Silikon Nasıl Temizlenir? Fayanstan ve Camdan Çıkarma Yolları

Silikon Nasıl Temizlenir? Fayanstan ve Camdan Çıkarma Yolları. Silikonun kullanım alanı çokça geniştir, bu yüzden de her yere bulaşması mümkündür. Çok kullanışlı olan bu madde en çok da tadilat ve tamirat işlerinde kullanılıyor. Ev ve iş yerlerinde kullanılan bu madde kolayca akıp damladığı için birçok yere bulaşıp yapışıyor. Bu sorunla karşılaşıldığında da herkesin aklında Silikon nasıl temizlenir sorusu belirmektedir.

Yapıştığında da çıkartmak elbette ki zorlaşıyor. Özellikle günlerdir hatta aylardır bekleyip kuruyan silikonları temizlemek çok zorlayıcı bir işlem olabiliyor.

Isıtıldığında akışkan olan bu madde uzun ömürlü olmasına karşın suyla bir araya geldiğinde küf ve kararma durumlarını ortaya çıkartıyor. Bu şekilde deforme olunca da sus sızdırmaya başlıyor. Bu durumda da silikonların mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Eğer ki bu maddeyi izolasyon amaçlı kullanıyorsanız da hiçbir kalıntısı kalmayacak şekilde temizlemelisiniz. Tamamı temizlenmediği takdirde üzerine tekrar uygulama yapmanız mümkün olmayacaktır.

Bu maddenin uygulanması çok kolay olduğu için herkes tarafından uygulanabilir. Ayrıca pratik olmasıyla birlikte ucuz da bir uygulamadır. Bu maddeyi temizlemek de en az uygulanması kadar kolaydır tabii yöntemler iyi bilindikten sonra. Her evde bulunacak malzemelerle kolayca profesyonel yardım almadan işlemi tamamlayabilirsiniz.

Yalnız silikon temizleme işlemi yapılırken hangi yüzeyde çalışma yapılacağına dikkat etmek gerekir. Çünkü örnek vermek gerekirse; kumaşlardakini çıkartmak için uyguladığınız işlemi fayanslarda uygularsanız başarılı olamazsanız.

Farklı yerlerde silikon nasıl temizlenir bir bakalım.

Silikon Nasıl Temizlenir?
Silikon Nasıl Temizlenir?

Fayanstan Silikon Nasıl Çıkar?

Fayanstan silikon nasıl çıkar sorusu birçok kişi için merak konusudur. Bu maddenin fayansa bulaştıktan sonra kısa süre içerisinde ıslak mendille veya ıslak bir bezle silinmesi kolayca çıkmasını sağlayacaktır. Temizlerken kullanılan bezin mutlaka temiz olması gerekir, aksi takdirde silme işlemini başarıyla tamamlayamazsınız. Ancak bu şekilde donmasına fırsat vermeden temizlemediyseniz işiniz biraz zorlaşacaktır.

Silikon uygulaması yapıldıktan sonra üstünden uzun bir zaman geçtiyse ve bu madde sertleşmeye başladıysa bu sefer lekenin çıkması için beze deterjan da dökmeniz gerekecektir. Yalnız fayansta kuruyup kaldığını gördüyseniz kurumuş silikon nasıl temizlenir sorusunun da yanıtını bilmeniz gerekir.

Böyle bir durumda bu maddeyi kesin, kazıyı benzeri bir malzemeyle (falçata, jilet, bıçak vb.) kazımanız gerekir. Yalnız bu işlemi yaparken sert maddeler kullanılacağı için çok fazla güç uygulamamanız gerekiyor. Güç uyguladığınız takdirde fayans üzerinde çizilme oluşmasına sebep olursunuz, dikkat etmelisiniz.

Kurumuş halini de kazımayı başarabildiyseniz kalan artıkları izopropil alkol veya herhangi bir yapı marketten alacağınız silikon sökmeye yarayan kimyasallarla temizleyebilirsiniz. Bu işlem yumuşatmaya yardımcı olacaktır. Daha sonrasında bulaşık süngerinin sert kısmıyla veya zımparayla ovarak tamamen arındırabilirsiniz.

Camdan Silikon Nasıl Çıkar?
Camdan Silikon Nasıl Çıkar?


Camdan Silikon Nasıl Çıkar?

Silikon nasıl temizlenir sorusu detaylıca yanıtlanırken camdan silikon nasıl çıkar sorusuna yanıt vermemek elbette olmaz. Birçok konuda okurlarına faydalı olmayı hedefleyen İgrus bu soruyu da yanıtsız bırakmıyor. Cam yüzeylere yapışan bu maddeyi temizlemek için uygulanan birkaç yöntem bulunuyor. Bu yöntemler doğru şekilde uygulandığında da başarıya ulaşılıyor. Doğru şekilde yapılmadığında ise hem silikonu yüzeyden çıkartamazsınız hem de camın çizilmesine sebep olabilirsiniz. Cama yapışmış olan bu maddeyi çıkartma yöntemleri:

  • Kurumaya başladı ama tam kurumadıysa yüzeyden tamamen kurumadan bir an önce çıkartmalısınız. Bir tarafından tırnağınızın ucuyla kaldırmaya çalışabilirsiniz. Böylece kopartmadan bütün bir şekilde çıkartmış olursunuz.
  • Tırnakla koparma işlemi başarıyla gerçekleşmediyse camınıza zarar vermeyecek herhangi bir maddeyle de sert plastik maddeyle de kazıyarak çıkartabilirsiniz. Silikon tam kurumadan bu işlemi yaparsanız kesinlikle başarılı olursunuz. Eğer leke kaldıysa da ıslatılmış temiz bir bezle lekeleri yok edebilirsiniz.
  • Camda görülen bu tarz sorunlarda beklemeden işleme başlamak en önemli konudur. Islak mendil veya ıslak bezle temizlemek silikon nasıl temizlenir sorusunun en bilinen cevabıdır.
  • Kurumamış olan silikon lekesi daha çok dikkat gerektirir. Özen gösterilmeden çıkartılmaya çalışılırsa sorundan kurtulmak mümkün olmaz hatta daha da yayılır ve büyük bir sorun haline gelir.
Donmuş Silikon Nasıl Çözülür?
Donmuş Silikon Nasıl Çözülür?

Donmuş Silikon Nasıl Çözülür?

Donmuş silikon nasıl çözülür sorusuna yanıt arayanlar yazının devamını okuyarak aradıkları cevaba ulaşabilirler. Silikonu alt kısmından uygun şekilde keserek zemine zarar vermeden çıkartabilirsiniz. Alt kısmından kavradığınızda yukarı doğru çekerek zeminden ayrılmasını sağlarsınız. Eğer ilk seferde çıkmayacak kadar sağlam yapışmışsa da aynı işlemi birkaç kez tekrar ederek sorunu çözebilirsiniz.

Kalan silikon atıklarını da cam kazıyıcı, maket bıçağı veyahut jilet yardımıyla dikkatlice kazıyabilirsiniz. Yalnız burada mutlaka çizilmemesi için dikkat etmeniz gerekiyor, derin çiziklerin geri dönüşü olmaz.  Sonrasında izopropil alkolle donmuş olan atıkları yumuşatıp zımpara gibi tırtıklı bir malzemeyle ovalama hareketi yaparak temizleyebilirsiniz.

Silikon atıklarını daha kolay şekilde çıkarmak isterseniz de özel kimyasallardan yardım alabilirsiniz. Bu kimyasallar donmuş silikonun yumuşamasını sağlayacaktır. Yumuşamasını sağladığınız bu akışkan maddeyi böylece kolaylıkla kesip zeminden ayırabileceksiniz.

kumaştan silikon nasıl temizlenir
kumaştan silikon nasıl temizlenir

Kumaştan Silikon Nasıl Temizlenir?

Kumaştan silikon nasıl temizlenir sorusu en çok da ev hanımlarının yanıt aradığı bir sorudur. Bu maddeyi kumaşlardan temizlemenin birkaç etkili yolu vardır. Bunlar:

  • Mekanik temizleme: Öncelikle kumaşın silikon bulaşan kısmını germelisiniz. Gerdiğiniz takdirde keskin bir malzeme yardımıyla kaldırıp kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.
  • Kimyasal temizlik: Günümüzde pek çok şirket bu maddeyi temizlemek için özel yıkama imkânı sunmaktadır. Yalnız bu tip kimyasallar kullanırken toksik maddeler bulundurdukları için dikkatli olmalısınız. Aksi takdirde hem cildinize hem de mukoza zarlarına zarar verebilirsiniz.
  • Asetik asit veya aseton kullanımı: Yine bu maddeleri kullanırken de oldukça dikkatli olmalısınız. Bu uygulama yapılırken ortay toksik dumanlar çıkacaktır. Bu dumanlar da gözlerinize, burnunuza, boğazınıza ve üst solunum yollarınıza zarar verebilir. Alkolle ıslattığınız yerleri 30 dakika ıslak halde bekletmelisiniz. Sonrasında kirli bölgeyi sünger ya da fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.
Yapıştırıcı Silikon Nasıl Çıkar?
Yapıştırıcı Silikon Nasıl Çıkar?


Yapıştırıcı Silikon Nasıl Çıkar?

Silikon nasıl temizlenir sorusunu cevaplandırmak için hangi zeminde olduğunu bilmenin önemli olduğundan bahsetmiştik. Peki ya yapıştırıcı silikon nasıl çıkar diye sorguluyorsanız bu sorunun da cevabını alacaksınız. Ele bulaştığında nasıl temizleyeceğinizi merak ediyorsanız önce ellerinizi bol suyla yıkamanız gerektiğini bilmelisiniz. Çünkü kurumasını beklerseniz çıkması zorlaşacaktır, bir an önce suyla yıkamalısınız.

Yalnız çıkartabilmek için sıcak su kullanmalısınız ve en az 5 dakika sıcak suyun altında elinizi tutmalısınız. Bu sayede silikon kolayca yumuşayacaktır. Yumuşayan silikonu çıkartmanız da sert halinde çıkartmaya çalışmanıza göre oldukça basittir. Elinize zarar vermeden sert bir cisimle kazımaya çalışabilirsiniz. Bu işlemi bir kez yaptığınızda sonuç alamazsanız tekrarlamanız gerekiyor demektir.

Sıcak suda bekletip kazıma işlemini tekrar ettiğinizde mutlaka çıktığını göreceksiniz. Temizlenen ellerinizi sonrasında deterjanla iyice arındırmalısınız. Sonrasında eliniz tahriş olduysa nemlendiriciyle nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemler dışında tineri kullanarak da elinizdeki bu maddeyi çıkartmanız mümkündür. Yalnız teninizi tahriş etmemeye özen göstermelisiniz, tineri dikkatli kullanmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap