.
.

Namazda Tuvaletimiz Gelirse Ne Yapmalıyız? Sıkışık Abdestle Namaz Kılmak Caiz Mi?

.
.

İbadet esnasında istenmeyen durumlarla karşılaşmak her Müslüman’ın başına gelebilecek bir durumdur. Namaz kılarken yaşanabilecek hadiselerden birisi ise tuvalet ihtiyacıdır. Tabii ki bunu farklı örneklerle zenginleştirmek mümkündür. Örneğin Müslüman bir kimsenin ramazan ayında orucunu iftar geldiğinde açmamışken namaz kılması da aynı derecede değerlendirilir. Nasıl ki önce iftar yapıp sonrasında namazı kılması caiz ise, aynı şekilde tuvalet ihtiyacını gidermesi ve sonrasında namaza durması caizdir.

Yani tuvaletiniz varken sıkışık bir abdestle namaza durmak mekruhtur diyebiliriz. Bu konuyla ilgili olarak Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) pek çok kez görüşlerini bildirmiştir. Allah’a yönelmek ve onun için ibadet etmek içten gelen ve samimi bir biçimde gerçekleştirilmesi gereken unsurlardır. Sırf Allah’a olan borcunuzu ödemek için namaza durmanızın hiçbir faydası yoktur.

Dolayısıyla öncelikle buna hazır olmanız, huşu içerisinde namaz kılabilmek için de kendi vücudunuzu buna adapte etmeniz gerekir. Eğer tuvaletiniz varsa bu huşunun mümkün olmayacağı öngörülür. Peygamber efendimiz hadislerinde bu yüzden bu durumu sık sık dile getirmiştir. Baştan savma olarak ibadet etmek, namaz kılmak hiçbir Müslüman’a yakışmayacağından tuvalet ihtiyacınız olduğunda önce bunu gidermeli, abdestinizi tazelemeli ve Allah’ın huzuruna bu şekilde çıkmalısınız.

Bununla alakalı olarak abdest bozulmasın diye tuvaleti geciktirmek, sürekli olarak bunu düşünerek tuvaleti tutmak ve ihtiyacı gidermemek mekruhtur. Cenaze namazlarında ya da vaktini kaçıracağınız bir namazda bu es geçilebilir olsa da genel anlamda bir Müslüman önce tuvalet ihtiyacını gidermeli, sonrasında abdestini yinelemeli ve sonrasında namaza durmalıdır.

Tuvaletimiz Varken Namaz Kılarsak Mekruh Mu?

Namazın faziletleri arasında kalben ve beynen Allah’a yönelmek vardır. Bunu sağlamanızı önleyecek, zihninizi ya da kalbinizi meşgul edecek tüm öğeler mekruh olarak nitelendirilir. Dolayısıyla namazınızın geçerli olabilmesi ve mekruh davranışlar sergilememeniz için Allah’a tam anlamıyla yönelmeniz şarttır.

Bir yandan tuvaletinizi tutarak abdestinizin bozulmasına engel olmaya çalışmak, öte taraftan ise namaza odaklanmak ve samimiyetle Allah’a yönelmek mümkün değildir. Eğer namaz esnasında tuvaletiniz geldiyse ihtiyacınızı gidermeniz, abdest alarak namazınızı tekrardan kılmanız gerekir. Tuvaletinizi tutarak kıldığınız namaz geçerli olmayacaktır.

Namazda Tuvaletimiz Gelirse Ne Yapmamız Gerekiyor?

.

Namaza durduğunuzda cemaat ile birlikte kılmanız durumunda daha sevap olduğu zaten bilinmektedir. Ancak tam bu esnada cemaat ile kıldığınız namazı yarıda kesmenizi sağlayacak olan tuvalet ihtiyacınız ağır gelmiş olabilir. İşte bu yüzden namazı ve cemaat ile birlikte kılmayı kaçırmamak için sıkışık abdest ile namaza devam etmeyi düşünebilirsiniz.

Ancak bu mekruhtur. Yapmanız gereken şey cemaat arasından çıkmak, tuvalet ihtiyacınızı gidermektir. Akabinde ise abdestinizi alarak kazasını kılmaktır. Eğer tuvalet ihtiyacınız olduğu halde sırf cemaatle kılmayı kaçırmamak adına tuvaletinizi tutarak namazınıza devam ederseniz buradan gelecek olan sevaplarınız geçersiz olacaktır.

Hatta 70 kat daha sevap olan cemaatle namaz kılmanın hiçbir faziletinin kalmayacağını da vurgulamak gerekiyor. Sevabı eksik bir biçimde namaz kılmaktan ziyade sünneti kaçırmanın İslam dini için yeğ olduğunu burada rahatlıkla ifade edebiliriz. Yalnızca cenaze namazı gibi özel namazlarda bu durum tolere edilebilir ve sıkışık abdestinize rağmen cemaatle namazı bitirmenizde bir sakınca bulunmaz.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap