Mantar Soymanın Yolları ve Kararmasını Önleyen Gizli Detaylar

Mantar Soymanın Yolları ve Kararmasını Önleyen Gizli Detaylar. Geçmişe nazaran mantar tüketimi daha da arttığı için artık zehirli olduğu yanılgısı geri plana düşmeye başladı. Doğada yetişen ve elbette yenilmemesi gereken zehirli olanları da var. Ancak yetiştiriciliği yaygınlaştığı için artık çok rahat bir biçimde sağlıklı olan türlere erişebiliyoruz. Tabii ki yüzlerce farklı türü olan mantar ile yapacağınız yemekler ya da soslar için en önemli nokta soymak oluyor.

Aslında mantar en kolay soyulan besinler arasında bulunuyor. Ancak soyulması ve temizlenmesi aşamalarında bir sorun olmasa bile pişirilirken kararması ciddi bir estetik probleme dönüşebiliyor. Bunun başlıca kaynağında da mantarın bileşenlerinin çok yüksek oranda su olması yer alıyor. Dolayısıyla yıkandığı zaman içerisinde barındırdığı su ile beraber pişirilmeye başlıyor. Temel bir reaksiyon olarak ısı sebebiyle içerisindeki sıvıyı boşalttığında ise kararma aşaması meydana gelebiliyor. 

Mantar Nasıl Soyulur?

Mantar Nasıl Soyulur?

Mantar temizlemek ve mükemmel bir lezzet yakalamak için hepimizin yaptığı ilk hamle soymadan önce yıkamak oluyor. Saplarıyla bir bütün olarak görülen mantarların ilk olarak soymadan birbirinden ayrılması gerek. Sap kısmından tutarak kolayca ayırabileceğiniz gibi bıçak yardımıyla kesmeniz mümkün. 

Tabii ki sap kısımlarından ziyade şapka kısmı ve bu bölümün temizlenmesi daha da öne çıkıyor. Neredeyse tamamına yakını sudan oluştuğu için doğanın bir armağanı olarak şapka kısmı emici bir yapıya sahip. Üzerinde ince bir zar tabakası bulunduğunu unutmamalısınız. Zar tabakasını ayırırken kenarda su dolu bir kap olması işinize yarayacaktır. 

Bıçak yardımıyla soymak son derece kolay olduğundan dolayı bu işlemi hızlıca tamamlayabilirsiniz. Ardından ise soyduğunuz mantarları su dolu kabın içerisine alarak açıkta durup kararmalarını önleyebilirsiniz. Beklediği süre boyunca kararma eğilimi göstereceğinden ötürü pişirilmesine yakın hazırlanması en doğru yöntem olacaktır. 

Mantarın Kararmasını Önlemenin Yolları

Mantarın Kararmasını Önlemenin Yolları 

Mantar çok çabuk kararan bir yiyecek olması sebebiyle pişirilmeden hemen önce soyulması ve doğrudan pişirilmesi önerilir. Fakat kararmasına sebep olan unsur pişirme aşamasıdır. Daha doğrusu içerisine emdiği suyun salınımıyla beraber kararması kaçınılmaz olur. 

Önlemek için hemen pişirmenin haricinde pişirme gereçlerini de gözden geçirmeniz şart. Özellikle çelik alüminyum pişirme gereçleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Hatta çelik tencereler bile bu aşamada tercih edilmeyebilir. 


Her ne kadar en çok tercih edilen pişirme gereçlerinden birisi olarak teflon tavalar kullanılsa da en doğru kullanım değildir. Bu tip pişirme gereçleri mantarların normalden çok daha kısa sürede kararmalarına sebep olacaktır. Hem daha lezzetli hem de kararmasını önleyebilmek adına pişirirken toprak güveç kullanmanız önerilmektedir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap