Tütsüleme Nasıl Yapılır? Tütsüleme Yaparken Dikkat Edilecekler

Tütsüleme Nasıl Yapılır? Tütsüleme Yaparken Dikkat Edilecekler. Tütsüleme uygulamasının son dönemlerde tekrardan gündeme gelmesiyle beraber nasıl yapıldığına ilişkin pek çok soru işareti var. Öncelikle bu yöntemde asıl amaç yiyeceklerin ısı ile temas ederek pişmesi değildir. Hatta yiyeceklerin kesinlikle ısı kaynağına teması olmamalıdır.

Doğal olarak pişme aşaması tamamıyla ısı kaynağından çıkan dumanla olur. Tabii ki bu dumandan ötürü farklı bir koku ile karşılaştığımız için oldukça farklı bir lezzetle de karşı karşıya kalırız.

Eğer sorunsuz bir tütsüleme yapmak istiyorsanız öncelikli olarak duman stabilizasyonunu sağlamanız gerek. Dolayısıyla tüm dünyada bu teknik uygulanırken kullanılan bazı materyaller var. Tütsüleme ile hazırlanan yiyecekler arasında en çok et biliniyor.

Ancak kırmızı et çok leziz olmasının yanında diğer yiyecekler için de ilham kaynağı olabilir. Örneğin peynir çok sık tercih edilen bir üründür. Kümes hayvanları ve balık yine kırmızı et kadar olmasa da tercih edilmektedir.

Tütsüleme İle Ön Pişirme Yapmak

Tütsüleme İle Ön Pişirme Yapmak

Aslında pişirme tekniği olarak bilinse de asıl anlam karşılığını ön pişirme olarak düzeltebiliriz. Çünkü tütsüleme bir ön pişirme aşamasıdır.

Bunu sağlayacak olan etkenin duman olması ise daha fazla duman çıkaran ağaçların kullanılmasına bağlıdır. Yani odun ateşini çok iyi ayarlamak tütsüleme işleminin ne kadar iyi olduğunu belirleyen en temel faktördür.

Kayın, meşe, erik ve kiraz ağaçlarının yüzyıllardır bu teknik için kullanıldığını hatırlatalım. Ağaçtan elde edilen tütsüleme talaşının kullanılması esnasında bazı ek malzemelere ihtiyaç duyulabilir.

En basit şekliyle kuru baharatlar sıkça tercih edilmektedir. Bunlar arasında da kuru biberiye en favori olandır. Ancak yanında adaçayı gibi farklı takviyeler bile yapabilirsiniz. Bu tamamıyla sizin damak tadınıza kalmış bir tercihtir.

Dumanla pişirme tekniğinin en önemli koşullarından birisi ise tütsüleme kasesidir. Eğer bu aparat yoksa uygun boyutlarda ve yiyeceğin üzerini kapatabilecek bir kap kullanabilirsiniz. Eti tütsüleme ile ön pişirme işlemine maruz bırakacaksanız öncelikle etin üzerini güzelce zeytinyağı ile yağlayın.

Bu işlemin hemen ardından taze kekik ve kişniş tohumu gibi tercihen kullanılabilecek baharatları ekleyin.

Tabii ki herkes için sıradan hale gelmiş olan tuz ve karabiber olmazsa olmazlar arasındadır. Bir süre beklemeye aldığınız et dinlenirken siz ise ateşe yoğunlaşın. Tencerenin taban kısmına önceden temin ettiğiniz tütsüleme talaşını yanına kekik ve biberiye ekleyerek koyun.

Üstüne koyacağınız ızgarayı hazırladıktan hemen sonra dinlenmekte olan mühürlenmiş eti ızgaraya koyarak pişirme işlemine geçin. Tabii ki eti koyduktan sonra üzerini kapatmayı unutmayın.

Kapağı kapalı bir vaziyette 5 dakika kadar durmasını sağlayın. Bu süre dolduktan sonra altını kapatarak 5 dakika daha dumanla aroma açısından tatlanmasını sağlayın. Süre dolduğunda eti çıkarıp bir miktar dinlendirmeyi ihmal etmeyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap