Poğaça Yaparken Yumuşaklığı Ayarlayabilmeniz için Pratik Bilgiler

Poğaça Yaparken Yumuşaklığı Ayarlayabilmeniz için Pratik Bilgiler. Poğaça yapmaya karar verdiğinizde yüzlerce farklı tarife rastlamanız mümkün. Bunlar arasında iç malzemesi çok farklı seçeneklerle sunulabilir.

Yine poğaça hamuru için kullanacağınız malzemeler ciddi anlamda yumuşaklığının sebebi olacaktır. Herkes puf gibi yumuşak ve olabildiğince ağızda dağılan poğaçalar yapmak istiyor. Bunu başarmanın sırrı ise son derece basit detaylarda saklıdır.

Tarifin doğru olması kadar tarifi uygulama biçiminizin de doğru olması şart. Verilen ölçülere uymalı ve aynı zamanda tüm malzemeleri eksiksiz olarak eklemelisiniz.

Günümüzde yumuşak olması için sunulan poğaça tariflerinde malzemeler sabittir. Uygulayacağınız birkaç farklı teknik ise işin püf noktaları olarak adlandırılabilir.

Hamur içerisine ekleyeceğiniz malzemeler, fırınınızın ne kadar iyi olduğu ve sıcaklığı ayarlamanız sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Poğaçayı Yumuşak Yapmanın Sırrı

Poğaçayı Yumuşak Yapmanın Sırrı

Yumuşak veya sert olan poğaçaların en önemli farkı kullanılan hamur tarifidir. Doğal olarak hamurun çok özenli bir biçimde karılması gerekiyor. Kullanacağınız malzemelerden yoğunluğuna kadar tüm detaylar poğaçaların daha yumuşak olabilmesi için etkendir.

  • Süt

Çoğunlukla hamur işi tariflerinde su ilavesine her zaman rastlarız. Tariflerin içerisinde yer alan su miktarını birebir olarak süt ile değiştirmeniz ise yumuşak bir hamur yaratmanızı sağlar. Aynı zamanda pişme aşamasının ardından da bu yumuşaklık korunur.

Lezzet olarak artı bir tat katacağı gibi puf gibi ağızda dağılan poğaçalar mümkün olur. Tarifte yalnızca su ile sütü değiştirebilirsiniz. Ayrıca sütün eklenme aşamasında cezvede kaynatılması tavsiye edilir. Sıcaklığı elinizi yakmayacak düzeye geldiğinde hamura eklemek için uygun olacaktır.

  • Malzemelerin Hazırlanışı

Tarife dahil olan malzemelerin bir kısmı dolapta olabilir. Bu malzemeleri ekleyerek hamuru yoğurmaya başlamadan önce tüm malzemelerin bir süredir oda sıcaklığında dinleniyor olduğundan emin olun.

  • Elek Kullanımı

Mutfakta elek kullanımı sanıldığından çok daha önemlidir. Malzemelerin daha stabil karışmasını sağlayacağı gibi yabancı maddelerden de korunmanızı sağlar. Elek kullanarak kabartma tozu, şeker, tuz, un gibi tüm eleyebileceğiniz malzemeleri elekten geçirmenizi tavsiye ederiz.

  • Mayalanma Süreci

Poğaça hamurunu hazırlarken tarife uyduktan sonra en önemli kıstas mayalanma sürecidir. Yumuşak bir hamur olması için çok iyi mayalanmasını sağlamalısınız. Bir süre bekleyeceğiniz için kabın üzerini bir bezle örtmeniz süreci daha iyi hale getirebilir. Bez yerine streç film kullanımı da son zamanlarda tercih ediliyor.

  • Hamurun Yoğrulması

Hamuru yoğurduktan sonra mayalanmaya bırakmanız doğal bir süreç. Ancak mayalanma sürecinde de ara ara bezi kaldırarak kabın içerisinde hamuru yumruklayıp yoğurmanız faydalı olacaktır.

  • Hamurun Kıvamı

Hamuru hazırlarken en dikkat edilmesi gereken nokta kulak memesi kıvamı denilen noktadır. Aslında bunu test etmek için uygulanan bir parmak dokunuşu vardır. Hamurun hazır olup olmadığını anlamak için bir parmağınızla içeriye doğru bastırıyorsunuz. Akabinde hamur içeriye doğru göçecektir.

Bu göçmenin hemen ardından hiç parmağınızı batırmamışsınız gibi eski halini alıyorsa iyi iş çıkarmışsınız demektir. Eğer parmağınızı bastırdığınızda göçen kısım öylece kalıyorsa yoğurmaya devam etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap