Adet Gecikmesi Neden Olur? Gecikme Nasıl Tedavi Edilir?

Adet Gecikmesi Neden Olur? Gecikme Nasıl Tedavi Edilir? Sağlıklı her kadın ergenlikten menopoz dönemine kadar 28 günde bir adet kanaması geçirir. Bu olay kadın üreme sisteminin olası bir gebeliğe karşı her ay düzenli olarak hazırlanması diye tanımlanır. Her ay gerçekleşen adet ya da regl birçok nedenden dolayı gecikebilir. Fakat bu gecikmeden bahsedilebilmesi için adet başlangıcını en az 7 gün geçmesi gerekmektedir. Adet gecikmesi neden olur sorusu sıkça sorulmaktadır.

Araştırmalara göre hemen hemen her kadın belirli dönemlerde adet düzensizliği yaşamaktadır. Bir sene içerisinde 2 veya 3 defadan daha fazla olursa maruz kalınan bu gecikme ciddi sağlık problemlerinin nedeni olabilir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri etkendir. Hormonal durumlar veya kullanılan çeşitli ilaçlar gibi birçok olay bu duruma neden olabilmektedir. Polikistik over sendromu ve menopoz döneminin yaklaşması da Adet gecikmesi neden olur sorusunun cevabıdır.

İlk adet olan kişide bu durum biraz farklı gelişir. İlk kez kanama durumunu yaşayan kişide hemen düzen oturmaz. İkinci adet dönemi 28 gün sonra gerçekleşmeyebilir. Bu, hormon düzeninin tam oturmamasına bağlıdır. İlk etapta böyle durumların yaşanması gayet normaldir.

Adet Gecikmesi Neden Olur? Gecikme Nasıl Tedavi Edilir?
Adet Gecikmesi Neden Olur? Gecikme Nasıl Tedavi Edilir?

Adet Gecikmesi En Fazla Kaç Gün Normaldir?

Adet kanamasının gebelik haricinde 7 gün veya daha fazla kesilmesi olayı gecikme olarak adlandırılır. Normal olarak adet kanamasının 5 gün gecikmesi normal olarak kabul edilir. Fakat 10 gün gecikmesi bir problemin işareti olabilir.

Kadınların ilk kez adet kanması geçirdiği ergenlik dönemlerinde ve menopoz öncesi döneminde bu rahatsızlığı yaşar. Yaşanan olay gayet normaldir. Ancak bu iki durum dışında hormonal düzeni oturmuş kadınların 21 ile 35 gün içerisinde adet görmesi beklenir.

Adet gecikmesi yaşayan çoğu kadın hamile olmaktan şüphelenirken bu durumu birçok sebebi olabilir. Yani adet gecikmesi neden olur sorusunun cevabı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. O yüzden gecikmenin belirtileri doğru bir şekilde gözlenmeli ve gerekirse bir hekime başvurulmalıdır.

Peki, adet gecikmesi en fazla kaç gün normaldir? Bu soruya cevap verebilmek için kaç günde bir adet görülür sorusunun cevabı hakkında gerekli bilgiye sahip olmak gerekir. Çünkü durum kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kadın regl dönemlerinde senede 2 defadan fazla gecikme yaşıyorsa gecikmeyle birlikte acı ve ağrıda varsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Mevsimsel Adet Gecikmesi En Fazla Ne Kadar Sürer?
Mevsimsel Adet Gecikmesi En Fazla Ne Kadar Sürer?

Mevsimsel Adet Gecikmesi En Fazla Ne Kadar Sürer?

Adet gecikmesi neden olur? Sorusunun cevaplarından birinin de mevsimsel geçişler olduğundan bahsetmiştik. Mevsimsel gecikme  olayı kişiden kişiye ve hormonlara göre değişim göstermektedir. Mevsimsel adet gecikmesi en fazla ne kadar sürer? sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir.

Çünkü böyle bir durum için belli başlı bir süre vermekte doğru olmaz. Gecikme yaşayan kadınların mutlaka bir hekimden yardım almaları önerilir. Ayrıca bu ve bunun gibi soruların cevabını öğrenmek istiyorsanız sinoplukoca.com adlı sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Adet Gecikmesine Neden Olan Hastalıklar

Yılda birkaç günlük gecikmelerin yaşanması normaldir. Fakat bunun dışında yaşanan adet düzensizliğinin nedeni çeşitli hastalıklar olabilir. Adet gecikmesine neden olan hastalıklar dediğimizde karşımıza birçok hastalık çıkar. Bunlardan bazıları kadınların adet döngüsünü sağlayan dört etmenden hipotalamus, hipofiz, yumurtalık, ya da rahimdeki kist ve miyomlardır.

Ayrıca rahim dokusunun kalınlaşması, rahim ağzındaki polipler ve sık rastlanmamakla beraber kanserde adet düzensizliğinin olmasına neden olur. Bu sorunların çözüme ulaşması için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Hekiminiz ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahaleyi uygun bulacaktır. Tanı konulup tedavi edilmesiyle adet düzensizliği sorunu ortadan kalkar.

Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?
Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?

Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?

Buraya kadar adet gecikmesi neden olur konusu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Peki, birçok nedeni olan bu adet gecikmesine ne iyi gelir? Bu duruma iyi gelen birçok doğal bitki vardır. Bu doğal bitkiler bunlardır:

  • Zencefil: Bu bitki birçok hastalığa iyi geldiği gibi adet düzensizliğine de iyi gelir. Ayrıca mestrüel dönemleri düzenlemek adet kanmasını hafifletmek için çok yararlıdır. Regl düzenini geliştirir. Ayrıca regl gecikmesinin çözülmesinde yardımcı olur. Taze öğütülmüş zencefili bir fincan suda 5 ila 7 dakika kaynatın. Yemekten sonra günde 3 defa tüketin.
  • Tarçın: Menstrüel döngünün düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca adet düzensizliğini etkilediği düşünülen hidroksikalkon içerir. Polikistik over sendromu geçiren kadınların menstrüel periyotlara etkileri konu edinen bir çalışmada mevcuttur.
  • Zerdeçal: Hormonların dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca antispazmodik ve antiinflamatuar özellikleriyle menstrüel ağrıları azaltır. Çeyrek çay kaşığı zerdeçal ile bir çay kaşığı bal ve sütü karıştırın. İyice karıştırarak günlük olarak tüketin.
  • Aloe vera: Düzensiz dönemler için etkili bir bitkidir. Bu bitki adet kanmasına neden olan hormonların arttırılmasına neden olur. Ayrıca düzenli menstrüel döngüsünde yardımcı olur. Aloe vera yapraklarını ikiye bölün. Ve aloe veranın jeliyle bir yemek kaşığı balı karıştırın. Bu karışımı kahvaltıdan önce alın.
Adet Gecikmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Adet Gecikmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Adet gecikmesi neden olur sorusuyla bu durumun birçok nedenini öğrendik. Peki, adet gecikmesi nasıl tedavi edilir? Bu durumun birçok nedeni olduğu gibi farklı tedavi yöntemleri vardır. Tedavi etmek için önce bir hekim tarafından nedeni bulunmalıdır. Eğer durumun nedeni hormonsal bir dengesizlikse hastaya hormon düzenleyici ilaçlar verilerek tedavi edilir. Polikistik over sendromunda sadece kilo vermekle bile adet düzenlenebilir. Ayrıca doğum kontrol haplarıyla da tedavi edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap