.
.

Ağır Hasar Kaydı Nedir? Nasıl Belirlenir?

.
.

Ağır Hasar Kaydı Nedir? Nasıl Belirlenir ve Tespit Edilir? Ağır hasar kaydı, araç sahiplerinin en büyük korkularından birisi de aracı ile kaza yapıp, araçta hasar kaydının meydana gelmesidir. Çünkü ağır hasar kaydına sahip bir aracı satmakta, kullanmakta oldukça zordur.

Zarar verilen ve Zarar gören araç, alım-satım işlerinde araç sahiplerini zor durumda bırakır. Çünkü ağır hasar kaydı satışı olumsuz etkileyerek aracın asıl değerinin altında verilmesine neden oluyor. Özellikle ikinci el almak isteyen kişilerin bu hasarın derecesini bilmesi gerekiyor.

Eğer araçta oluşan zarar daha yüksek seviyelerde ise ağır hasarlı olarak görülüyor. Bir araçta ne kadar hasarın olduğu ve hasarın hangi derecede olduğu sigortası yapılan araçlarda kaza anında tutulan kaza tespit tutanağı ile belirlenir.

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Belirlenir?

Bir araç sahibi bir kazaya karıştıysa aklına ilk gelen soru ağır hasar kaydının derecesi nedir ve ağır hasar kaydı neye göre belirlenir şeklindedir. Ağır hasar kaydı, kaza sonrasında aracın hangi bölgelerinin zarar gördüğü ile tespit edilir. Bunun için öncelikle bir tutanak tutulması gerekir. Aracın hangi bölgelerin zarar gördüğü tutanakta gösterilir. Bunun üzerine sigorta şirketi tutanak ile birlikte ağır hasar kaydını belirler.

Araç piyasasında hasarlı ve ağır hasarlı kaydı olan araçların alıcıları da vardır. Bu kişiler hasar kaydından yararlanarak düşük maliyetler ile aracı satın alır. Bu aracın gerekli muayeneleri ve sigorta bedellerini ödeyerek tekrar trafiğe çıkartabilir. Ağır hasarlı araçlar çok ucuz fiyatlara satıldığı için oldukça ilgi çeker.

.

 Siz de bir araç alımı yapacaksanız ilk olarak hasar kaydının olup olmadığını öğrenin. Araç hasar kaydının olup olmadığı araç plakasını sorgulayarak yapılabilir. Belirlenen sms ile plakayı yazarak sorgu işlemini kolaylıkla halledebilirsiniz. Bu sayede hasar kaydının olup olmadığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz ve daha uyguna satın alabilirsiniz.

Hasar Kaydının %70 ve Üzerinde Olması Ne Demektir?

Hasar Kaydının %70 ve Üzerinde Olması Ne Demektir?

Bir araç kaza yaptıktan sonra gerekli raporlar tutulur ve araç ekspertiz tarafından incelenir. Ekspertiz raporlarında bir araç %70 ve üzerinde ise ağır hasarlı olarak tanımlanır. Ağır hasarlı araçların trafiğe çıkması da son derece tehlikelidir.

Aracınız kaza masrafı aracın sıfır satış fiyatına ile yakın aralıkta ise artık aracınız için masraf yapılmak istenmez. Bu araç ağır hasarlı olarak işleme alınır ve trafikten men edilir. Eğer kaza yaptığınız aracın kaskosu varsa ve aracın piyasa değeri sigortada belirtilen kaskon bedeli kadar araç sahibine ödenebilir. Bu şekilde ödeme yaptığınızda araç sigorta şirketinin üzerine geçer.

Sigortaya geçen araçlar artık kullanılamaz halde olduğu için trafiğe çıkamaz. Bu yüzden de uygun fiyatlarda sigorta şirketleri tarafından satışa çıkarılır. Alan kişi gerekli muayeneleri yaptırarak aracı trafiğe uygun hale getirebilir.

Bedelli ve Bedelsiz Hasar Kaydı Nedir?

Bedelli ve Bedelsiz Hasar Kaydı Nedir?

Araç sahibi trafikte ne kadar dikkatli bir sürüş yaparsa yapsın bazı durumlarda kaza kaçınılmaz oluyor. Araç hasar raporu almak istemeyen kişiler için büyük sorun teşkil eden bu durum aracın değerinin kendi değerinin büyük ölçüde altında satılmasına neden olur. Bu durumu yaşayan bir araç sahibi araçların hasar raporunun tutulması gerekir.

Başka İçerik:  Alkali beslenme nedir?

Fakat hasar raporları da bedelli ve bedelsiz olarak ikiye ayrılır. Eğer yaptığınız kaza karşı taraf tarafından meydana geldiyse ve o hatalıysa masraflar onun tarafından ödenir. Masraf ödendiğinde ise bu masraflar hasar kaydı kayıtlarına geçmez. Eğer kaza da iki tarafta suçlu ise bu durumda araç hasarlarının bilinmesi oldukça zorlaşır.

.

Peki bedelsiz ağır hasar kaydı nedir diye düşünüyorsanız şu şekilde ifade edilebilir. Öncelikle iki araç kaza yapmışsa kaza da kim kusurlu ise o araç sahibinin sigortası karşı tarafından masraflarını öder. Bu durum bedelsiz ağır hasar olarak kayıtlara geçer.

 Bazı durumlarda ise bu durum farklıdır. Kaza yapan kişiler kendi aralarında uzlaşırsa kayıtlarda hasar kaydı net olarak belirlenemez. Burada net bir hasar kaydına ulaşmaz isteyen kişiler iyi bir ekspertize göstermesi gerekir. Araçta dış görünümde herhangi bir belirti yer almıyorsa bu durum kayıtlara hasarlı olarak yansır.

 Fakat hafif hasar mevcut ise bu araçlar trafikten men edilmez. Trafikte kullanılmaya devam edilebilir. Aşırı derece de hasar bulunan araçlar ise pert olarak kayıtlara alınır. Bu araçlar trafiğe çıkmaya ve kullanıma uygun değildir.

Ağır Hasarlı Araç Nasıl Tespit Edilir?

Ağır Hasarlı Araç Nasıl Tespit Edilir?

Kaza yapan araçlar hasar bildirimi yapmalıdır. Hasar bildirim yaptıktan sonra incelemeler yapılır ve bunun içinde bazı belgeler gerekir. Hasar kaydının belirlenmesi için gerekli ilk şey eksperin raporudur. Eksperin raporu hasarı en iyi şekilde yansıtır.

Eğer bir araçtaki hasar, aracın kaza tarihindeki piyasa değerini karşılıyorsa ya da daha üst seviyelere çıkıyorsa bu araç ağır hasarlı olarak kayıtlara geçer. Eğer aracın değeri sigorta şirketi tarafından ödenirse bu araç pert olarak trafikten men edilir. Trafikten men edilme sebebi ise diğer araçları ve aracı kullananın hayatını tehlikeye atmasıdır.

Başka İçerik:  Ferdi Kaza Hasarlarında Ne Yapılmalı?

Hem can hem de maddi olarak kişiyi zora sokan araçlar ise bedelsiz olarak ifade edilir. Bedelsiz ağır hasar kaydı nedir sorusu her araç sahibinin merak ettiği bir konuydu bu şekilde ifade edilebilir. Ağır hasarlı ve bedelsiz araçlar, trafikten çekilmesi gereken araçların içerisinde yer alır. Bu araçlar sürücüler için bir tehlike oluşturur.

.

Eğer bir araç almaya karar verirseniz ve bu ikinci el bir araç ise hasar kaydını detaylı incelemenizde fayda var. Aracın trafikten men edilip edilmediğine, hasar kaydının olup olmadığına bakmanız gerekir.

Hafif hasarlı, hasarlı ve ağır hasarlı araçlar diğer araçlara göre daha uygun olacağı için bu araçları alarak bütçenize de katkı sağlayabilirsiniz. Fakat bu araçların güvenliğine, muayenesine dikkat etmek gerekir. Tüm sorgulamaları yapıldıktan sonra ekspertiz raporlarına bakarak aracı satın alabilir. Bu alım satım işleminde ekspertiz raporları oldukça büyük önem taşır.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap