Turşu Suyunun Bulanık Olma Nedeni Nedir? Bulanıksa Ne Yapılır?

Turşu, kış aylarının vazgeçilmezi, yemeklerin bir numaralı yancısı, lezzeti ile aş erdiren muhteşem bir besindir. Yaz aylarında da mevsimin uygun şekilde yapılır ama kışın daha çok tüketilir. Özellikle kornişon, salatalık turşusu hemen herkesin favorisidir. Lahana, biber, havuç, domates… Turşunun lezzetini tutturmak için tuzu, sirkesi ve limonu dengeli olmalıdır. Birisinin ayarı kaçarsa bütün tadı kaçar, yumuşak kıvamda olur ve keyifli şekilde yenmez hale gelir. Turşu kurdum, çok bulanık oldu, nedeni nedir? Bulanıklık nasıl gider? Bulanık olmaması için ne yapılır?

Turşu Suyunun Bulanık Olma Nedenleri

Turşuları kurduktan sonra bazen su renginin çamur gibi bulanıklaştığını görürüz. Turşunun oluşum sürecinde bazı bakteriler ürer ve bu da bulanıklığa neden olur. İlk etapta böyle bir renk görmek normaldir, beş gün sonra normal su rengine dönerse sorun yok demektir. Bulanıklaşmanın farklı sebepleri de bulunmaktadır lakin bazı bulanıkların olmaması gerekir. Kapağı açtığınızda, bulanık su dışında, iğrenç bir koku, yoğun bir kıvam, küf ve yumuşaklık varsa o turşuyu yemeyin. Başka canlıların da yememesi için ortadan kaldırılması gerekir.

Turşu kurmanın bir kuralı, adeti vardır, bunun dışında hareket edilirse, bir şeyler eksikse o zaman bulanıklık görülebilir.

Adile Naşit ve Münir Özkul’un, sirke ve limon tartışmasını hatırlayın, ama siz siz olun sirkesiz yapmayın, çünkü bulanıklığın nedenlerindendir.

Bazı illerin çeşme suyu çok kireçli, serttir. Turşu için mutlaka iyi su kullanmaya çalışın, yoksa bulanıklık olabilir.

Turşu için tuzu da iyi seçmek gerekir. Bazılarının içerisinde kimyasallar vardır. Bunlar tuzların yapışmasını engellemek için kullanılır. Siz bu tuzu, turşuda kullanırsanız hem doğal turşunuzdan olursunuz hem de bulanıklaşır.

Turşu Suyundaki Bulanıklığı Önlemenin Yolları

Turşu suyunun bulanıklaşmasının nedenlerinden sonra bulanıklığı önlemek için yapılması gereken doğal yolları da sizler için sıraladık.

Turşu yapmadan önce tarif defterinizi kontrol edin. İnternette gerekli videoları ve malzeme listesini kontrol edin. Kesinlikle hiçbir malzemenin eksik olmaması, kapağının da hava almayacak şekilde düzgün kapatılması gerekir.

Turşu suyundaki bulanıklığı önlemek için, çeşme suyunu arıtıcı kullanarak alın ya da dışarıdan damacana su söyleyerek kullanın. Bulanıklığın en yaygın sebebi de budur.

Turşu suyu için sofra tuzu kullanmayın. Aktarlardan doğal kaya tuzlarından satın alın. Bunlar hem uygun fiyatlıdır hem de kimyasal içermez.

Sadece limon ile turşu suyu yapanlar varsa bu alışkanlığını bir kenara bıraksın. Sirke turşuya hem lezzet katar hem de bulanıklığı önler.

Turşunun Sümüksü Salya Kıvamında Olma Nedeni

Turşu kurduktan sonra kavanozu açtınız ve salyamsı bir kıvamla karşılaştınız. Bu sümüksü yapının nedeni, turşu için almış olduğu sebzelerin iyi yıkanmamış olması olabilir. Sebzelerin uzun ömürlü olması için ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar düzgün temizlenmese sümüksü yapıya neden olabilir. Turşu sebzelerinin, meyvelerinin iyice arınmasına özen gösterin.

Tuz, her ne kadar zararlı olarak lanse edilse de bu durumda turşu istisna olmalıdır. Tansiyonum var, tuz sevmiyorum diyerek kesinlikle gereğinden az eklemeyin. Salyalanmanın sebeplerinden biri de az tuzdur.

Lahana turşusu şahsen benim en sevdiğimden biridir. Bunu yapmadan önce yapraklarındaki suyun tamamen çıktığından emin olun. Bu aşamadan sonra tuzlayın. Bu işlemi yapmadan direkt turşu yapımına geçerseniz sümüksü bir turşuyla karşılaşmanız olasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap