Kaktüs Bakımı Püf Noktaları Nelerdir? Türleri ve Yavrulaması

Kaktüs Bakımı Püf Noktaları Nelerdir? Türleri ve Yavrulaması. Çölde yetiştiği bilinen kaktüs bitkisi artık herkesin evinde bulunmaktadır. Yeşil, dikenli ve hava şartlarına dayanıklı olan bitkiler, bakımı kolay olduğu için tercih edilmektedir. Renkleri, çeşitleri ve şirin görünüşü sebebiyle herkes tarafından çokça sevilen bu bitki, sukulent ailesinden gelmektedir.

Bunlar Amerika, Kuzey Kanada ve Afrika’da yetişmektedir. Çöl koşullarına uyumlu bitkilerdir. Bu nedenle su kaybını önlemek için yaprakları diken şeklindedir ve derileri oldukça kalındır.

Kaktüs bitkisinin radyasyonu engellediği bilinmektedir. Hatta birçoğumuzun evine bu sebeple giren canlılar bakımlarının kolay olması sebebiyle de tercih edilmektedir. Son zamanlarda şirin görüntüsü ile dikkat çekmeye başlayan çiçekler pek çok kişi tarafından satın alınıp yetiştirilmektedir.

Her bitkinin farklı bir bakım rutinine ihtiyacı vardır. Bu nedenle evinize bu bitkiyi almadan önce Kaktüs bakımı püf noktaları konusunda bilgilenmenizi öneririz. Bu nedenle sinoplukoca.com olarak sizlere bu bitkinin bakımında dikkat etmeniz gereken noktaları ele aldık.

Kaktüs Bakımı Püf Noktaları Nelerdir
Kaktüs Bakımı Püf Noktaları Nelerdir

Kaktüs bakmanın püf noktaları

  • Bitkinizi fazla sulamayın. Kuraklığa alışkın olan bu bitkiyi fazla sularsanız bitkiniz çürüyecektir.
  • Gün ışığını çok sever bu nedenle gün boyu ışık alabileceği bir ortamda durması gerekmektedir.
  • Toprağının 2 senede bir nisan ayında değiştirilmesi gereklidir.
  • Kapalı alanlarda baktığınız kaktüsleri kışın ayda bir, yazın ve ilkbaharda haftada bir sulamanız yeterli gelecektir.
  • Sularken saksının altlığından sulamanız gerekmektedir. Üzerine sprey ile su sıkmamalısınız çünkü çöl bitkisi bu gibi bir neme alışık değildir.
  • Saksısının tabanı delikli olmalıdır. Böylelikle fazla su verildiğinde o sular deliklerden saksı tabanına akacaktır.
  • Bunların güneş alması gerekse de güneş ışığının tam altına konulmaması gerekmektedir. Özellikle genç kaktüsler doğrudan güneşin altında tutulmamalıdır çünkü yanabilirler. Bunun yerine günün belli bir saatinde güneş ışığı altına koyabilir, güneş banyosu yaptırabilirsiniz.
  • Bitkiniz tozlandıysa o tozlardan arındırmanız gerekmektedir. Çünkü tozlu kaktüsünüz istediğiniz gibi gelişim gösteremez.
türleri nelerdir

Kaktüs Türleri Nelerdir?

Kaktüs bakımı püf noktaları konusunu ele alırken çeşitleri hakkında bilgi vermeden olmaz tabii ki. Kaktüs türleri nelerdir? Hangileri çiçek açan türdür gibi daha pek çok sorunuzun cevabı bu yazıda.

Kaktüs bitkisi sukulent ailesinin bir üyesidir ve bu üyenin yüzlerce çeşidi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bizler bu yazıda bizlerin en çok bildiği türlerden bahsedeceğiz.

En çok bilinen kaktüs çeşitleri:

Acanthocalycium glaucum, hepimizin bildiği yassı ve oval şekilde olan kaktüs türüdür. Çiçeklerinin rengi kırmızı, sarı ve turuncu olabilmektedir. Güneşli gölgeliklerde güzelce yetişir. Evde bakılabilir.

Acanthocalycium thionanthum, evlerimizde çokça görebileciğimiz bir çeşittir. Bunlar küre biçimdedir. Görüntüsü çok sevimlidir. Sarı, beyaz, pembe, kırmızı ve turuncu renklerde çiçek açmaktadır. Bu kaktüsün tamamen güneş görmesi gereklidir.

Armatocereus oligogonus, ince ve uzun minik minik olanlardır. Bir kökten bir sürü kaktüs çıkmaktadır. Nemli toprağı sever. Beyaz renkli çiçekler açar. Bu kaktüs türü de güneşli gölgelikte durmalıdır.

bakımı nasıl olur

Kaktüs Bakımı Nasıl Olur?

Kaktüs bitkisi evlerimize, ofislerimize, odalarımıza,  mutfağımıza ve daha pek çok yaşam alanımıza renk katmak için en iyi tercihlerden biridir. Bunun sebebi daha önce de söylediğimiz gibi bakımının çok kolay olmasıdır. Kaktüs bakımı püf noktaları, çeşitleri ve kaktüs bakımı nasıl olur gibi soru işaretlerinizi bu yazıda gidereceğiz.

Bu canlı, sulama konusunda sizleri asla uğraştırmayacak bir bitkidir. Kurak iklimlerde yetişen bu bitki çok fazla suyu sevmez eğer fazla sularsınız çürür ve ölür.

Bu bitkinin bakımında önemli noktalardan biri de kaktüsün dikildiği topraktır. Çünkü bazı topraklar su tutma özellikli olabilmektedir. Bu gibi toprak tarzları çiçekler için verimli değildir, aksine  köklerinin çürümesine sebebiyet vermektedirler. Kaktüs bitkisinin toprağı nasıl olmalıdır derseniz kireçli olmamalıdır. Kum ve toprak karışımından oluşan toprak türü onun için en faydalı olandır.

Bakımı oldukça kolay olsa da ufak ayrıntılara dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kaktüslere gübre verip vermeme konusunda oldukça soru işareti olan kişiler bulunmaktadır. Bunlara hayvansal gübre verilmemedi gerekmektir bunun yerine çiçekçilerde satılan vitaminlerden almak gerekmektedir.  Gübreleme için ilkbahar aylarının gelmesini beklemelisiniz çünkü kışın uyudukları için verdiğiniz gübreyi kullanamazlar.

Kaktüs bakımı püf noktaları içerisinde en önemli noktalardan biri saksının boyutunun büyük olmasıdır. Böylellikle büyümeye elverişli olan bitkinize büyüyüp yavrulayabilmesi için alan sağlamış olursunuz.

Kaktüs Ne Zaman Çiçek Açar?

Kaktüs Ne Zaman Çiçek Açar?

Kaktüs çeşitlerinden bazılarının çiçek açtığı bazılarının açmadığını daha önce belirtmiştik. Peki kaktüs ne zaman çiçek açar? Pek çok kişi kaktüsü çiçek açmadığı için üzülmektedir. Bu kişilerin öncelikle türlerini bilmesi gerekmektedir. Eğer bitkiniz çiçek açan bir türse zamanı gelince çiçek açtığına şahit olacaksınız. Bitkinizin çiçek açması için yetişkin bir kaktüs olmasını beklemelisiniz.

Çiçek açan türlerinin çiçeklerinin ne kadar süre yaşadığı farklılık göstermektedir. Bazı türlerin çiçekleri bir gün yaşarken bazıları yılda sadece 1 kere çiçek açar ve bu çiçeği 50 güne kadar üzerlerinde taşırlar.

Bunların çiçeklenmesi için en önemli şey bitkinin güzelce ışık almasıdır. Gün boyunca güneş ışığı alan kaktüs daha iyi beslenecek ve böylece çiçeklenme olasılığı artacaktır.

Kaktüsün Yavrulaması İçin Ne Yapılmalı?

Kaktüsün yavrulaması için ne yapılmalı? Sorusunun cevabı ona iyi bakmanız olacaktır. Toprağı iyi ve uygun olan, güneş ışığını yeterince alan, yeteri kadar sulanan her kaktüs bir süre sonra yavrulamaya başlayacaktır. Ancak yavruladığında bütün yavruları aynı anda almamak gerekir. Öncelikle iki yavruyu alırsanız daha iyi olacaktır. Ancak yavruladığında bütün yavruları aynı anda almamak gerekir. Öncelikle iki yavruyu alırsanız daha iyi olacaktır. Böylelikle küsmez, büyümeye ve yavrulamaya devam eder.

1 Yorum

benim odam güneş görmüyo kaktüslerim hiç gelişmedi kaç ay oldu hala aynı ne çürüdü ne gelişti sanırım hemen güneş gören odaya almalıyım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap