Kuran’ı Hızlı Okumak Ne Kadar Doğru? Kuran Okumanın Adabı Nedir?

Kuran-ı Kerim okumanın feyzi anlatmakla bitmez. Son kutsal kitap olması, dinimizin merkezi olması ve aynı zamanda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’eindirilmesinden ötürü anlamı yüksek bir değeri vardır. Kuran-ı Kerim okumanın adabı ise en az içeriği kadar önemlidir. Bir Müslüman tamamıyla İslam ahlakına uygun bir yaşam sürmeyi amaçlar. Ki böylece iyi bir kul olur ve aynı zamanda hayatını ebedi yaşamı için hazır ve nazır tutar. 

Bu bağlamda da Kuran-ı Kerim’i okumak kadar anlamak da önem arz etmektedir. Dolayısıyla akla ilk olarak takılan soru Kuran’ı hızlı okumak günah mıdır olabiliyor. Çünkü bazı durumlarda Kuran o kadar hızlı okunuyor ki takip edemeyenlere bile vesile olabiliyor. Bu esnada hem kendimiz için hem de toplu olarak okunuyorsa diğer takip edenler için kesinlikle Kuran-ı Kerim’i anlaşılır bir dille, akıcı ve saf bir biçimde okumamız gerek. 

  • Kuran-ı Kerim okunması mutlak suretle gerekli bir kitaptır. Ancak Kuran’ı okuyanlar aynı zamanda anlamakla da mükelleftir. Kuran-ı Kerim Arapça okunmalı ve sonrasında meali anlaşılmalıdır. 
  • Arapça Kuran okumanın en büyük gerekliliklerinden birisi tecvid kurallarına uymaktır. Tecvid kuralları Arapça diline has, Kuran okurken kullanılan bir okuma tekniğidir. 
  • Kuran-ı Kerim okumanın bir sınırı yoktur. Her Mümin istediği kadar ve vakti olduğu kadar Kuran okumalıdır. Bunun bir sınırı olmadığı gibi fazla okumak için anlamadan hızlıca okumanın bir fazileti yoktur.

Kuran-ı Kerim’in okunmasıyla ilgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in hadis-i şerifinde ‘’Kuran’ın her bir harfi bir sevaptır. Hasene ise on misliyle karşılık bulur. Elif Lam Mim değil Elif de, Lam da, Mim de her biri birer harf ve sevaptır’’ buyuruyor. 

Kuran Hızlı Okunursa Günah Mıdır?

Kuran-ı Kerim mana olarak son derece derin bir yapıya sahip olan kutsal kitapların başında gelir. Günümüzde Kuran-ı Kerim’i hızlıca okuyan ve ezberinden bunu sürekli tekrarlayan kimseler tabii ki vardır. Fakat anlamını yitiren bir okuma tarzı, manasını kaçıracağınız bir anlam ile bütünleştiğinde Kuran okumanın bir fazileti kalmaz. 

Öyle ki Kuran ayetlerinde Allah’ın kelamı vardır ve bu kelam aslında El Cebbar isminin şerifini çok iyi bir biçimde ortaya koyar. Öyle ki hem müjde hem de tehdit unsurlarını barındıran çok sayıda ayete rastlamak mümkündür. Burada müjdeyle tehdidin arasındaki o ince çizgiyi kaçıracak kadar hızlı okumanın ne Allah’ın rızasını alma noktasında ne de Kuran’ı okuyan kul noktasında hiçbir faydası olmayacaktır. 

Yavaş yavaş ve sindirerek okumak Kuran-ı Kerim’i okumanın ve anlamanın en iyi yoludur. Zaten her Müslüman da Kuran okurken bitmemesini isteyerek, bu anın hiç sonlanmamasını dileyerek okumaya gayret göstermelidir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in hadisinde de ‘’Kuran-ı Kerim’i iyi okuyan her insan Kiramen Katibin melekleriyle aynı statüye sahip olur. Ama onu okurken içten ve samimi duygularıyla Allah’a yönelenler okurken zorlansalar da, kelimeleri şaşırsalar da, dilleri dolaşsa da iki sevaba sahip olurlar’’ diyor. 

Abdestsiz Kuran-ı Kerim Okumak Günah Mıdır?

Burada çok ince bir çizginin olduğundan söz etmek mümkün. Zira abdestsiz Kuran okumakta herhangi bir sakınca yoktur. Fakat abdestsiz Kuran-ı Kerim’e dokunmak son derece sakıncalıdır. Hiçbir Müslüman kutsal kitabı olan Kuran’a saygısızlık etmemeli ve onun için hazırlığını tamamlayarak ona yönelmelidir. 

Dolayısıyla abdest almadan Kuran’a dokunulmamalı, cünüp iken veya kadınlar için regl dönemlerindeyken Kuran’ı ellerine almamaları önerilmiştir. Bunun dışında Kuran’ı sayfalara dokunmadan okumak mümkündür. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap