Baklava Şerbeti Nasıl Hazırlanır? Şerbet Sonradan mı Eklenir?

Baklava Şerbeti

Baklava Şerbeti Nasıl Hazırlanır? Şerbet Sonradan mı Eklenir? Baklava, Türk mutfağının en önemli tatlısıdır. Yurtdışında Türkiye denildiğinde akla ilk gelen tatlı baklava olmaktadır. Kökeni Orta Asya olarak bilinmektedir. Orta Asya’dan Osmanlı’ya Osmanlı’dan günümüze kadar pek çok ekleme ve çıkarma ile bu tatlı şu anda bile hayatımızda yer almaktadır.

Baklava evlerimizde daha çok Bayram arefelerinde hazırlanmaktadır. Bayram sofralarımızın vazgeçilmezi olan bu tatlı artık yılın her günü tatlıcılarda bulunsa da ev yapımı tatlının yeri herkes için daha başkadır.

Anneannelerimize, annelerimize yapmaları için yalvardığımız bu tatlının yapılışında çok önemli püf noktalar vardır. Baklava hamuru ve şerbeti hazırlığı ustalık gerektirmektedir.

Baklava, yapımı zahmetli yemesi keyifli olan bir tatlıdır. Pek çok çeşidi olan tatlı; ceviz, fındık, antep fıstığı ve daha birçok malzenin açılan baklava hamuru içerisine konularak yapılmaktadır. Bu yazıda baklavamızın şerbeti, kıvamı nasıl olmalıdır, nasıl yapılır gibi merak ettiğiniz daha pek çok konu ele alınmıştır.

sinoplukoca.com olarak sizlere gündelik hayatınızdaki pek çok alanda güncel ve pratik bilgileri sitemizde yayınlamaktayız. Bu yazıda baklava şerbeti nasıl hazırlanır konusunu detaylıca ele aldık.

Baklava Şerbeti Nasıl Hazırlanır? Şerbet Sonradan mı Eklenir?
Baklava Şerbeti Nasıl Hazırlanır? Şerbet Sonradan mı Eklenir?

Baklava Şerbeti Nasıl Dökülür?

Baklava yapımında hamur ve hamurun açılması ne kadar önemliyse şerbeti de o derece önemlidir. Tatlının şerbetinin nasıl döküldüğü, şerbetinin kıvamı, baklava şerbeti nasıl hazırlanır, şerbet ne zaman dökülür dikkat edilmesi gereken mühim noktalardır. Bu nedenle şerbeti nasıl dökülürbu konuya değinelim.

Baklava şerbeti nasıl dökülür aslında oldukça önemli bir konudur. Çünkü yanlış döküldüğü zaman nar gibi kızaran güzelim tatlı bir anda heba olabilir.

Şerbet nasıl dökülür?

  • Şerbet tencereden tepsiye direkt olarak boşaltılmaz. Kepçe yardımı ile yavaş yavaş dökmelisiniz.
  • Baklava hamurunun her yerine eşit ölçüde şerbet geldiğinden emin olmalısınız.
  • Tepsinin en dışından ortasına doğru şerbeti tatlının hamuruna yedirmelisiniz.
  • Şerbetinin tamamı hamurun üzerine döküldükten sonra baklavanın dinlenmesi için tepsinin üzerini biraz aralık kalacak şekilde kapatabilirsiniz. Böylelikle müthiş tatlınız şerbeti iyice içine çekecektir.
Baklava Şerbeti Tarifi Ve Malzemeleri
Baklava Şerbeti Tarifi Ve Malzemeleri

Baklava Şerbeti Tarifi Ve Malzemeleri

Baklava şerbeti tatlının en önemli noktasıdır. Çünkü hamurunun içerisinde şeker yoktur ve tatlı tadını şerbetin içerisindeki şeker ve su oranı verir. Baklava şerbeti malzemeleri nelerdir diye baktığımızda temelde evde kolaylıkla bulunabilecek malzemeler olduğunu görürüz. Baklava şerbeti nasıl hazırlanır konusunu anlatırken şerbetinin tarifi vermemek olmaz.

Baklava şerbeti tarifi ve malzemeleri:

  • Malzemeler: su, şeker ve limon.
  • Öncelikle tepsinizin boyutunun ne olduğuna bakmalısınız. Çünkü tepsi boyutuna göre şerbet miktarı farklılık göstermektedir. Orta boy tepsi için 3 su bardağı şeker, 3 su bardağı da su kullanılır. Büyük tepsiler içinse bu miktar 4 su bardağı şekere 4 su bardağı su şeklinde olmaktadır.
  • Tencereye su ve şeker konulduktan sonra biraz karıştırılırak şekerin tencere tabanına çökmesi engellenir.
  • Tencere orta ateşe konularak şekerin erimesi karıştırılarak sağlanır.
  • Şeker eriyip güzelce kıvam alan şerbeti 4-5 damla limon suyu sıkılır. Böylelikle şerbetin şekerlenmesi önlenir.
  • Şerbet kaynadıktan sonra 20-30 dakika kadar daha kaynatılır, kıvamı istenilen gibiyse ocaktan alınır.
Baklavaya Sonradan Şerbet Eklenir Mi?
Baklavaya Sonradan Şerbet Eklenir Mi?

Baklavaya Sonradan Şerbet Eklenir Mi?

Baklava yapmanın zahmetli olduğunu ve hatta pek çok püf noktası olduğunu daha önceden belirtmiştik. Baklava şerbeti nasıl hazırlanır sorusunun cevabı çok önemlidir. Aynı zamanda tatlıya yapılan şerbetin kıvamı ve miktarı doğru olmadığında çok büyük hayal kırıklığı olabiliyor. Şerbeti az gelen tatlılar genellikle büyük bir kaosa sebep olabiliyor. Bu tatlıların kurtarılması zor olsa da imkansız değil. Peki baklavaya sonradan şerbet eklenir mi?

Baklavaya sonradan şerbet eklenmeye sebep olacak durumlar nelerdir bakalım. Genellikle iki sebebi vardır. Birincisi baklavanın şekerlenmesi, ikincisi ise şerbetin tatlıya az gelmesidir. Eğer tatlınız şekerlendiyse yeniden şerbet yapılır ve soğuk tatlıya şerbet ılıkken şerbet ılık ılık dökülür. Böylelikle şekerler erir ve tatlınız kurtulur. Tatlınızın şerbetinin az gelmesi durumunda yeniden şerbet yapılır ve şerbet biraz ılıdıktan sonra baklavaya yavaşça yedirilir.

1 Tepsi Baklavaya Ne Kadar Şerbet Yapılır?
1 Tepsi Baklavaya Ne Kadar Şerbet Yapılır?

1 Tepsi Baklavaya Ne Kadar Şerbet Yapılır?

Baklavanın en önemli püf noktasının şerbeti olduğu bilinen bir gerçektir. Şerbetin kıvamı, şerbetin miktarı ve şerbetin ne zaman döküldüğü oldukça önemlidir. Herkesin en merak ettiği konu bir tepsi baklava yaptım ama bu tepsi için ne kadar şerbet yapmalıyım sorusudur.

1 tepsi baklavaya ne kadar şerbet yapılır aslında yapılan baklava çeşidine ve tepsinizin büyüklüğüne göre değişiklik gösterecektir. Tepsinin tamamını kaplayan klasik baklava çeşidini yaparken orta boy tepsi kullandığınız takdirde 3 su bardağı suya 3 su bardağı şeker ile hazırladığınız şerbet tatlınıza yeterli gelecektir. Tepsi boyutunuz daha büyükse 4 su bardağı ile şerbetinizi hazırlayabilirsiniz.

Baklava şerbeti nasıl hazırlanır sorusunun cevabında pek çok püf nokta olduğunu görüyorsunuz. Bu nedenle sizlere baklava şerbeti tarifi için  pek çok püf noktayı sizlere sunmaktayız.

Baklava Şerbeti Kıvamı Nasıl Olmalıdır?
Baklava Şerbeti Kıvamı Nasıl Olmalıdır?

Baklava Şerbeti Kıvamı Nasıl Olmalıdır?

Baklava şerbeti kıvamı nasıl olmalıdır en çok merak edilen ve tartışılan konudur. Şerbeti yaparken öncelikle su ve şeker tencereye konulur. Güzel kıvam için yapılması gereken ilk şey tencereyi ocağa koymadan önce şeker ve suyu karıştırmaktır. Böylelikle daha akışkan bir kıvam elde edilir.

Baklava şerbetine birkaç damla limon sıkıldıktan sonra tencerenin altı kısılarak yaklaşık 20-30 dakika kadar kaynatılır. Güzel bir şerbetin kıvamı kaşık testi ile anlaşılır. Karışım kaşığa alınır ve akıtılır. Eğer ince bir ip gibi kesilmeden akıyorsa kıvamı olmuş demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap