Milli Cemiyetlerin Özellikleri Nelerdir? En Çok Bilinenleri

Milli Cemiyetlerin Özellikleri Nelerdir? En Çok Bilinenleri

Milli mücadelede çok önemli bir payı bulunan ve kurtuluş savaşının başlamasına ve halkın organize olmasına büyük katkıda bulunan milli cemiyetlerin özellikleri ve milli cemiyetlerin neler olduğu hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde birçok ülkenin savaştan sonra yenilgiyi bahane etmesi ve istedikleri bölgeleri paylaşarak işgal etmeye başlamaları ve ülkenin savunmasız kalması nedeniyle bölgesel olarak işgallere karşı oluşturulan direnişler başlamıştır. Bu direnişlerin dünya çapında duyulması ve yapılan araştırmaların halkın haklılığını ortaya koyması nedeniyle milli cemiyetler oluşturulmuştur.

Milli cemiyetler bulundukları bölgelerde oluşabilecek işgallere önlemek ve halkı bilinçlendirerek direnişe geçmek amacıyla kurulmuştur.

Milli cemiyetlerin özelliklerini şöyle sıralamak mümkündür.

  • Kuruldukları bölgelerde halkı bilgilendirerek oluşabilecek herhangi bir işgale karşı savunma hazırlığı yapmalarını ve ilhak edilmek istenen bölgelere karşı direniş sağlamayı amaçlamışlardır.
  • Milli cemiyetler özellikle halkın katılımı ile halkın çoğunluğunu ve Türk milletinin çoğunluğu teşkil ettiğini Bristol raporu ve diğer araştırmalarda ortaya koymuşlardır.
  • Bölgesel olarak savunma ve organizasyon sağlamışlar böylelikle kongreler düzenlemeye ve kurtuluş savaşı için hazırlıklara fırsat vermişlerdir.
  • Milli birlik ve beraberliği savunmakta beraber yeni Türk devletinin temellerini atmış ve gerektiğinde anlaşma için heyet göndererek resmi olarak tanınmakta adım atmışlardır.

Milli Cemiyetlerin En Bilinenleri Nelerdir?

Vatanın savunması ve müdafaa edilmesi amacıyla kurulan bölgesel cemiyetler daha sonra konferanslar yoluyla bir araya getirilerek milli mücadele için amaç, hedef ve yöntem belirlemek fırsatını vermişlerdir.

En bilinen milli cemiyetler şunlardır;

İzmir Reddi İlhak Cemiyeti

İzmir bölgesinde kurulan milli cemiyet olarak İzmir Reddi İlhak Cemiyeti bu bölgedeki Türk halkının az olması bahane edilerek Yunanistan tarafından ilhak edilmeye kalkışılmasıyla kurulmuş ve bu bölgenin savunmasında ve ülkenin her tarafına bu işgali duyurmakta önemli olmuştur.

İzmir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

İzmir bölgesinde bu bölgedeki halkın Türk olduğunu ispat ve kamuoyuna duyurmak için kurulmuştur. Yunanistan tarafından bölgenin işgal edilemeyeceğini ve halkın direniş göstereceğini duyurarak halkı örgütlemek konularında büyük fayda sağlamıştır.

Trabzon Muhafaza-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti

Trabzon bölgesinde kurulan bu cemiyet bölgenin Rumlara verilmesini önlemek ve bölgenin savunulması amacıyla kurulmuştur. Trabzon Muhafaza-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti daha sonra Erzurum Kongresinin toplanmasında katkı sunmuştur. Trabzon bölgesinde Rum çetelerinin saldırılarını önleyerek silahlı direniş göstermişlerdir.

Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Trakya bölgesinde halkın direniş göstermesiyle kurulan milli cemiyet özelikle Yunan işgallerini önleyerek çalışmalarda bulunmuştur. Bölgenin korunmasını hedeflemiş bu cemiyet gerekirse bu bölgenin bir devlet olarak kalmasını sağlamayı amaçlamıştır.

Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

Şark vilayetleri cemiyeti olarak kurulan daha sonra Doğu Anadolu’da birçok kongrenin toplanmasına olanak sağlayan bir milli cemiyettir. Atatürk’ün Erzurum ve Sivas kongrelerini düzenlemesinde ve bu bölgenin organizasyonunda faydalı olmuştur.

Kilikyalılar Cemiyeti

Milli mücadelede özellikle Adana ve civarının işgallere karşı savunulmasına katkı sağlamıştır. Pozantı kongresi bu bölgede toplanmış ve işgallere karşı ilk direniş de bu bölgede yaşanmıştır. Kilikyalılar Cemiyeti milli cemiyetler arasında işgallere karşı gerektiğinde silahlı direniş yapmak gerektiğini göstermiştir.

Milli Kongre Cemiyeti

Milli Kongre Cemiyeti kuruluş hedefi milli bir mücadele başlatmak ve ülkenin dış basınında yapılan haksız propagandaları önleyerek işgallerin haksızlığını ortaya koymaktır. Bu amaçlar ışığında basın yayını kullanarak hem iç hem de dış kesimlerde işgale karşı direnç ve halkın haklı direnişini ortaya koymuşlardır.

Milli cemiyetler milli mücadelede halkın sesinin duyulmasını ve halkın bağımsızlıktan yana olduğunu ilk ortaya koyan bölgesel topluluklardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap