.
.

Adet Öncesi Kokulu ya da Kokusuz Koyu ve Sarı Renkte Sümüksü Akıntı Neden Olur?

.
.

Vajinada gerçekleşen akıntılar, üreme zamanı gelmiş kadınlarda normaldir. Çünkü bu zamanlarda hormonlarda büyük değişimler yaşanır. Genel olarak bir hastalık manası taşımaz. Bazı kadınlarda akıntının boyutu fazlayken bazılarında bu miktar düşük olabilir.

Akıntının ne kadar çok ya da az olduğu, o anki rengi, koyuluğu, şeffaflığı genetik yapıya göre farklılık gösterebilir. Vajinadaki akıntının farklı faydaları da vardır. Bu sıvı, PH seviyesini dengeler, vajinayı nemli tutar, bu sayede cinsel birliktelik de kolay olur.

Vajinadan gelen akıntının, su gibi olması, hafif sümüksü olması, kokusunun olmaması, kaşındırma yapmaması, ateş hissi ve sancı yapmaması gerekir. Bütün bunlardan farklı olarak sadece rengi sarı olabilir ama bu da tek başına bir sorun ifade etmeyebilir.

Bazı dönemlerde sarı akıntıyla birlikte kaşınma ve kasıkta sızlamalar olabilir. Hatta bazen çok yoğun bir kıvamda, aşırı kötü kokulu, sarımtırak renklerde olabilir. Akıntının regl zamanından önce ya da son gelmesinin nedenleri nelerdir?

Vajinal Akıntının Nedenleri?

Normal Akıntı Rengi Nasıldır?

Doğurganlık döneminde olan kadınlar, adetten önce veya sonra akıntıyla karşılaşırlar ki bu genel ve normaldir. Su renginde olması ya da sarı olması pek bir şey ifade etmez, anatomik yapıya göre değişebilir. Genetik yapınız itibariyle sizin vajinanızdan sarı renk akıntı gelmesi olağan karşılanabilir. Tabii, bu durumu bir Jinekoloğa muayene olarak kesinleştirmelisiniz.

Servisit Yani Rahim Ağzı Enfeksiyonu Olabilir

Rahim ağzı, farklı sebeplerden dolayı iltihap kapabilir, buna tıp dilinde servisit ismi verilir. Adetten önce gelen sarı akıntının sebeplerinden de biridir. Cinsel birliktelik nedeniyle bulaşan rahatsızlıklar da iltihaplanmaya neden olabilir. Uçuk – siğil gibi durumlar da enfeksiyona yol açabilir.

.

Bakteriler her bölgede olduğu gibi nemli ortamı sever, vajinada da oluşumları sık görülür. Faydalı olanlardan ziyade zararlı olanlar artmaya başlarsa rahim ağzı enfeksiyonu başlangıcı olabilir. İltihaplanmanın semptomları şu şekildedir: Akıntının sarı renkte olması, vajina ve çevresinde şiddetli ağrı, kanama gibi durumların görünmesi ve kısırlık.

Enfeksiyon tedavisinde akla ilk gelen antibiyotiktir. Enfeksiyonun türüne göre antivira, antimikrobikler de reçete edilebilir. Rahim ağzı enfeksiyon bazen menopoz ardından da yaşanabilir. Vücutta östrojen azaldığı için meydana gelen enfeksiyon hormon tedavisi ile geçer. Hekim bütün yolları denedi ve halen tedavi tamamlanamadıysa lazer veya farklı ameliyatlarla tedavi denenir.

Vulvovajinit Nedir?

Vulva, cinsel organın dış kısımlarına verilen isimdir. İç veya dış, eğer enfeksiyon kaparsa bunun ismine de vulvovajinit adı verilir. Farklı türde mikroorganizmalar bu enfekisyone sebebiyet verebilir. Bazen cinsel organ temizliği için kullanılan ürünler, doğal dengeyi tahrip eder ve rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Hijyeni önemsememek temel nedenlerindendir.

Semptomları şunlardır: vajinadan gelen akıntının sarı renkge olması, enfeksiyon yoğun pis kokulara neden olur, vajina ve çevresinde ağrılar görülebilir, nem dengesi bozulduğundan kuruluk yaşanabilir, genital çevrede kaşınma ve yaralanma oluşabilir, idrar sırasında da yanma yaşanabilir.

Vulvovajinit, hastalığın nedenine göre tedavi edilse de antibiyotik ve krem en çok reçete edilenlerdir.

Trikomonas Vajiniti Nedir?

Trichomonas vaginalis, kadınların çokça maruz kaldığı enfeksiyon türlerindendir. Cinsel birliktelik kaynaklı oluşur. Bu ismi almasının nedeni parazitin adını taşımasıdır. Beş gün içinde kendini gösterebildiği gibi 4 hafta da sürebilir.

Belirtileri arasında; sarımsı renklerde akıntı, çürümüş besin gibi tuhaf bir koku, genital alanda tahriş ve yoğun ağrı hissedilebilir. Bazen idrar yapma sırasında yanmadan çok acı hissi de görülebilir. Nokta şeklinde kanamalar görmek de mümkündür. Vajinal bölgeden alınacak fitiller y a da oral yolla içilecek antibiyotiklerle tedavi edilir. Sadece kadınlar değil, erkekler de tedaviye başlar.

Klamidya Ne Demek?

.

Klamidya, cinsel birliktelik sonrası ortaya çıkan Chlamydia trachomatis isimli bakteri sebebiyle kadına bulaşır. Cinsel yaşamın hareketli olduğu, yirmi beş yaş ve sonrası kişilerin, cinsel birlikteliği çoğul olarak yapanlarda veya ileri yaş kişilerde de nadiren görülebilir. Klamidya tespiti için özel test yapılması gerekir.

Belirtileri ise şu şekildedir; diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi sarın renkte akıntılar görülebilir ve bazen yoğun bazen açık tonlardadır. Eşle birliktelikle beraber ağrı hissi, yemek yememe isteği, göz akında sarı renkler, makatta da akıntı yaşanması, kısırlık ve idrar sırasında yanmadır.

Bakteriyel vajinozis olabilir

Vajinada faydalı ve faydalı olmayan bakteriler yer alır. Bakteri denilince korkmaya lüzum yoktur. Yararlı olanların sayısı fazla olmalıdır, bazı durumlarda zararlı olanların sayısı artmaya başlar ve yararlı oalnları geçer. Bu durumda iltihaplanma ve vajinozise sebep olabilir.

Bakteriyel vajinozisin yaygın olarak görülen semptomları cinsel birliktelik ardından ve adet zamanı gelen kanama sonrası yaşanan kötü kokulardır. Vajinadaki akıntı sarı dışında yoğun beyaz bir kıvamda da olabilir. Cinsel bölgede tahrip veya ağrı görülmez.

Diğer enfeksiyonlarda olduğu gibi antibiyotik ve kremle geçebilir. Doktorunuzun size 7 günlük bir ilaç verir, bazen günde bir tane bazen 2 tane olarak içilir. Zararlı bakterileri yok eden kremler de etkili olabilir. Lakin oral ve sürülenler beraber kullanıldığında daha etkilidir.

Bel Soğukluğuna Dikkat

Cinsel birliktelik nedeniyle bulaşan ve en çok bilinen rahatsızlıklardan birisi bel soğukluğudur. Bu duruma da bir bakteri sebep olur. Direkt temas ile bulaşır. Akıntıların rengi sarı olabileceği gibi iltihaptaki gibi yeşil tonlarda da olabilir. Sürekli tuvalete çıkma isteği, kasıklarda bir baskı, idrar sırasında yanma hissi, cinsel birliktelikten sonra acı çekme yaşanabilir. Yine antibiyotiklerle geçer.

Hamilelikten de Olabilir

Gebelik sonrası östrojen tavan yapmaya başlar ve gebelik neticesinde sarı akıntılar görülebilir. Hamilelikte olağan bir şey olsa da yine de enfeksiyon olmadığından emin olmak gerekir.

Vajinadan Gelen Sarı Akıntı için Hangi Bölüme Doktora Gidilir?

.

Vajina veya birçok kadınsal hastalıklar için kadın doğum bölümüne yani jinekoloğa gidilir. Vajina ve çevresini gördükten sonra bir miktar sıvı alınarak incelemeye gönderilir. Hangi renk akıntı olursa olsun nedeni bulunup uygun tedavi programı hazırlanır.

Sarı Akıntı için Uzmanlar Ne Tavsiye Ediyor?

Sarı akıntı, enfeksiyon ve iltihap gibi nedenlere dayanıyorsa, hastalığın geçmesi ve akıntının normal hale gelebilmesi için şu önerilerde bulunuyorlar.

  • Uzman hekimin reçete ettiği ilaçları aksatmayın.
  • Günlük 2 – 2,5 litre su tüketin.
  • Bağışıklığı kuvvetlendirmek için yediklerinize dikkat edin.
  • Her gün 1 orta boy kase yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.
  • Kızılcık suyu antioksidan içeren bir meyvedir. Antibiyotik etkisi de olduğu için bakterilerin üremesini engeller. Sarı akının geçmesi için düzenli olarak iki bardak şeker atmadan tüketilebilir.

Sarı Akıntı İle İlgili Sorular Ve Cevapları

Soru 1: Henüz 20 yaşındayım, evli değilim, cinsel ilişkim de olmadı. 3 ay gibi bir süredir sarı renkteki akıntı sürüyor. Özellikle sıcak günlerde çok yoğun koku hissetim. Kış aylarında aksi oldu ve koku gelmiyor. Çürük peynire benzer bir koku alıyorum. Vajinal bölgede tahriş, acı, yanma, kaşınma yok. Sarı akıntı düzenli olarak geliyor. Neden olur?

Cevap 1: Bir Kadın Doğum Doktorunun soruya verdiği yanıt şu şekilde: Bakteriyel vajinosiz, mantar birleşimi bir rahatsızlık olabilir. Bu kadar uzun süren bir sarı akıntı için geç kalmadan bir uzmana görünmelisiniz.

Soru 2: Merhaba hocam, sarı akıntım bitmek bilmedi, bir de o kadar kötü kokuyor ki insan içine çıkamıyorum. Farklı doktorlara muayene oldu, verdikleri ilaçları da düzenli içtim ama halen sürüyor. Evli olmadığım için vajinal muayene yapamadılar. Yoğun tonlarda sarı akıntı ve balık gibi bir koku var. Ne olabilir?

Cevap 2: Kadın Doğum Doktorunun yanıtı: Anlattıklarınıza göre kültür yaptırmanız gerekir. Bu işlemden sonra rahatsızlığına uygun olan ilaçlarla tedavisi mümkündür.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap