Bebeğin Uykuda Gece Ağlamasının Nedeni Nedir?

Bebeklerde gece ağlaması, uykudan ağlayarak uyanma çok fazla görülen bir sorundur. Anneler de bebeğim gece ağlıyor, uykudan ağlayarak uyanıyor diye telaşlanıp nedenini merak ediyor. Uzmanlar gece bebek ağlaması için nedir?

Bebeklerin Gece Ağlama Nedenleri

En Büyük Neden Gaz Sancısı

Bebeklerin avazı çıktığı kadar bağırarak ağlayıp uyanmasının en büyük nedeni gaz sancısıdır. Bebeğinizi uyurken izleyin, uzun uzadıya yatmak yerine bacaklarını karnına doğru kıvırmışsa, yüz bölgesinde kızarma yaşanıyorsa, sürekli ellerini sıkıp morarma gibi sorunlar görüyorsanız büyük ihtimal gaz çıkarmaya çalışıyordur. Avucunuz içi ile sırtını nazikçe ovun ve gazı gidermeye çalışın.

Kabustan Dolayı Olabilir

Bebekler de yetişkinler gibi uyurken kabus görebilirler. Bu nedenle de ani sıçramalar ve ağlayarak uyanma görülebilir. Gençlerin odası fotoğraf, resim dolu olsa da bebeklerin odası ferah, resimsiz olmalıdır. Gördüğü şekilleri rüyasında korkutucu şekilde görebilir. Dualar ile kabus görmeyi önleyebilirsiniz. Ayetel Kürsi, Felak, Nas Surelerini bebeğeniz uyurken okumayı ihmal etmeyin.

Karnı Acıkmış Olabilir

Bebekler, mideleri küçük olduğu için az ve sık sık süt emerler. Eğer çok acıktıysa uykudan ağlayarak uyanabilir. Eğer katı gıdaya geçtiyse yatmadan önceki son yemeğinin tok tutan besinler olmasına dikkat edin.

Üşümek Kaynaklı Gece Ağlaması

Bebekler yetişkinlere göre çok hassas bir vücuda sahiptir. Yetişkin için sıcak gelen ortam bebeğe soğuk gelebilir. Ellerini, ayaklarını ve yüzünü kontrol ederek üşüyüp üşümediğini kontrol edin.

Bebeğinizin Bez Değişim Zamanı Gelmiş Olabilir

Bebekler ilk başlarda çok sık tuvaletlerini yaparlar. Geceleri de bezlerinin değişmesi lazım. Eğer altları çok kirliyse, kaka yaptılarsa bu nedenle gece ağlayarak uyanmış olabilirler.

Karanlıktan Korkuyor Olabilir

Karanlıktan sadece bebekler değil herkes tedirgin olabilir. Ortamın zifiri karanlık olması onları korkutmuş olabilir. Aslında kaliteli uyku için karanlık oda şart ama eğer bebeğiniz karanlıktan uyanıyorsa loş bir ışık açabilirsiniz.

Ayrılma Korkusundan Ağlayabilir

Bebekler belirli yaştan sonra farklı odalarda yatmaya başlar. Eğer ebeveynler, bir sorun olduğunda odaya hızlı gidemiyorsa bebeğiniz ayrılma korkusu yaşayabilir. Bu durumda ağlayarak uyanmasına ve sizin yanınıza gelmeye çalışmasına neden olabilir.

Soru 1: 7 aylık bir bebeğim var. Yaklaşık 45 gündür çıldırmış gibi ağlayıp uyanıyor ve kendini çok kasıyor. Bu yaşanırken bana da babasına da bakmıyor duvara doğru bakıyor. Biz ne kadar konuşsak da bizi umursamıyor. Vücuduna su değdiğinde bile hiçbir tepki göremiyoruz. 7 – 8 dakika bunu yaşıyoruz, neden olur?

Bebekler Ağlayarak Uyanırsa Ne Yapılır? Uzmanlar Yanıtlıyor

Cevap 1: Bu tehlikeli bir durum olabileceği gibi basit bir nedene da bağlı olabilir, nörolojiye başvurunuz.

Soru 2: Geceleri düzenli bir saatte oğlumu uyutuyorum ama 45 dakika geçiyor ve ağlayarak uyanıyor. Gazı vardır diye sırtını ovalıyorum ama aynı sürelerde yine uyanıyor. Bu şekilde sabahı ediyoruz, dişten olabilir mi?

Cevap 2: Bebeklerin çok sık uyanması dişler yüzünden olabileceği gibi beslenmesinden dolayı da olabilir. Kesin tanı için mutlaka bir çocuk doktoruna giderek kontrollerinizi yaptırın.

Soru 3: Kızım henüz 5 aylık ve uykusunun içinde mızıldanıyor, inildiyor ve ağlıyor. Birkaç gündür bunu yaşıyoruz. Kendini iyi hissetsin diye ellediğimde de ağlayıp uyanıyor. Nedeni psikolojik midir?

Cevap 3: 5 aylık küçük bir bebek psikolojik sorun tanısı doğru olmaz. Ama bebeğinizin bir çocuk hekimi tarafından muayene edilmesi gerekir.

Soru 4: Kızım yaklaşık 10 gündür uykusunun içinde ağlıyor ve cenin pozisyonunda uyumaya çalışıyor. Dişler henüz görünmüyor ama yedikleri haz yapmış olabilir mi?

Cevap 4: Gaz sancısı en çok görülen nedendir. Lakin dişler ilk çıktığında sizler fark edemeyebilirsiniz. Diğer yandan idrar yolunda bir rahatsızlık olabilir. Muayene gereklidir.

Buradaki bilgiler uzmanlar tarafından yanıtlanmış olsa da bebeğinizle ilgili en ufak sorunda bile mutlaka bir Çocuk Doktoruna gitmeniz gerekir. Gerek elle muayene gerek kan testleri ile sorunun nedeni anlaşılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap