Kuran’da İsmi Geçen Peygamberler Kimler? Mucizeleri ve Meslekleri Nelerdir?

Kuran-ı Kerim pek çok açıdan mucizelerle dolu bir kutsal kitaptır. Halen daha bilimin ve ilmin geldiği noktayı yıllar öncesinden belirtiyor olması bunun en büyük kanıtlarındandır. Aynı zamanda peygamberler dinin temelleri arasında yer alır. Kuran’da da pek çok peygamberin mucizesi ile ilgili ayetlere rastlamak mümkündür.

Öyle ki ilk peygamberimiz olan Hz. Adem’den bu yana çok sayıda peygamber ALLAH tarafından yetkilendirilmiş, O’nun rızası ile bazı insanüstü vasıflar edinmiştir. Bunların sonuncusu ise hepimizin öncüsü olan, Allah’ın kulu ve elçisi olarak izinden yürüdüğümüz Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in ta kendisidir.

Peygamberlikleri hasıl olduğunda o seçilmiş ve vasıflar edinmiş kişiler ‘’Ben peygamberim’’ dediklerinde halktan genellikle aynı ses yükselirdi. ‘’Sen peygambersen bize bir mucize göster de peygamber olduğuna inanalım ve görelim’’ şeklinde olan serzenişlerin ardından insanüstü olan yeteneklerini gösteren peygamberler halk arasında kanaat önderi olmayı başarmıştır. Böylece vasıfları olmayan ve peygamber olduğunu iddia eden sahtelerin ayrılması da halk tarafından mümkün hale getirilmiştir.

Kuran-ı Kerim’de Geçen Peygamber Mucizeleri

Aslında Kuran-ı Kerim’de pek çok peygamberin mucizesiyle ilgili ayet bulunmaktadır. Ancak burada çok ince bir çizgiden söz etmeden geçemeyiz. Mucize denilen olay insanlara özgü olan vasıfların ötesinde, üstün bir başarıya sahip olabilmek ve aynı zamanda bu hadiseleri gerçekleştirebilme yeteneğidir. Fakat peygamber mucizesi olarak anılıyor olsa da aslında tüm bu vasıflar peygamberlere Allah tarafından sunulmuştur.

Dolayısıyla mucizenin asıl sahibi aslında Allah’tan başkası değildir. Peygamber mucizeleri olarak anılmalarına karşılık mucize yalnızca Allah’ın kullanabileceği, uygulayabileceği ve gösterebileceği bir fiildir. Bazı peygamberlerde de bunu halka göstermesi, onun kendisinin elçisi olduğunu ifade etmesi Allah tarafından mümkün kılınmıştır.

Hangi Peygamber Hangi Mucizeyle Müjdelendi?

Kuran-ı Kerim baz alındığında pek çok peygamberin ne gibi mucizelere imza attığını ayetlerle görebiliyoruz. Buna göre peygamberlerin halkı yönlendirebilmek için bu insanüstü yeteneklerini göstermeleri gerekiyordu. Allah ise onlara o vasfı verdi ve halkın görmesi için fırsat yarattı.


Ayetlerde açıkça geçen peygamber mucizeleri arasında şunlar yer alıyor.

Hz. Zulkarneyn a.s

Demirleri eriterek üzerine erimiş bakır dökmesi ve bunlarla bir set yapabilmesi onun mucizesidir.

Hz. Davud a.s

Demiri yumuşatabiliyor olması Davud’un en büyük mucizesidir. Böylece büyük ve geniş zırhlar inşa edebilmiştir. Hayvanların dilinden anlaması, onlara hükmedebilmesi ile birlikte hayvanları ordusuna dahil etmiştir.

Hz Süleyman a.s

Bakırı eriterek kaynaktan akıttığı bilinmektedir. Bu sayede de çok büyük havuz benzeri yapılar inşa edebildi. Taşınması neredeyse imkânsız kazanlar yaptı. Tapınaklar inşa etti. Ayrıca hayvanların dilini çözerek onları ordusuna kattığı bilinmektedir. Rüzgara hükmederek rüzgara binip iki ay sürecek yolculukları yalnızca bir günde tamamlayabiliyordu.

Hz. Nuh a.s

Şimdilerde en önemli araçların başında gelen gemi sanayinin oluşumunda Hz. Nuh’un katkısı büyüktür. Çünkü suyun üzerinde inşa edilmiş bir geminin durabilmesinin ilk örneğidir.

Hz. İbrahim a.s

Kendisi ateşe atıldığı anda karıncalar ateşi kaplayarak tamamıyla güllük gülistanlık bir zemine çevirmiştir. Yine Hz. İbrahim kazana atıldığında çeşit çeşit elbiseler o kazandan çıkmıştır.

Hz. Yakub a.s

Hz. Yakub’un oğlu Hz. Yusuf’un nerede olduğunu kokusunu duyarak anlayabiliyordu. Zira kendisi gözleri görmemesine rağmen koku nakli açısından mucizevi anlar yaşatmıştır.

Hz. Musa a.s

Meşhur asasını dilediği yere vurduğunda oradan su fışkırmasını sağlayabiliyordu. Günümüzde bunu sondaj makineleriyle ancak yapabiliyoruz.

Hz. İsa a.s

Herhangi bir hastalıktan dolayı kendisine gelen hastaları tedavi eder, onları ölümün elinden kurtarırdı.

Hz. Muhammed a.s

7 kat semayı aşarak Miraca çıkan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in kalbi yarılmış, içerisi imanla, ilimle ve sonsuz hikmetle doldurulmuştur.

Kuran’da Geçen Peygamberlerin Asıl Meslekleri Nelerdi?

Kuran-ı Kerim’de adı geçen peygamberlerin gerçek hayattaki meslekleri de merak ediliyor. Bu o dönemde bile ne kadar önemli kişiler olduklarını ve kanaat önderi olmayı ne kadar hak ettiklerini gösteriyor. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) dışında diğer peygamberler arasında da denizci, demir ustası, çoban, ziraatçı, hükümdar, hizmetkâr gibi pek çok farklı mesleğe mensup peygamber olduğunu görebiliyoruz.

  • Hz. Âdem -AS- : Çiftçilik yapardı. Aynı zamanda ilk ziraat mühendisi olduğu söylenir.
  • Hz. Şid -AS- : Hallac ve kazzaz idi.
  • Hz. İdris -AS- : Başarılı bir terziydi. İğneyi bulan, ona delik açarak içerisinden ip geçirerek terzilik mesleğini ortaya çıkaranların başında geliyordu.
  • Hz. Nuh -AS- : Aslında çobanlık yapıp ticarete atılmıştır. Ancak iyi bir denizcidir ve marangoz ustası olduğu için gemi yapımı ile denizciliğin piri olarak anılır.
  • Hz. Hud -AS- : Dönemin en iyi tüccarlarından birisi olarak ticarete yön vermiştir.
  • Hz. Salih -AS- : Deve yetiştiriciliği konusunda uzmandı.
  • Hz. İbrahim -AS:  Kabe’yi inşa eden kişidir.
  • Hz. Eyüp -AS- : Ziraat ile uğraşırdı.
  • Hz. Lut -AS- : Dönemin en yetenekli tarihçileri arasındaydı. Aynı zamanda seyyahların piri olarak anılırdı.
  • Hz. İsmail -AS- : Avcı olmasının yanı sıra tercümanlık yapardı.
  • Hz. Harun -AS- : Vezirlik yapmıştır.
  • Hz. İshak -AS- : Çoban
  • Hz. Yakup -AS- : Çoban
  • Hz. Yusuf -AS- : Saati icat eden kişi olarak bilinir. Aynı zamanda günümüzde toprak mahsulleri ofisi olarak işletilen kurumun temellerini de bizzat dönemsel olarak o atmıştır.
  • Hz. Şuayb -AS- : Ziraat ile uğraşırdı.
  • Hz. Musa -AS- : Çoban olmasının yanı sıra Hz. Şuayb’ın hizmetçiliğini yapmıştır.
  • Hz. Davut -AS- : Demir ustasıydı. Zırh yapmak için demiri işler ve düzenli ordunun kurulmasına ön ayak olurdu.
  • Hz. Süleyman -AS- : Hükümdar olmasının dışında bakır madenini işleyen ilk kişi olmasıyla da bilinmektedir.
  • Hz. Zülkifl -AS- : Fırıncıydı.
  • Hz. İlyas -AS- : Dokuma ve iplik üzerine uzmanlığı vardı.
  • Hz. Yunus -AS- : Balıkçılık denildiğinde ilk akla gelen isimdir.
  • Hz. Üzeyr -AS- : Bahçıvanlık yapardı. 
  • Hz. Lokman -AS- : Doktorluğun, eczacılığın ilk örneği olarak sayılan kişidir.
  • Hz. İsa -AS- : Başarılı bir marangoz olmasının dışında avcı kişiliği de bulunuyordu.
  • Hz. Muhammed -SAV-: Çobanlık yapan ve sonrasında ticarete de atılan peygamberimiz daha sonra İslam’ın yayılması için çalışmış ve hep cihad ile ilgilenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap