Duaların ve Surelerin Türkçe Okunması Sevap Mı?

Dua ve surelerin Kuran-ı Kerim sebebiyle Arapça olması Türkiye’de yıllar yılı tartışmalara yol açmıştır. Bunların en bilinenlerinden birisi ise Türkçe ezan okunması durumudur. Benzer şekilde Kuran’ı Türkçe hatim etmek ve Arapça hatim etmek arasında da çok büyük farklılıklar söz konusu olabilmektedir. Burada asıl önemli olan nokta manaya erişmek ve Allah’ın kelamını algımızla kabul ederek buna uygun bir yaşam ritüeline kavuşmaktır.

Dolayısıyla Arapça bilmeyen birisi için bunun pek mümkün olmadığı anlaşılıyor. Ülkemizde genellikle küçük yaşlarda Kuran kurslarına giden herkes Arapça bilmese dahi Arapça ile Kuran-ı Kerim’i hatim etmiştir. Bunun ana nedenlerinden birisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) dilinden çıkan ve o mübarek halini gözlemleme şansımızın olduğu dili bizzat tecrübe etmektir. Ancak dini açıdan bakıldığında da Türkçe ya da başka bir dil ile dua ve sure okunmasının caiz olmadığını beyan eden hiçbir kaynak bulunmamaktadır.

Dolayısıyla Kuran-ı Kerim anlamak ve manasını kavramak açısından da bilinen dilde okunmalı ve idrak edilmelidir. Arapça bilmeden Arapça hatim etmek yerine Arapça öğrenmek ya da bildiğiniz dil Türkçe ise Türkçe Kuran-ı Kerim mealini okumak çok daha faydalı olacaktır. Zira amacımız Kitabımızı boş okumak değil, Rabbimizin emirlerini anlamaktır.

Namaz Türkçe Sureler İle Kılınır MI?

Namaz kılarken farklı dualar ve sureler namazın tamamlanması için okunmalıdır. Dolayısıyla Türkçe Kuran-ı Kerim okumakta bir beis olmamasından ötürü namaz kılarken de duaların ve surelerin Arapça yerine başka bir dille okunmasında bir sakınca olmadığı düşünülüyor. Ancak Müslümanlara farz kılınan namaz kılmak tamamıyla özüne uygun biçimde yapılmalıdır. Dualar ve sureler namaz süresi boyunca beş vakit Arapça okunmalıdır.

Aksi takdirde Arapça dışında Türkçe dâhil hiçbir dil namazınızın geçerli kılmasını sağlamayacaktır. Aynı zamanda burada namaz dışında kalan süreleri ayrı tutmakta fayda var. Çünkü namazın haricinde dilediğiniz duayı ve sureyi dilediğiniz dilde okuyarak Allah’a yönelebilirsiniz. Bu kişisel olarak Allah ile olan ilişkinizi güçlendirecek temel bir bağdır. Herhangi bir sorun arz etmez. Yalnızca namaz kılarken dualar ve sureler Arapça okunmalıdır.

Arapça Bilmeyenler Türkçe Dua Edebilir Mi?

Kuran-ı Kerim’i okuyan her kuluna her harf için on sevap müjdeleyen Allah bunu Arapça için ifade etmiştir. Farklı bir dille Kuran okumanın herhangi bir caiz olmayan durumu söz konusu değildir. Yine de bunu daha fazla sevap kazanmak ve dine uygun şekilde yapmak isteyenler için ayrı bir noktada ele almak gerekiyor. Özellikle Türkçe Kuran-ı Kerim okumak manasını anlayarak bağınızı güçlendirmek açısından büyük bir avantaj sağlar.

Yine dua ve sureleri bireysel olarak Türkçe okumanızda bir engel söz konusu değildir. Ancak Arapça bilmeseniz dahi Kuran-ı Kerim’i Arapça okumanın faziletini öne çıkaran pek çok kaynak vardır. Dolayısıyla hatim ettikten sonra Türkçesini okumak veya Türkçe okuyor olmanıza rağmen Arapçasına da geçmek sizin için daha doğru olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap