.
.

Tırnak Morarması Neden Olur, Nasıl Geçer, Tedavisi?

.
.

Tırnak morarması neden olur? Diye merak ediyorsanız bunun, tırnağınıza aldığınız bir darbeden kaynaklanabileceğini söyleyelim. Ayrıca bu durum bazı hastalıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Neyse ki, bu durumun üstesinden gelmek kolay.

Tırnak Morarması Nedenleri

Çoğumuzun başına ufak ev kazaları geliyor. Tırnak morarması da bunlardan biri. Parmağımız dolaba, çekmeceye veya kapıya sıkıştığında tırnak morarması oluşabiliyor.

Tırnağın hafif boyutta yaralanması olarak tanımlayabileceğimiz bu durum, darbeye bağlı olarak da gelişebiliyor. Örneğin elimizin üzerine bir şey düştüğünde tırnağımızın morardığını görebiliyoruz.

Tırnak yatağının altındaki damarlar hasara uğruyor ve bu da morluk oluşmasına sebebiyet veriyor. Eğer morarma şikâyetine aşırı ağrı da eşlik ediyorsa, vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekiyor.

Tırnak morarması sebepleri bundan ibaret değil. Şunlar da, tırnakta morarma nedenleri içerisinde zikredilebilir:

Kansızlık

Kansızlığın ilk aşamalarında tırnak morarması görülmeyebilir. Fakat bunun ilerlemesi hâlinde tırnaklar morarmaya ve kırılmaya başlayabilir.

.

Kansızlık demir mineralinin yeterince iyi emilemiyor olmasından kaynaklanır. Kansızlık yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız, tahlil yaptırarak değerlerinize baktırmalısınız.

Böyle bir şey mevcutsa hekiminiz, C vitamini takviyesi önerebilir.

Tırnakta Mantar Rahatsızlığı

Bu mantarlar, ‘dermatofit’ adı verilen zararlı organizmalar tarafından meydana getirilir. Tırnakların diplerine yerleşen mantar, morarmaya yol açabilir.

Tırnakların Uzun Olması

Tırnakları gereğinden fazla uzatmak el ve ayak hijyenini olumsuz etkilediği gibi, morluklara da sebebiyet verebilir.

Ayak tırnak morarması genellikle bundan dolayı ortaya çıkar. Uzun tırnak, ayakkabının ön tarafına baskı yapar. Bunun sonucunda tırnak geriye itilir ve morarır.

Akciğer ve Kalp ile İlgili Sorunlar

Kalpte ya da akciğerlerde gözlemlenen bazı sağlık problemleri, tırnakta morarma sebebi olabilir. Ayrıca bu rahatsızlıklar; nefes darlığı, kalp çarpıntısı ve göğüs ağrısı gibi şikâyetleri de beraberinde getirir.

Doğru Ayakkabı Kullanmamak

Ayak ve tırnak sağlığı için ortopedik ayakkabı tercih etmek önem taşır. Yanlış ayakkabı seçimi tırnak morarması ile sonuçlanır.

.

Örneğin çok yüksek topuklu veya çok düz ayakkabılar bunlardandır. Ayağa dar gelen, yürürken sıkan bir ayakkabı da parmaklara baskı uygulayarak morarma sorununu doğurur.

Tırnak Morarması Nasıl Geçer?

Tırnakta morarma nasıl geçer? Diye düşünenlerin faydalanabileceği pratik yöntemler mevcut. İşte, tırnak morarmasına iyi gelen şeyler:

Hardal Yağı

İnternetten veya aktarlardan temin edebileceğiniz bu doğal yağ, tırnakları iyileştirir. Moraran tırnağınızın üzerine bir miktar hardal yağı sürüp nazikçe ovalayın. Güzelce yedirip bir müddet bekletin. Bu süre zarfında elinize su değdirmeyin. Bunu morarma geçene kadar her gün tekrarlayın.

Zerdeçal

Cilt hasarlarını onaran zerdeçal, bunu antibakteriyel içeriğiyle gerçekleştirir.

İhtiyacınız olan malzemeler bir tatlı kaşığı toz zerdeçal ve bir su bardağı su.

Bunları bir kaba alıp kaşıkla karıştırın. Morarmış tırnağın üstüne uygulayın. Sorun düzelinceye dek bu tedaviyi sürdürebilirsiniz.

Limon

Limonun renk açma özelliği vardır. Tırnak morarması tedavisi için doğal bir çözüm olarak kullanılabilir.

.

Yarım limonun suyunu sıkarak bir kaba boşaltın. Hangi parmağınızın tırnağında morluk varsa, o parmağınızı limonun içine sokun ve 15 dakika bu şekilde bekleyin.

Ardından temiz bir diş fırçası kullanarak tırnağınızı yavaşça fırçalayın. Fazla bastırmamaya dikkat edin.

Tuzlu Su

Bir kâseye ılık su ekleyin. İçerisine biraz su ilâve edin. tırnağınızı olabildiğince kısa kesin ve tuzlu suda 15-20 dk tutun.

Ayak tırnağınız morardıysa, kabın ayak girebilecek genişlikte olmasına özen gösterin. Bunun için bir kova kullanabilirsiniz.

Morluk iyileşene kadar günde bir veya birkaç kez bunu yapmaya devam edebilirsiniz.

.

1 Yorum

İki gün önce kapıyı arkamdan çekerken parmağım arasında sıkıştı. Şimdi tırnağımın içinde siyah bir leke gibi morarma var. Şişlik yok ancak çok ciddi ağrısı var. Kendiliğinden geçer mi yoksa tıbbi müdahale mi gerekir bilemiyorum. Sizce ne yapmalıyım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap