Doğum Kontrol Hapı Adet Gecikmesine Neden Olur Mu?

Doğum kontrol hapı pek çok kişinin tercih ettiği korunma yöntemlerinin başında gelmektedir. Özellikle kondom gibi fiziksel bir korunma metodu olmaması son derece cazip görünebilir. Koruyuculuk oranı da kondom kadar yüksek olmasa da bir hayli üst seviyededir. Yine de kadınların hormon dengeleri üzerinde ciddi değişimlere sebebiyet verdiği için aslında diğer korunma metotlarına yönelmek daha mantıklı olacaktır.

Öncelikli olarak doğum kontrol hapı kesinlikle doktorunuzun tavsiyesi ile kullanılması gereken bir ilaçtır. Piyasada muadilleri de dahil olmak üzere onlarca farklı doğum kontrol hapı markası vardır. Sizin için en uygun olanını ise doktorunuz bilecektir. Size önerdiği hapı alıp kullanmaya başladıktan sonra ise aklınıza takılacak ilk soru doğum kontrol hapı adeti geciktirir mi olabilir.

Genel anlamda adet düzensizliği için de reçete edilen bir ilaç olması bu soruyu sık sık sordurtuyor. Ki içeriğinde progesteron ve östrojen bulunan bir ilaç olmasından dolayı bu hormonlarla beraber yumurta üretimini engelliyor. Yumurtaların olgunlaşması mümkün olmadığından dolayı erkek spermleri rahim içerisinde dölleyebilecekleri bir yumurta bulamıyorlar. Dolayısıyla hamilelik gerçekleşmemiş oluyor. Ki yumurtanın olgunlaşma süresinin yaşanmaması adet dönemini de etkiliyor.

Doğum Kontrol Hapı Adeti Geciktirir Mi?

Doğum kontrol hapı kişinin adet olmasını engellemektedir. Elbette ki bu durum aslında sağlıklı bir kadın vücudunda hormonal dengeyi bozmaktan ibarettir. Fakat kadınlar ağrılı geçen ve dayanılmaz boyutlara ulaşan regl dönemleri sebebiyle bunu tercih edebilmektedir. Bazen yoğun iş temposuna ayak uydurmak, bazen denize girecekleri bir tatil planı, bazen özel zamanlar geçirmek için uygun zamanı yaratabilmek adına doğum kontrol hapı kullanabilirler. İşte bu süreçte adet o an itibariyle zaten kesilmiş olur.

Eğer ki adet döneminizin yaklaştığından şüpheleniyorsanız da yine regl dönemine girişiniz sekteye uğrar. Fakat doğum kontrol hapını kullanmayı bıraktıktan sonra bir haftalık periyot içerisinde geciken adetiniz gerçekleşir. Doğum kontrol hapı ile geciken adetiniz hapı bıraktıktan bir hafta sonra gerçekleşmediyse muhakkak bir kadın doğum uzmanına başvurun. Ayrıca bir yıllık zaman diliminde bunun en fazla iki kez yapılması önerilir. İkiden fazla kez yapılması hormon düzensizliğini hat safhaya çıkarabilir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanarak Adet Dönemini Kasıtlı Olarak Geciktirebilir Miyim?

Elbette ki kadınlar istedikleri takdirde doğum kontrol hapı alarak adetlerini geciktirebilir. Bu durum hormonlar açısından mümkündür. Fakat uzmanlar çok faydalı bir durum olmadığının altını özellikle çizmektedir.

Bir doğum kontrol hapı alındığında bir kutu içerisinde 21 tablet bulunur. Bu 21 hap her gün bir tane olmak kaydıyla 21 gün boyunca içilir. Bu döngüde kutu bittikten sonra zaten normal standartlarda adet dönemine girilmesi gerekir. Son hap içildikten birkaç gün sonra adet kanaması başlar ve adet kanaması bitene kadar kullanılmaz.

Adet kanaması bittikten sonra yeni bir kutuya başlanır ve yine 21 hap bitene kadar 3 haftalık periyotta kullanılır. Ardından tekrardan adet için kullanıma ara verilir. Tüm bu durumların aksine adet olmayı kasıtlı olarak geciktirmek istiyorsanız ara vermeden kullanmaya devam edebilirsiniz.

Şöyle ki 21 gün kullandığınız bir kutu doğum kontrol hapının ardından 22.gün ikinci kutuya başlayarak 21 gün daha kullanabilirsiniz. Dolayısıyla adet olmadan 42 günlük bir süreç geçirmiş olursunuz. Bu durum doktorunuza danışarak uygulanmalı ve her zaman yapılmamalıdır. Keza uzmanlar yılda en fazla iki kez döngünün böylesine değiştirilmesinin bir sakıncası olmadığını savunuyor.

Doğum Kontrol Hapı Gebeliği Nasıl Önlüyor?

Doğum kontrol hapı nasıl korur hususunda merak edilen bazı detayları ele alacağız. Öncelikle oral olarak alınan bir hap formundaki bu korunma yöntemi erkeklerin favorisi diyebiliriz. Çünkü kondom hissiyatı etkileyen bir korunma metodu olduğundan dolayı bu yükümlülüğü kadınların içtiği bir hapa yıkmak daha cazip görünebiliyor.

Yine de kadınların hormon düzeninde ciddi değişiklikler yaptığından doktorunuza danışarak ve kontrollü biçimde kullanmanızda fayda var. İçeriğinde progesteron ve östrojen hormonları bulunan doğum kontrol hapları kadınların rahminde yumurtlamayı önleyen bir etki yaratır. Bu etki sayesinde hiç yumurta gelişmediğinden ötürü erkeğin spermi rahmin içerisine kadar ulaşmasına karşılık dölleyecek bir yumurtayla karşılaşamaz.

İşte bu yüzden %100 oranında bir koruma sağlar. Yine de uzman doktorlara göre kondomun koruyuculuğu çok daha üst düzeydir. Çünkü kondom her ilişki esnasında yenilenir ve korunma durumunda asla gebelik ihtimali söz konusu olmaz. Fakat doğum kontrol hapı iki gün kullanılmaması durumunda gebelik ihtimalini ortaya çıkarır. Aslında uzmanların kondomu daha yüksek bir ihtimalle koruyucu bulmalarının en temel sebeplerinden birisi de budur. Kadınlar arasında en çok doğum kontrol hapı kullanmayı tercih eden grupları şöyle sıralayabiliriz.

  • Adet düzensizliği yaşayıp eskisi gibi düzene sokmak isteyen kadınlar
  • Adet dönemi çok ağrılı geçen kadınlar
  • 40 yaşından daha küçük kadınlar
  • Gebelik istemeyen ve çocuk düşünmeyen kadınlar
  • Regl dönemini kasti olarak geciktirmek isteyen kadınlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap