Pilates Nedir? Her Hafta Yapmanın Ne Gibi Faydaları Vardır?

Pilates Nedir? Her Hafta Yapmanın Ne Gibi Faydaları Vardır?

Pilates nedir?

1880-1967 yılları arasında yaşamış  Joseph Hubertus Pilates tarafından yirminci yüzyılın başlarında geliştirilmiş fiziksel fitness sistemine, geliştiren kişinin adı Pilates verilmiştir. Pilates, bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşılan bir egzersiz programıdır. İçeriğinde nefes egzersizi teknikleri de yer almaktadır. Pilates yapmak, bir tür zihnin kaslar üzerinde denetimini sağladığı için kontrol bilimi alanına da  girmektedir.

Pilates yapmak, kasları kontrollü olarak çalıştırmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle pilateste her bir egzersiz çok defa tekrar yapılmaz daha az sayıda, tam kontrollü ve belirli bir biçimde uygulanır. Joseph Pilates 500 adet egzersiz hareketi tasarlamıştır. Joseph Pilates’e göre zihin ve beden her ikisi birbirine bağlı sağlıklı olabilirdi. Tasarladığı hareketler akıcı, nefes ve konsantrasyon ile birbirini tamamlayan hareketlerdir. Pilates programında alt karın, sırt ve kaba etler güçlenip vücudun geri kalanının daha rahat hareket edebilmesini sağlar şekildedir. Ayrıca Joseph Pilates bu hareketleri destekleyecek beş adet alet de tasarlamıştır.

Pilates de amaç kendi vücut ağırlığınız ile güç ve esneklik kazanmanızdır. Bu nedenle ağır kardiyovasküler egzersizlere gerek duymadan gerçekleştirebilirsiniz. Günümüzde pilatesin faydası fizik tedavi alanında da yadsınamaz. Bir çok fizyoterapist pilatesi rehabilitasyon sürecinde kullanmaktadır.

Pilates Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Pilates Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Pilates nedir cevabını verdikten sonra sıra geldi faydalarına… Eğer vücudunuzu şekle sokmak, sağlıklı kiloda olmak, güçlü kaslara sahip olmak ve doğru nefes almak istiyorsanız aradığınız tüm bunları Pilates yapmak sayesinde yapabilirsiniz. Kaslı görünmek eskiden sadece vücut geliştiricilerin uğraşı gibiydi fakat günümüzde zayıf olmak ve kaslı görünmek herkesin isteği olmaya başladı. Pilatesin estetik faydalarından hariç, sağlık açısından da sırt ağrılarının giderilmesi, kemik yoğunluğunun artırılması gibi bir çok faydası vardır. Gelin bu faydaların bazılarına bir göz atalım;

1-Sırt ağrılarınızın giderilmesinde faydalıdır. Yapılan bilimsel çalışmalara göre pilates egzersizleri özellikle core kaslarını (yani bedeninizin bel bölgesindeki kasları, tüm vücudunuzun dengeli olarak taşınmasında önemli yer tutar) aktif olarak çalıştırmış ve gelişmesini sağlamıştır. Bu sayede güçlü kaslarınız belinize daha fazla yük binmesini dengeler ve bel ve sırt ağrılarınızın hafiflemesini sağlar.

2-Core kaslarınızı güçlendirir. Karın kaslarınızı güçlendirmek için bir çok egzersiz denemişsinizdir. En popüleri mekik olmasına karşın pilates bu konuda size daha faydalı olacaktır. Pilates, yan karın kaslarınızı etkin bir şekilde çalıştırmanızı sağlar. Her pilates egzersiz çalışmasında karın kaslarınızı etkili bir şekilde sıkılaştırmaya yöneliktir. Omurganızı hareketleri en doğru şekilde yapabilmeniz için sabit tutmanız gerekmektir Pilates hareketleri sayesinde çapraz abdominal gibi içteki karın kasları ve rectur abdominal adlı yüzeye yakın kaslarınızın çalıştırmanızı sağlar. Pilates yapmak sayesinde herkesin hayali olan six-pack karın kaslarına sahip olabilirsiniz.

3-Kemik yoğunluğunuzu artırır böylece daha sağlam bir iskelet yapısına sahip olursunuz. Kemikler de aynı kaslarda olduğu gibi çalıştıkça gelişme güçlenme sağlar. Direnç egzersizleri, belirli bir gerginliği oluşturabilmek için kasları kemiklerinizin üzerine çekerek kemiğinizi daha sağlamlaştırmanızı sağlar.

pilates topu

4-Yaralanma ve sakatlanmaları önler. Pilates egzersizleri içinde olan bazı güçlenme ve denge hareketleri sizin normal yaşantınızda sakatlanma ve düşme risklerinizi aza indirger. Örneğin baldır kaslarını güçlendirirseniz günlük hayatınızdaki yük kaldırma gibi durumlarda belinizi sakatlanmamış olursunuz. Örneğin yaptığınız tek taraflı tek bacak egzersizleri sayesinde de denge kabiliyetiniz artar. Bu da kaslarınızda ya da tendonlarınızda oluşan stresi azaltır.

5-Esnekliğiniz artar. Diğer egzersiz yöntemlerinde tek yönlü hareketler vardır. Fakat pilates sizin çok yönlü çalışmanızı sağlar. Hareketler, omurgayı çeşitli varyasyonlarda çalıştırdığı için vücudunuzun her yerinde daha fazla hareket imkânı sağlar. Bu da size daha esnek bir vücut ve yaptığınız hareketler de sakatlanmayı önleme kabiliyeti kazandırır.

6-Birçok egzersizi bir arada yapmanızı sağlar. Egzersiz hareketlerinde istediğiniz bir bölge değil de tüm vücut kaslarınız ise doğru seçim pilates yapmak olacaktır. Pilateste bazı hareketler tek yön çalıştırırken bazı hareketler tüm kasların aktif çalışmasını sağlar. Böylece tüm kas gruplarını aynı zamanda çalıştırma olanağınız olur.

7-Kardiyovasküler anlamda dayanıklı olursunuz. Çeşitli egzersiz gibi pilateste de kalp atış hızınızı artıran egzersiz hareketleri mevcuttur. Uzmanların açıklamalarına göre pilates egzesizleri arasında hızla hareket etmek ve istirahat süresini azaltmak daha iyi sonuç verecektir. Yüksek yoğunluklu çalışmaların olduğu pilates hareketleri sırasında, bir egzersizden diğerine hızlıca geçiş kalp atış hızının en iyi seviyeye taşıyacaktır. Kalp atım hızını egzersiz boyunca yüksek tutmak dayanıklılığı artıracaktır

8-Vücut proporsiyonunuzu (duruşunuzu) düzeltir. Vücudumuz günlük koşturmalarımız içinde ister istemez dengesini ve duruşunu kaybediyor. Pilates core kaslarını çalıştırdığı ve güçlendirdiği için öncelikle belinizin düzgün durmasını sağlar, yaptığınız diğer hareketler ise tüm bel ve bacaklarınızın dik ve düzgün durmasını sağlar. Bu da size ekstra özgüven olarak geri döner.

9-Kilo vermenize yardımcı olur. Yediklerinize dikkat ederseniz ve düzenli egzersiz yaparsanız sağlıklı kilo verirsiniz. Her egzersiz size fit bir vücut verir ama en iyisine pilates yapmanın faydaları ile kavuşursunuz. Pilates ile forma girmek diğer egzersizlere göre daha iyi olacaktır. Çünkü pilates size tüm vücudunuzu çalıştırma olanağı sağlar. Hem kilo vermek hem de oluşabilecek sarkmaları toparlarsınız. Bu anlamda pilates ile vücudu sıkılaştırma da yapmış olursunuz. Yapılan araştırmalar ayrıca pilatesin iyi bir kalori yakma egzersizi olduğunu ispatlamıştır. Sahip olduğunuz kiloya göre dakikada 4 ile 8 kalori yakmanızı sağlar. Eğer her hafta düzenli pilates yaparak, ortalama haftada dört gün 45-60 dakika kendinize zaman ayırırsanız, kendinize hediye ettiğiniz en güzel hediye olacaktır.

10- Karın kaslarınızda six-pack yapmanızı sağlar. Pilates ister karın kası yapmak , ister six-pack yapmak isteyin en doğru tercih olacaktır. Eğer yediklerinize dikkat ederseniz, bel bölgenizdeki yağ oranınıza dikkat ederseniz, iyi bir sonuç kaçınılmazdır. Pilates tüm kas aktivasyonu sağlar. Uzmanların belirttiğine göre mekik ike yapacağınız karın kasına göre pilates ile daha etkili bir karın kası yapabilirsiniz.

Pilateste yapılması zorunlu hareketler
Woman preparing for some exercise at home

Pilateste yapılması zorunlu hareketler;

1-Konsantrasyon: Pilateste yaptığınız hareketlere odaklanmalısınız, hangi bölgelerin , kasların çalıştığını gözlemlemelisiniz

2-Kontrol: En önemli noktalardandır. Bedeninizi iyi dinlemeli yapılacak hareketlerin gösterildiği şekilde yapılması önemlidir. Bu şekilde sakatlanmaları da önlemiş olursunuz.

3-Merkezleme: Merkeziniz bel, göbek ve kalçadır. Merkezleme ile üst bedeninizin duşurunu ve esnemesini  sağlarsınız.

4-Akıcı hareket: Tüm hareketlerinizi acele etmeden, her ayrıntıdan bir bir geçerek ve aynı zamanda hiç duraksama yapmadan tamamlamalısınız.

5-Kesinlik: Hareketleri tam ve net yapmalısınız. Uydurma şekilde yapılmamalı, her hareket uyumlu olmalıdır.

6-Nefes: Nefes alıp vermek pilates yapmanın faydaları için çok önemlidir. Panik olmadan sırtın arkasına ve altına derin nefes almak ve tamamen nefesi dışarı vermek dikkat edilen noktadır. Doğru nefes alıp verişi beden sağlığınız için önemlidir. Doğru nefes sayesinde kanınız temizlenir.

Sağlıklı yaşam için doğru beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmalısınız. Egzersizde tercihinizi pilates’ten yana kullanmanız sizi hem zihnen mutlu hem de bedenen mutlu hissettirecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap