bulunan alternatiflerin oluşturduğu lekelerden bahsetmekteyiz. Şarap lekesi gömleğinizi mahvedebilir. Ya da çok sevdiğiniz halınızın üzerine dökülen rakı tüm evin anason kokmasına sebep olabilir. En sevdiğiniz elbisenizin üzerine dökülen votka içerisindeki meyve suyu sebebiyle kokusuz olsa bile güçlü bir iz bırakabilir.

Haliyle alkol izi nasıl temizlenir diye merak edenlere bu aşamada cevap vermek gerekiyor. Çünkü biraz fazla kaçırıldığında dökülen bardaklar ya da şişeler kaçınılmaz oluyor. Bu durumda ister istemez boğuşmak zorunda kalacağınız lekelerle baş başa kalıyorsunuz.

Bira Lekesi Çıkar Mı?

Bira en çok tüketilen alkollü içeceklerden birisidir. Buna ek olarak bira lekesinin çıkmayacağını düşünenlerin sayısı çok fazladır. Fakat bu tamamen yanlış bir inanışı temsil etmektedir. Biranın insan sağlığına faydalı olması açıklandığından beri gencinden yaşlısına herkesin favorileri arasına girmiştir. Peki bir kaza sonucunda kıyafetinize dökülen birayı nasıl temizlersiniz? Yalnızca suyla ya da üzerini ıslak mendille silmek suretiyle çıkacağına emin olsanız dahi net bir temizlik sağlamak zor olabilir.

Burada uygulanacak en temek temizlik formülü amonyaktır. Amonyak ile ılık suyun karıştırılması sonucunda kıyafetlerden kolayca bira lekeleri silinebilir. İnanılmaz bir hızla biraya dair hiçbir iz ya da koku kalmayacağını fark edebilirsiniz. Sonrasında yine ılık suyla durulamayı ihmal etmeyin.

Aynı zamanda amonyak ile temizlik yaparken yün ve ipek kumaşlara uygulayamayacağınızı daha evvel vurgulamıştık. Yün kazağınıza ya da ipek gömleğinize damlayan bira lekesi için uygulayacağınız metot yine ılık su olurken amonyak yerine ispirto tercih etmelisiniz. Karışımla silme işlemini tamamladıktan sonra durulamayı unutmamanız gerekiyor.

Alkol Lekesi Kıyafetten Nasıl Temizlenir?

Alkol kıyafete döküldükten sonra bir otokontrol ile bir anda elimiz lekeli kısma gider ve cildimizden kaldırırız. Buraya kadar her şey normal olsa dahi yapılması gereken şey lekenin altına emici bir araç koymaktır. Herkesin aklına ilk gelen havlu peçete etkin bir araç olarak görülebilir. Elinizin altında pamuk varsa bunu yine aktif olarak kullanabilirsiniz.

Alkol lekesini böylelikle emdirmek mümkün olabilir. Emilimin haricinde alkolün kıyafetin içerisinden geçerek ardına akacağını düşündüğümüzde tampon görevi görmesini sağlamış oluruz. Kıyafetten alkol lekesi temizlerken yapılacak en büyük yanlış ise ovalamaktır.

Maalesef ki ovalayarak ya da çitileyerek lekenin arınmasını bekleyen çok fazla insan var. Oysa bu uygulama tam tersine lekenin daha fazla dokulara işlemesine yol açar. Böylelikle son derece ağır ve geniş bir tabana yayılmış alkol iziyle karşı karşıya kalırız. Suya yatırmak, deterjanlı suda bekletmek, ispirtolu ya da amonyaklı suyla yıkamak çözüm olsa da çitilemek lekenin çıkmasını sağlamayacaktır.

Alkol Lekesi Yüzeyden Nasıl Temizlenir?

Çok güzel bir akşam yemeğinin yanında şarap içerken bir anda ahşap döşemelerinize şarap döküldüğünü fark ettiyseniz gecenin tadı kaçmış olabilir. Fakat kendinizi bu aşamada sıkmamanızı öneriyoruz. Aksine ahşap zeminden alkol lekesi nasıl çıkar diye düşünmenize gerek dahi yok.

Çünkü şarabınızın mantar kapağı yani tıpası bunun için en önemli temizlik figürlerinden birisidir. Temizliği yaparken hiçbir işlem uygulamadan evvel mantarla yeri ya da dökülen zemini silmeye başlayın. Kısa sürede lekenin aslında işlemediğini, tamamen yüzeyden kalktığını görürüsünüz. Buna ek olarak zeminde alkol lekesi oluştuğunda terebentin dökerek arınmasını sağlayabilirsiniz.

Terebentin uygulamasından sonra her ihtimale karşı zemine gerekli temizliği en baştan uygulayın. Fayans ise silerek ve parlatarak, ahşap ise zemin cilasını atarak koruyuculuğunu üst raddelere çıkartın. Böylece hem temiz hem uzun ömürlü olan bir zemin kaplamaya sahip olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap