Akut Bağırsak Enfeksiyonu Nedir, Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Akut Bağırsak enfeksiyonları, mide ve bağırsakların iltihaplanması şekilde tanımlanabilmektedir. Bu hastalıkta ishal ana bulgudur. İshale, kusma, bulantı, ateş ve karın ağrısı da eşlik edebilmektedir. Hastalık genel olarak bir virüs, bakteri ya da oldukça nadirde olsa bir parazitin vücuda alınması ile meydana gelmektedir.

Bu noktada hastalığı bulaşmasında etkili olacak unsurlara dikkat edilmesi ve insanın kendisini koruması gerekmektedir.

Çünkü ishalle birlikte gelişebilecek olan kusma ve diğer etmenler insanın oldukça fazla zorlanmasına sebebiyet verebilmektedir. 

Akut Bağırsak Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?

Akut gastroentertit, dışkı ile bulaşmış olan yiyeceklerin tüketilmesi ile, su ya da diğer içeceklerin içilmesiyle, virüs ya da bakterileri taşıyan nesneler ile temas etmiş olan ellerin ağıza, gözlere, buruna gibi farklı noktalara götürülmesi ile ortaya çıkabilmektedir.

Özellikle güvenli suya erişim sağlanamayan bölgelerde hastalığın ortaya çıkma riski epey fazladır. Bu gibi bölgelerde su içmek, yemek yapmak, güvenilir olmayan sular ile yaşam alanlarının temizlenmesini sağlamak hastalığın ortaya çıkma olasılıklarını arttırmaktadır. Tüm bunlar ile birlikte kişisel hijyen şartlarının düşük olduğu durumlarda hastalık kişide kişiye de bulaşabilmektedir.

Bir diğer bulaşma yolu ise hijyenik olmayan alanlarda hazırlanan ya da uzun süre saklanan yiyeceklerin tüketilmesidir. Kirli sulardan yakalanmış balıklar ya da eşya ve yiyeceklerin kirli sular ile yıkanması akut bağırsak enfeksiyonu bulaşma risklerini arttırmaktadır. 

Akut Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Akut Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Akut Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Akut bağırsak enfeksiyonları öncelikli olarak ishaller ile kendisini göstermeye başlamaktadır. Hastalığın etkeni ne olursa olsun tüm gastroenteritlerde ishal bulgusuna rastlanmaktadır. İshal bağırsak hareketlerinin artmasına, dışkı kıvamının bozulmasına ve dışkı miktarının artmasına sebeiyet vermektedir. Virüsler ile gelişen ishallerde dışkıda kan görülmemektedir.

Ancak bazı bakteriler kanlı ya da sümüksü bir ishale neden olabilirler. Bazıları ise kansız su gibi ya da aşırı sulu dışkıya yol açmaktadırlar. Hastalığın en büyük belirtileri olan ishal ve kusma ile vücutta sıvı kaybı, tuz mineral dengesinin bozulması gibi durumlar görülebilmektedir. 

Akut gastroenterit, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ateş ile sıklıkla karşılaşılmasına sebep olmaktadır. Bununla birlikte yüksek ateşe ve sürekli sıvı kaybına bağlı olarak dehidratasyon gelişmesi görülebilmektedir. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda sıklıkla görülür. 

Akut Bağırsak Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konur?       

Akut bağırsak enfeksiyonları tanısı, hastanda alınan numunelerin uygun laboratuvar ortamlarında incelenmesi ile sağlanmaktadır. Bu incelemeler sonucunda akut bağırsak enfeksiyonuna sebep olan etkenin tespiti sağlanmaktadır. Tanı için hasta öyküsü ve laboratuvar bulguları genelikle yeterli olmaktadır.

Kimi durumlarda oluşan ishalin tedavisinde antimikrobakteriyel ilaçların kullanılması gerektiği için hastalık etkeninin bu yapıda bir mikrop olabileceği düşünüldüğü zaman bunlara yönelik dışkı tetkikleri ve diğer tetkikler de yapılabilmektedir. Mide ve bağırsak iltihabı sürecinde erken tanı oldukça önemlidir.

Genel olarak kendi kendine düzelebilen rahatsızlıklar olsalar da büyük sorunların önüne geçmek için doğru adımların atılması gerekmektedir. 

Akut Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Akut bağırsak enfeksiyonu tedavisi çoğu zaman yapılmadan kendi kendine düzelebilmektedir. Ancak bir tedavi uygulanacağı zaman, tedavi genellikle belirtilere göre uygulanmaktadır. Doktor tarafından uygun görülen ve doktorun önerdiği ilaçların kullanılmasına ihtiyaç olabilmektedir.

İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalar ile ishal diyeti uygulanmalıdır. Aynı zamanda hastanın bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. İshale bağlı olarak gelişen sıvı ve tuz kaybı ciddi sonuçların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir. Akut gastroentertit süresince insanda iştahsızlık gözlemlenebilmektedir. Özellikle sürekli sıvı ve tuz kaybeden insanın doğru beslenmesi önemlidir. Bu sebepten beslenmeden asla ödün verilmemelidir. 

Akut Bağırsak Enfeksiyonu Korunma Yolları Nelerdir?

Akut bağırsak enfeksiyonlarından korunma yolları denildiğinde ilk akla gelen nokta ellerin sık ve doğru yıkanmasıdır. Akut bağırsak enfeksiyonlarına sebep olan en önemli noktalardan birisi ellerin yıkanmadan ağıza götürülmesidir.

Eller mutlaka yemeklerden önce ve sonra yıkanmalıdır. Aynı zamanda yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra, bebeğin beslenmesinden, altının temizlenmesinden önce ve sonra eller sabun be bol su ile yıkanmalıdır. Tüm bunlar ile birlikte her zaman temiz ve güvenilir sular tüketilmelidir.

Eğer bulunulan bölgede herhangi bir şekilde kuyu ya da depo suyu kullanılırsa uygun klorlama işlemleri yerine getirilmelidir.

Pis olduğu tahmin edilen ya da güvenilir olmayan alanlarda su kullanılması gerektiği hallerde su mutlaka en az 10 dakika kaynatılarak kullanılmalıdır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap