Patlıcan Meyve midir Yoksa Sebze mi? Yazın mı Kışın Mı Yetişir? Hangi Mevsimindir?

Patlınca, sadece bizim ülkemizde değil, dünya çağında çok beğenilir ve üretilir. Yaz mevsimi ile kendini gösterir ama sonbaharda da yetişir. Bizim mutfağımızda yeri bir başkadır. Kebaplardan sulu yemeklere, salatalardan mezelere kadar sofrayı farklı çeşitlerle süsler. Lezzetli olması bir yana besin değerleri ile sağlığımıza da iyi gelir. Kalbe yararlıdır, beynin gelişiminin ve işleyişini düzgün yapmasını sağlar, kolesterol dengeleyicidir. Özellikle çocuklarda kemikler için destekleyicidir. Tok tutması da kilo vermek isteyenler için büyük bir nimettir.

Patlıcan Sebze mi Meyve mi Olarak Geçer?

Yoldan geçen 10 kişiyi çevirin, eminim ki hepsi de patlıcana sebze diyecektir. Botanik bir meyve olduğunu öğrendiniz, yine de yılların alışkanlığı sebze demeye devam edeceksiniz. Meyveler sınıflandırırken  bazı koşulları taşıması gerekir ki en önemli özelliği çiçekli bir bitkiyle yetişmeleri ve tohum barındırmalardan dolayı meyve kategorisine girer.

Patlınca Normalde Hangi Mevsimde Yenir, Yetişir?

Patlıcan iki mevsimde de yetişir. Yazın tezgahlarda sıklıkla görse de yazın bitmesi sonbaharın başlamasıyla de devam eder. 6.ayda hasadı başlar ve 9.aya kadar da sürer. Bu süreçlerde çok fazla yetiştirildiği için hem lezzetli hem de ucuz olduğunu görebilirsiniz. Onun için her meyveyi, sebzeyi mevsiminde tüketmeliyiz.

Patlıcan Hangi Vitamin ve Mineralleri İçerir?

  • B 6 Vitamini,
  • C Vitamini,
  • K Vitamini
  • Fosfor,
  • Lif,
  • Bakır,
  • Demir,
  • Sodyum,
  • Potasyum,
  • Magnezyum,
  • Manganez içerir.

Besin değerlerinin bu kadar çok olması faydalarını da beraberinde getirir. İnsan sağlığın zararlı, tüketmememiz gereken doymuş yağları ve kolesterolü barındırmaz. Diyet yapıyorsanız listenize yağsız olarak ekleyin. Közlenmiş, salata ve haşlanmış yemekleri yapılabilir. Kolay ve çabuk zayıflamayı destekleyen bir gıdadır. Yararları sadece zayıflamak değildir.

Patlıcanın İnsan Sağlığı Faydaları

Kanser Türlerine Karşı Koruyu Etki

Patlınca, ihtiva ettiği polifenoller sayesinde kansere karşı koruyucudur. Genetik olarak kanser ihtimaliniz çok fazlaysa mutlaka sağlıklı beslenme listenize ekleyin. Kansere neden olan hücreler bütün vücudu sarmadan önleyebilir.

Beyin Sağılığına İyi Gelir

Patlıcan nasunin barındırır. Bunun görevi ise vücudumuzdaki serbest radikaller karşı mücadele etmesidir. Patlıcan da bu niteliğiyle beyin içerisinde zarar göre hücrelerin tamirini üstlenir ve ona bir kalkan görevi görür. Eğer sürekli unutuyorsanız, aklınızda bir şeyler tutamıyorsanız tüketmeniz faydalıdır. Alzaymır riskini de azaltır.

Cilt Sağlığına Olumlu Etkisi Vardır

Patlıcan sulu sebzeler arasındadır. Bu yüzden cildin ihtiyaç duyduğu nemi de sağlamaktadır. Bazı kişilerin cilt tipi kurudur ve özellikle soğukta çatlama çok görülür. Sonbaharda görülen çatlaklar varsa patlıcan tüketerek cildinizi koruyabilirsiniz.

Kalbe İyi Gelen Vitaminler de İçerir

Yukarıda patlıcanın vitamin – minerallerini vermiştik. İşte bunlardan bazıları kan basınının da düzenlenmesine destek olur. Olası kalp rahatsızlıklarını da engellemeye yardımcıdır. 7 günlük beslenme listemize bir gün bile eklemek kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcıdır.

Kilo Vermeyi Destekleyicidir

Patlıcanın kızartması zararlı olsa da onun dışındakiler oldukça lezzetli ve yararlıdır. Kızgın yağda pişirilmiş patlıcandan özellikle diyette uzak durun. Zayıflamak için yaz ve sonbaharda diyet listenizde; salata, haşlama, meze gibi çeşitlerle yer almalıdır. Çünkü bol suludur, lif barındırır, acıkmanızı engeller ve sindirimi düzenler.

Dolaşım Sistemine de Yararları Vardır

Diyet lifinin en güzel özelliği LDL’yi azaltabilmesidir. HDL’nin de yükselmesini destekler. Eğer sizlerde LDL oranı yükseksek bilin ki felç ihtimaliniz fazladır. Bu yüzden kolesterol düşüren besinleri yemeyi ihmal etmemelisiniz. Falavonoidler, kan basıncını azaltarak kalbe verilecek olası zararı da önlemiş olacaktır.

Sindirimi Rahatlatır

Lifin en güzel yararlarından biri de sindirimi rahatlamasıdır. Tüketile gıdalar daha kolay emilir. Sindirimi kolay olan besinin dışkısı da kolay olur. Bağırsaklarınızı temizleyerek ve düzenli tuvalete giderek fazla kilolarınızı da atabilirsiniz.

Kemik Gelişimine Yardımcıdır

Patlıcan içerisinde kalsiyum bulunduğunu belirtmiştik. İşte bu içeriği sayesinde kemikleri kuvvetlendirir. Çocuklara faydası olsa da yetişkinlerdeki kemik sorunlarının da önüne geçmesine yardımcı olur. Özellikle kemik erimesi olanlar tüketmelidir.

Kansızlığı İyi Gelen Özelliği Vardır

Demir sadece et ve türevlerinde yer almaz. 100 gram patlınca 0.2 miligram demir vardır. Kansızlık sorunu yaşayan kadın ve erkeklerin beslenme listesine eklemesi gerekir.

Patlıcanın İnsan Sağlığına Zararları

Faydaları ile meşhur ne kadar gıda ve içecek varsa fazlası mutlaka zararlıdır. Patlıcan da aşırı derecede tüketilmemelidir. Bazı kişiler faydalı diye abartı tüketiyor ve alerjiler kendini göstermeye başlıyor. Genetik yapınız, birçok gıdaya tepki vererek kızarma ve kaşıntıya sebep oluyorsa tüketimi doktor kontrolünde olmalıdır.

Patlıcan barındırdığı solanin sayesinde fayda sağlasa da çok yenirse bulantı ve kusmayı beraberinde getirebilir. Ayrıca vücudun genelinde bir hareket etmeme isteği oluşabilir.

Böbrek taşlarının oluşumu, genetik haricinde beslenme alışkanlığına bağlıdır. Oksalat ihtiva eden besinler abartılmamalıdır. Patlıcanda da bulunur ve çok yenirse böbrek taşı oluşabilir. Her besinde olduğu gibi patlıcan da yeteri kadar tüketilmelidir. Haftada 1 veya 2 kere tüketmek yeterlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap