Mantolama Tekniği Nedir? Hangi Yemeklerde Nasıl Uygulanır?

Mantolama Tekniği Nedir? Hangi Yemeklerde Nasıl Uygulanır? Yemek yaparken kullanılan bazı tekniklerin isimlerini ilk defa duymuş olabilirsiniz. Mutfak ile bağdaşmış olan mantolama ise bunlardan birisi olarak düşünülebilir. Son dönemlerde yemek programlarında da sık sık dile getirilmesi sebebiyle tekniğin ayrıntıları fazlasıyla merak ediliyor. En ince detaylarıyla nasıl yapılacağı ve hangi yemeklerde uygulandığında müthiş bir sonuç alınabileceğine değindik.

Öncelikli olarak mantolama dahil mutfakta kullanılan tüm pişirme teknikleri lezzeti ve sunumu arttırmaya yöneliktir. Haliyle tüm yöntemleri kullanabileceğimiz besinler, pişirme türleri ya da zaman dilimleri farklılık gösterebilir. Mühürleme işlemini yaptıktan sonra uygulandığında en iyi sonucu veren mantolama içinse tereyağı ana malzemedir.

Yemeklerde Mantolama Tekniği

Yemeklerde Mantolama Tekniği

Daha lezzetli bir yemek pişirmek için mutfağınızda uygulayabileceğiniz en önemli tekniklerden birisi mantolama olarak biliniyor. Bu teknik genellikle tavada pişirilen besinler için tercih ediliyor. Aynı zamanda sebzelerden ziyade et ürünlerinde tercih ediliyor. Et ürünleri arasında ise kırmızı et, beyaz et ya da balık gibi deniz ürünleri sayılabilir. Tümünde mühürleme işlemi yapılabildiği için yine mantolama işlemi de uygulanabiliyor.

Mühürleme ardından uygulanan bir teknik olmasının yanı sıra uygulanış aşamasında da bazı püf noktaları var. Bu detaylara dikkat edildiğinde ise yemeğin lezzeti oldukça üst seviyeye çıkıyor. Ayrıca sunumlarda da çok daha şık bir görünüm yaratmanıza fırsat tanıyor.

Mantolama işlemini kabaca mühürlenmiş bir etin tereyağıyla kaplanmasına deniyor. Öncelikle bu işlem için genellikle ayrı bir tavada tereyağı eritilmemektedir. Tereyağı direkt olarak etin piştiği tavanın içerisine dahil edilir. Katı haldeki tereyağının sıcak tavada erime süresi ise çok uzun değildir. Erimesiyle beraber zaten etinizin alt kısmından emilim başlayacaktır.

Fakat ismiyle münhasır bir teknik olarak tüm yüzeylerini tereyağı ile kapatmanız tavsiye edilmektedir. Bu sebeple elinize bir tahta kaşık alarak bunu yapabilirsiniz. Daha yayvan bir kaşık işinizi kolaylaştıracaktır. Tavaya ürünün boyutlarına bağlı olarak tereyağı miktarı ayarlanacağı için balık, tavuk ya da dana eti için ayrı ayrı miktarlardan söz edilebilir.

Bu miktar yoğun olduğundan ötürü mantolama yapacağınız et için etrafını tamamıyla kapatabileceğiniz miktarı baz alabilirsiniz. Döktüğünüz tereyağı miktarını etin üstüne tamamıyla kapladığınızda işlem tamamlanmış olacaktır.

Neden yapıldığına dair en önemli kıstas etin kurumasını önlemektir. Fakat bu kurumayı tüm noktalarda eşit seviyede önlemeyi amaçlar. Zaten pişen etlerde genellikle üst kısımların kuruduğu gözlemlenir. Dolayısıyla tereyağını erittikten sonra sağına, soluna ve üstüne kesinlikle dikkatlice yaymanız önerilir.

Uygulama esnasında tereyağı eridikten sonra etle buluşturmadan evvel kaşıkla karıştırarak baharatlandırabilirsiniz. En çok karabiber, kekik, biberiye, pul biber gibi lezzet açısından büyük bir katkı sağlayacak olan baharatlar tercih edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap