Akya Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Akya balığı kızartma olarak kullanılır. Cilde iyi gelir. Omega 3 sayesinde vücuda fayda sağlar. Deniz ürünlerine alerjisi olanlar için zararlıdır.

Akya Balığı

Akya Balığı Pulsuz ve parlak derisiyle dikkat çeken, vücudu elipse benzeyen, sırtı mavi ya da yeşil- kahverengi olan akya balığı uskumrugillerdendir.

Halk arasında Leka, Kuzu, Çıplak ve İskender Balığı olarak da anılan Akya balığı, balık sevenlerin tercih ettiği lezzetlerden biridir. Pulsuz denmesinin sebebi derisindeki pulların küçük ve iyi işlenmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Sırtında çift yüzgeç bulunmaktadır. Kafasında hiç pul yoktur, kafası ve ağzı büyüktür.

Akya balığı genelde 50 ile 100 cm kadar uzayabilmektedir. En fazla 180cm uzunluğunda olduğu görülmüştür. Kilosu 10 kg ile 60 kg arasında değişebilmektedir. Genellikle küçük sürüler halinde yaşamaktadırlar.

Akya balığı kabuklular ve küçük balıklarla beslenmektedir. Saldırgan bir balık olduğu için yakalaması oldukça güçtür. Yırtıcı bir balık olarak bilinen Akya, geçmişte fazla avlandığı için nesli tehlike altına girmiştir. Ülkemizin bütün kıyılarında yaşadığı bilinmektedir.

Akya Balığı Nasıl Saklanır?

Akya Balığı

Pulsuz bir balık olan Akya Balığını seçerken dikkat edilmesi gereken ilk nokta derisinin canlı gözükmesidir. Balığın derisi parlak ve gergin ise balık tazedir. Derisinin rengi ve parlaklığından sonra gözlerinin canlılığına ve kokusuz olup olmamasına bakılır.

İlk defa Akya Balığı alan birinin aklına ilk gelen şey Akya Balığı nasıl saklanır sorusu olacaktır. Aslında bu sorunun cevabı çok da komplike bir cevap değildir. Akya Balığı da her balık gibi temizlenen balıklar dondurucu en fazla iki hafta kadar saklanabilir.

Akya Balığı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?

Akya Balığı

Lezzetiyle sevenlerini mest eden Akya Balığı sofralarınızda pek çok farklı şekilde misafir olabilir. Akya balığı yemeklerde nasıl kullanılır sorusunun ilk yanıtı kızartma olacaktır.

Akya balığı kızartması bu balığın en lezzetli hallerinden biridir. Yağsız bir balık olduğu için kızartırken bol miktarda yağ kullanmak önemli bir püf noktadır.  Eğer balığı kızartma şeklinde tüketmeyi sevmiyorsanız ya da daha sağlıklı bir şekilde tüketmek istiyorsanız fırında akya balığı da yapabilirsiniz.

Dilimlere ayırdığınız balığı isterseniz şişlere geçirerek fırın tepsinize koyup pişirebilirsiniz. Şiş geçirmeden de aynı işlemi yapabilirsiniz.

Fırında akya balığını daha lezzetli hale getirmek adına defne yaprağı ve kekik kullanmak iyi bir tercih olacaktır.

Akya balığı çorbası da oldukça fazla tercih edilen bir yemektir. Temizleyip küçük küçük parçalara ayırdığınız balığı çorbanıza atarak hem besleyici hem de lezzetli bir çorba elde edebilirsiniz.

Akya Balığı Faydaları

Her deniz ürünü gibi akya balığı da oldukça faydalı ve besleyici bir balıktır. Akya balığı faydaları:

·       İçerisinde bulunan fosfor ve kalsiyum gibi mineraller sayesinde kemik ve diş sağlığına katkıda bulunur.

·       Bağışıklık sistemini güçlendirir.

·       Hücreleri onarır.

·       İçerisinde bulunan Omega-3 yağı bulunduğu için eklem ağrılarına iyi gelir.

·       Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelir.

·       İçeriğinde bulunan omega-3 yağı sayesinde beyin ve sperm hücrelerinin çalışmasını sağlar.

·       Cildin daha genç görünmesini sağlar.

·       Diyabetin ortaya çıkmasını geciktirir.

·       Hamile kadınlar tükettiği takdirde bebeklerin beyin sağlığına katkıda bulunur.

Akya Balığı Nelere İyi Gelir?

 

Akya balığı nelere iyi gelir diye bakacak olursak akya balığı içerisinde bulunan yağ asitleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Vücudu gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu korumaktadır.

Akya balığı beyin sağlığına faydası da oldukça fazladır. Omega-3 sayesinde öğrenme kabiliyeti artar ve beyin fonksiyonları iyileşir. Gebeliğin ilk üç ayında düzenli olarak balık tüketen annelerin çocukları, kavrama, algılama ve hafıza konularında daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.

Vücudun üretemediği Omega3 yağ asitleri akya balığında bulunmaktadır. Omega 3 kalp ve damar sağlığını korur ve gözde olan sarı nokta hastalığı riskini azaltır.  Alzheimer hastalığı sonucu oluşan hafıza kaybının önüne geçmek için haftada iki gün Akya balığı tüketmek güzel bir tercih olacaktır.

Kemik sağlığı için akya balığı oldukça önemli bir balıktır. Eklemlerde ve kaslarda oluşan hasarların giderilmesinde önemli bir rol oynar. Akya balığı içerisinde bulundurduğu omega-3 sayesinde obeziteyi önlediği gibi damar sertliği, tansiyon gibi pek çok hastalığa da iyi gelmektedir.

Akya balığı kalp sağlığına çok iyi gelmektedir. Kalp krizi riskini azaltır. Kötü kolesterolü azaltarak iyi kolesterolü arttırır.

Akya Balığı İçindeki Vitaminler

Her balık gibi Akya Balığı da içerisinde birçok vitamin ve mineral barındırmaktadır. Akya balığı içindeki vitaminler: c ve a vitaminleridir. Akya Balığı içerisindeki mineraller ise potasyum, demir, kalsiyum ve sodyumdur.

Akya Balığı Kalorisi

100 gram akya balığı 135 kalori değerindedir. 23 gram protein ve 1 gramdan fazla omega 3 barındırmaktadır. Bu nedenle oldukça besleyici bir balıktır.

Akya Balığı Zararları

Özel olarak akya balığı zararları adına bir sonuç elde edilmemesine rağmen her besinde olduğu gibi Akya balığını da çok fazla tüketmek vücudumuz için

zararlıdır. Bu nedenle haftada 2-3 kere Akya Balığı tüketmek vücudumuz için yeterli olacaktır.

Özellikle kızartmanın vücudumuz için zararlı olabileceğini biliyoruz. Akya balığının yağsız bir balıktır. Bu nedenle kızartırken tavaya yapışmaması adına bol yağ ile pişirilmesi gerekmektedir. Fakat buradaki yağ miktarına dikkat etmek önemlidir. Yağ miktarına ne kadar dikkat kızarmış yağ sonucu zararlı madde de ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle fırında akya balığı pişirmeyi tercih etmek daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap