Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in Tesbih Çekme Adabı Nedir? Parmakla Tesbih Nasıl Çekilir?

Namaz ardından boncukla hazırlanmış tesbih kullanmak yerine parmak boğumlarımızı da kullanabiliriz. Hatta, organlarımızı Rabbimiz için kullanmak hesap vereceğim zaman da bizlere fayda sağlayacaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) nasıl tesbih çekerdi? Parmak boğumları ile tesbih çekme işlemi nasıl yapılır?

Rabbimize yaraşır şekilde O’na en iyi ibadetlerden birisi zikir çekmektedir. Salih ameller içerisinde yer alır. Sağ elle yapılması gerekmektedir. Biz ki her şeyi Rabbimize borçluyuz. Yaptığımız hataların affedilmesi için ve ruhani olarak temizlenmemizi sağlayacak yollardan biri olan zikirler, bizi Rabbimize yakın kılaak erdemli ibadetlerdendir.

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in birçok sünneti vardır ama en iyilerinden birisi de namazın tamamlanmasının ardından tesbihtir. İhlaslı şekilde gerçekleştirilen ibadetler hepimiz için çok değerlidir ve huşu içinde namazı eda etmek ve bütünleyicisi olan, daha fazla sevap kazandıran zikirler vardır. Tesbih olmasa dahi, sağ elin parmak boğumları ile tesbih yapmak çok basit.

Güvenilir kaynaklara göz attığımız zaman, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), namazın tamamlamasının ardından bizlere sağ elimizi kullanarak teşbihi tavsiye etmektedir. Sağ elimizdeki boğumların sayısı üçer üçer gitmektedir ama genelde iki boğum kullanılır. Parmaklar ile tesbihin en güzel yanı ise ahirette bütün organlarımız dile geldiğinde bizim için güzel konuşacak olmalarıdır.

Bir rivayete göre: Parmak boğumlarını kullanıp tesbih ve zikri (tehlil) sürdürün. O kaçınılmaz gün geldiğinden her organa soru sorulur ve parmaklar da teşbihte kullanıldık diye söylerler. Bu durumdan haberi olmayanlar da (gafil olanlar) rahmetten ırakta (uzak) olur.

O dönemlerde ashab içerisinden kişilerin bazı ufak parçaları da tesbih amaçlı kullandıkları kaynaklarda yer almaktadır. (Hurma çekirdeği, zeytin çekirdeği, küçük taş)

Parmakla Tesbih Çekme Nasıl Yapılır?

Parmakla tesbih çekmek için sağ eli kullanmak gerekir. Tabii, araştırmalara göre zaruri durumlarda sol ile çekilmesiyle ilgili bir bilgi yer almaktadır ama tamamını sağ ile çekmek faziletlidir.

İlk olarak sağ elinizin baş parmağını, aynı elin serçe parmağındaki en alt boğuma getirin. Her parmakta 3 boğum bulunmaktadır. En alt, orta ve üst kısım ile tesbihin üçlük bölümü tamamlanır.

Ardından hemen yanındaki yüzük parmağının yine en alt boğumundan başlanır, orta ve son olarak üst kısmından 6. Zikir de tamamlanır.

3.olarak orta parmak yer almaktadır. Orada da alttan başlanır ve üstte sonlandırılır ve 9 zikir tamamlanır.

İşaret, şahadet parmağının da alt kısmından başlanarak üste doğru gidilir ve 12 zikir tamamlanmış olur.

Bütün işlemleri baş parmakla yaptığımız için baş parmak boğumlarını da işaret parmağımızla sayarız ve tek seferde 15 zikri tamamlamış oluruz.

Zikirler genelde 33’er sefer yapılmaktadır. Sağ elinizde iki sefer yaptıktan sonra 30’a tamamlanır. Kalan 3 zikir için baş parmağımızla başlayarak işaret parmağının boğumlarını saymak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap