Alçı Nasıl Hazırlanır? Boyalı Duvara Saten Alçı Nasıl Yapılır?

Alçı Nasıl Hazırlanır? Boyalı Duvara Saten Alçı Nasıl Yapılır? Ev içinde ve ev dışında pek çok alanda alçı kullanılmaktadır. Çocukluktan itibaren kullanmaya başladığımız, daha ilkokuldayken tanıştığımız bir ürün olmaktadır. Peki içeriğinde neler bulunur? CaSO4 kalsiyum sülfat bir hemihidra bileşiğidir ve ana malzemesidir. Alçı Tozu olarak adlandırılır.

Beyaz renkli olan kalsiyum sülfat dışında alçı içerisinde kil de bulunuyor. Bunun yanında demiroksit ve kum da diğer malzemelerden biridir. Peki alçı nasıl hazırlanır? Bu bahsedilen içerik küçük parçalara ayrılır. Daha sonra içerisindeki suyun buharlaşması sağlanır. Bunun için de 190 derecede uzun süre tutulur.

Yapım aşaması bu şekildedir. Pek çok faydası, kullanım alanı, kolaylığı bulunmaktadır. Bu nedenle de hayatımızda önemli bir alana sahiptir. Kullanım alanlarında aklınıza inşaatlar gelebilir. Bir dişçinin dolgu malzemesi olarak kullandığı da bu ürünün bir çeşidi olmaktadır.

Alçı Nasıl Hazırlanır
Alçı Nasıl Hazırlanır

Alçı Malzemeleri Nelerdir?

Evlerde, iş yerlerinde en sık kullanılan yapı malzemelerinden biri olmaktadır. Alçı malzemeleri nelerdir diye merak ediyorsanız, çeşitli maddelerin karışımı ile oluşturulduğunu söyledik. Başlıca malzemesi alçı taşıdır. Olmazsa olmaz malzemesi budur.

Bu ürün ilk Paris taraflarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle de Paris sıvası adı da verilmektedir. Pişirilen topraktan kaplarda kullanılmış ve hayatımıza girmiştir. Mutfak malzemesi olarak başlayan serüveni yapı malzemesi, tıpta kullanılması ile devam etmiştir.

Pek çok kullanım alanı ve çeşidi bulunmaktadır. Sadece inşaat dünyasında bile çeşitleri mevcuttur. Alçı nasıl hazırlanır sorusunun cevabı da kullanım yerine, alanına ve çeşidine göre farklılık gösterir.

Çeşitleri çoktur diye söyledik. Bunlar; sıva, makine, saten, kartonpiyerlerde kullanılan alçı, derz dolgusu olmaktadır. Bu saydığımız sadece inşaat alanında olan türleridir.

Alçı Malzemeleri Nelerdir
Alçı Malzemeleri Nelerdir

Saten Alçı Nedir? Nasıl Yapılır?

İsminden de anlaşılabileceği gibi en üst katman olarak yapılır. Bir sıva türü olmaktadır. Kumaş olan saten gibi pürüzsüzlüğü sağlar. Temiz bir görüntü elde etmek için kullanılır. Tüm duvarlarda boyadan önceki kat olarak çekilir. Duvardaki boşlukları doldurur ve boyanın düzgün görünmesini sağlar. Saten alçının diğer isimleri saten perdah ve perdahlı alçı olmaktadır.

Saten alçı nasıl hazırlanır sorusuna gelince 100 gr alçıya 70 gr su ilave edilmektedir. Rengi beyaz olan bu tozun nişastaya benzer yapısı vardır. Uygulandıktan sonra 5-6 saatte kurur. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine uygulanmaktadır.

Uygulaması ise oldukça kolaydır. Sadece uygulanan alanın kuru olmaması gerekmektedir. Doku farklılıklarını düzelttiği için boya yaparken tasarruf sağlayacaktır. Yine boya aşamasında zamandan da tasarruf etmenizi etkileyecektir. Bu sıva malzemesini hazırlarken 90 dakikada ne kadarını yapacaksanız o kadarını hazırlamalısınız. Su ve alçı oranına dikkat edilmelidir. Bu orana dikkat edilmezse çok hızlı kuruma ya da çok geç kuruma gibi sorunlar yaratabilir.

 Uygulama sırasında duvarın nemli olması gerekir. Yoksa sıva çok çabuk çatlar. Yaparken de malanın hep aynı tarafa hareketi sağlanmalıdır. Böylece dalgalanma olmaz. Kuruduktan sonra ince zımpara ile zımparalanır.

Saten alçı nedir, nasıl yapılır sorusunun cevabını yukarıdaki açıklamadan az çok öğrendik. Pek çok da faydası bulunmaktadır. Size hem zaman hem de boya tasarrufu sağlatır. Duvarın pürüzsüz görünümünü sağlar. Hem kuru hem de nemli alanda uygulanabilir.

Bu türü yaparken dikkat etmeniz gereken husus işlem bitiminde malzemelerinizi iyice temizlemenizdir. Donduktan sonra çıkarmak oldukça zor olmaktadır. Hazırlarken uzun devirde mikser kullanmamak gerekir. Hazırlanan malzemenin üzerine tekrar toz ve su eklenip çoğaltma işlemi yapılmamalıdır. Çoğaltmak için ayrı bir yerde ölçülerine dikkat ederek yapabilirsiniz.

Alçı Sıva Nasıl Yapılır
Alçı Sıva Nasıl Yapılır

Alçı Sıva Nasıl Yapılır?

Önceden duvara yapılan sıvalar için  kum, kireç ve çimento kullanılmaktaydı. Zahmetli olan bu yol artık alçı sıvalar ile daha kolay olmakta. Uygulaması, pürüzsüzlüğü daha verimli olmaktadır.  Bu sıva tuğla, beton, alçı levha, gaz beton, bims blok üzerine uygulanmaktadır.

Alçı nasıl hazırlanır biliyoruz. Hazırlarken su ve tozun oranına dikkat etmek gereklidir. Hazırladıkları sonra duvarın durumu da önemli olmaktadır. Alçı sıvanın iyi tutması için duvar hafif nemli olmalıdır. Islatarak duvarın doyumu sağlanır. Suyu tamamen emmelidir. Aksi takdirde olumsuz sonuç doğurur. Duvar üzerinde harç, malzeme artığı olup olmadığına bakılır. Eğer var ise temizlenir.

Daha sonraki adım ise alçının tutumunu arttırmak için duvarda çentikler açmaktır. Bir çekiç yardımı ile küçük darbeler yaparak bu çentikler oluşturulur. Duvardaki toz fırça ile süpürülür.

Alçı sıva yapmak için gerekli malzemeler sıva alçısı, sıva profili ve filesi, bıçak mastar, tekne ve mikser, su terazisi, sıva küreği, mala, köşe malası olmaktadır. Alçı sıva nasıl yapılır sorusunun ilk cevabı bu hazırlıkları yapmaktır.

Paket üzerinde yazan miktar dikkate alınarak hazırlanmalıdır. Kıvamı için önemlidir. Eğer suyu fazla olursa ya da tozu fazla okursa istenilen verim alınmaz. Yapacağınız miktarı oranlayarak öncelikle su alçı teknesinin içine alınmalıdır. Daha sonra gerekli ölçüleri alçı tozu da bu suyun üstüne sepeleme ile eklenmelidir. Hemen karıştırmamak gerekir. Suyun içine yavaş yavaş batmalıdır.

Daha sonra bir- iki dakika beklenir. Elle ya da mikserle düşük devirde karıştırılır. Karışım, içinde topak kalmayacak şekil alınca bırakılır.  Burada bir diğer önemli nokta kullanılacak kadar ve yaklaşık 90 dakikada tüketilecek miktarın hazırlanmalıdır.

Duvara Alçı Nasıl Çekilir
Duvara Alçı Nasıl Çekilir

Duvara Alçı Nasıl Çekilir?

Yukarıda yapım aşamaları anlatıldı. Duvara alçı nasıl çekilir sorusuna gelince ise ilk iş duvarın tesviyesi için çıtalar kullanılır. Çıtalar yaklaşık 1 metre ara ile dikine yapıştırılır. Burada çıtaların dik olması gerekmektedir. Bunu su terazisi ile anlayabilirsiniz. Daha sonra bu iki çıtanın ortası yapılan harç ile sıvanır. Sıva işlemi aşağıdan yukarıya doğru yapılır.

Mastar iki çıta arasına tam oturtulur. Fazla sıva bunun ile alınır. Yarım saat sonra çıtalar çıkarılır ve oluşan boşluklarda sıva ile doldurulur. Duvarda oluşan boşluklar da doldurularak devam edilir. Bu yapılan kaba sıvadır. Daha düzgün görüntü için saten sıva yapılabilir. Bazı yerlerde iki alçı türü karıştırılarak yapılır denilmekte ise de ayrı ayrı yapılmaları tavsiye edilir. Alçı nasıl hazırlanır ve yapılır sorusunun cevabını böylece anlatmış olduk.

Boyalı Duvara Alçı Sıva Nasıl Yapılır
Boyalı Duvara Alçı Sıva Nasıl Yapılır

Boyalı Duvara Alçı Sıva Nasıl Yapılır?

Herkes için faydalı olan bu bilgiler sizlere sinoplukoca tarafından sunulacaktır. Normal kara sıvaya göre pek çok üstün yönleri bulunan alçı sıva gün geçtikçe daha çok tercih edilmektedir. Sesi emmesi, yalıtımı sağlaması, ekonomik olması, yangının ilerlemesini azaltması, uygulama ve onarımının kolay olması, sağlıklı olması, hafif olması ve depremde daha az hasar vermesi gibi maddeler sıralanabilir.

Yapım ve onarımı kolay olması da maddeler arasında yer almaktaydı. Yapımını yukarıda bulunan yazıda anlattık. Şimdi de onarımına bahsedeceğiz. Küçük bir alana ya da bütün bir duvara uygulanabilir. Küçük bir alan için bulunan yeri temizlemek önemlidir.

Boyalı duvara alçı sıva nasıl yapılır sorusunun cevabını arıyorsanız ilk yapmanız gereken duvarı hazırlamanız olmaktadır. Duvara direk uygulanmaz. Öncelikle yüzeye küçük darbelerde pürüz kazandırmak gerekmektedir. Böylece uygunana sıva kabatıp düşmeyecektir.

Eski ve boyalı alanlarda yapılması gereken ikinci işlem ise brüt beton astarı olmaktadır. Brüt beton uygulaması için öncelikle inceltilmesi gerekmektedir. Bu su ile yapılır. Markanın kendi kutusu üstünde yazan oran dikkate alınmalıdır. İyice karıştırılması gerekir ve uygulama anında da sık sık karıştırılmalıdır. Bu karışım rulo yardımı ile duvara sürülür. Bir sonraki aşamadan önce duvarın kuruması beklenmelidir.

Sırada sıva filesi uygulaması bulunmaktadır. Kalekim yardımı ile duvara yapıştırılır. Bunun amacı çatlama ve kabarmaları engellemektir. Bu aşama mutlaka yapılmalıdır. Bir sonraki aşama artık alçı sıvanın uygulanması aşamasıdır.

Bu aşama duvarın yapısına göre üç aşamada uygulanır. İlk sıva alçısı yapılır. Daha sonra sıva ve saten karışımı uygulanır. Üçüncü aşamada da saten sıva ile pürüzsüzlük sağlanır. Evde kendiniz de bu bilgileri okuyarak alçı sıva yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap