Ağız Kuruluğunun Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi Hakkında

Ağız Kuruluğunun Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi Hakkında Normal şartlar burundan nefes almak gerekir. Lakin bazen burunda yaşanan tıkanıklıklar kişiyi ağızdan nefes almaya zorlar. Bu durumda geçici ağız kuruluğu yaşanabilir.

Ağız Kuruluğunun Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi Hakkında

Ağız Kuruluğu Ağız, tükürük sayesinde sürekli kendini ıslak tutarak kuruluğu engeller. Kullanılan ilaçlar, aşırı stres, yoğun aktiviteler ağız kuruluğunun nedenlerindendir. Tükürük her ne kadar iğrenerek baktığımız bir salgı olsa da, dişlerin çürümesini önler, sindirime yardımcı olur, mikroplardan korur.

Ağız Kuruluğunun Bilinen Nedenleri

Burnumuzdan nefes aldığımızda sürekli toz zerrecikleri doluşur ve burun tıkanıklığı olur. Bu sorunu gidermek için de sprey gibi burun açıcı ilaçlar kullanırız. Bu tür kimyasallar ağız kuruluğuna neden olur.

Ağrı kesiciler artık günümüz insanı için su içmek gibi bir şey oldu. Düzenli ve aynı tip ilaç tüketimi tükürük salınımını azaltıp ağız kuruluğuna sebep olur.

Normal şartlar burundan nefes almak gerekir. Lakin bazen burunda yaşanan tıkanıklıklar kişiyi ağızdan nefes almaya zorlar. Bu durumda geçici ağız kuruluğu yaşanabilir.

Ağız kurumasının temel nedenleri arasında tükürük bezlerindeki hastalık yer alır. Ergenlik dönemi, depresyon, menopoz, yani kısaca hormonel aktiviteler değişimi de ağzın kurumasına yol açar. Şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları olanlarda da bu sorun sıkça görülmektedir.

Gün içerisinde su içmeyi unutabilirsiniz, geçici ağız kuruluğunun en temel sebebidir. Tütün mamulleri içerdiği yüksek miktarda zararlı madde sebebi ile ağzın kurumasına neden olur.

Ağız Kuruluğunun Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi Hakkında

Ağız Kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

İlk etapta sürekli bir su içme isteği duyarsınız. Ağız kuruluğu belirtisinde gelen şikayetler arasında; tükürüklerin yoğun olması, yapışma hissi vermesi ve yutkunurken zorlanma gibi durumlar belirtilmiştir.

İlaçlar nedeni ile ortaya çıkan kurulukta iğne gibi bir batma, sıcaklık, yeme-içmede zorluk hatta ileri seviyelerde ağız içinde yara şikayetleri bile belirtiler arasındadır.

Dişlerini düzenli fırçalamayanlarda bakteriler nedeni ile diş ve diş eti hastalıkları ortaya çıkar. Bu bakteriler tükürük bezlerine zarar vererek ağız kuruluğuna neden olur. Diş ağrıları da bu belirtiler arasında bulunur.

Ağız Kuruluğu Tedavisi için Neler Yapılabilir?

Ağız kuruluğunu tedavi etmek için ilk olarak kaynağını bulmak gerekir.

Sürekli kullandığınız ilaç var mı?

Günlük ne kadar su tüketiyorsunuz?

Diş sağlığınıza dikkat ediyor musunuz?

Son zamanlarda yaşadığınız psikolojik bir sorun var mı?

Aileden kalma genetik bir rahatsızlık söz konusu mu?

Bu soruların cevabını bulduğunuzda tedavisi de ona göre şekil alacaktır.

Ağız kuruluğu eğer diş sorunlarından kaynaklanıyorsa diş macunun değiştirmeyi deneyin. Çürükler oluşmaya başladıysa tedavi için hekime görünmeniz gerekir.

Ağız kuruluğu için en basit tedavi sakız çiğnemektir.

Tabi, bu durum geçici kuruluk için geçerlidir.

Yemeklerden sonra su tüketmek, gargara yapmak ağız içindeki kalıntıları temizleyeceği için bir nevi ağzın kurumasını da önler.

Sürekli asitli, şekerli yani dişe ve damağa zarar veren gıdaların tüketimi ağız kokusu ve kuruluğa yol açar. Bir süre bu besinleri tüketmeye ara verin veya azaltın.

Ağız kuruluğunu önlemek için sigara ve alkol tüketmeyin.

Kahve içeceksiniz sadece ve az için.

Kafein içeren ürünlerden uzak durun.

Yemeklerinize çok fazla tuz ilave etmeyin.

Cildiniz kuru ise nemlendiriciler ile destekleyin.

İlaç tedavisi için arkadaşlarınızın önerdiğini değil, Doktorunuzun reçete ile verdiğini kullanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap