Ölmeden Önce Ahiret için Nasıl Bir Hazırlık Yapmalıyız? Müminler Ölüme Nasıl Hazırlanılır?

İslam’a göre her canlı bir gün ölümü tadacak fakat ölüm bir son değil aksine ebedi istirahat için bir başlangıç olacak. Dolayısıyla ahiret inancı olan herkesin aslında geçici olan bu dünyadaki yaşamını değil sonsuz olan ahiret yaşamını düşünüyor olması gerekiyor. Özellikle Müslümanların hayata gözlerini yumduklarını andan itibaren ebedi varlıklarını sürdürecekleri âleme ahiret âlemi denir. Ölüm her an gelebilir, bu sürede ahirete nasıl hazırlanmalıyız? Müminler neler yapmalı? Sık sorulan soruların yanıtlarını sizler için hazırladık. 

Bu noktada ahiret hazırlığı nasıl yapılır gibi bir sorunun sorulması gayet doğal. Çünkü Salih amellere yönelmiş, tamamen manevi huzuru hayatın merkezine almış ve dünyevi zevklere aldanmamış olanlar çok daha iyi bir ahiret yaşamıyla mükâfatlandırılacaklar. Bu mükâfattan yararlanmak içinse dünyanın sahte renklerine kanmamak en önemli kıstaslardan birisidir. 

Mülk Suresi 2. Ayette Der ki: Hanginizin daha güzel amel işleyeceği konusunda sizi sınamak için ölümü ve hayatı yaratan ve O, üstün ve güçlüdür, çok bağışlayandır.

Kuran-ı Kerim ölümün hiçbir şekilde ayrımının olmadığını, gencinden yaşlısına, inançlısından inançsızına, güzelinden çirkinine herkesi yakalayacağından sık sık bahseder. Önemli olan hak vaki olduğunda ahiret inancınıza yönelik yaptığınız her şeyin size pozitif olarak geri dönmesidir. Bunun içinse dünyevi zevkler yerine Salih amellere yönelmek zorundasınız. 

Çünkü Cuma suresi 8. Ayette Der ki: De ki: Şüphesiz, kaçındığınız ölüm, şüphesiz size kavuşacaktır. Sonra gaybı da, şahit olunanı da bilen Allah’a döndürüleceksiniz ve O, yapmakta olduklarınızı size haber verecektir.

Herkesin dünyada sürdürdüğü hayatın ve yaşadıklarının hesabını vereceği, en ince ayrıntıya kadar sorguya çekileceği ve bunun akabinde de dünyevi hayatına dair tüm amelleriyle cennet ya da cehennemle karşılaşacağı bir âlem söz konusudur. 

Mümin Suresi 99.ve 100. Ayetlerde Der ki: Çünkü kâfirlerin durumu böyledir ta ki onlardan birine ölüm geldiği zaman, “Rabbim, beni geri gönder” der. Geride bıraktıklarımla Salih amel işlemem için.” Numaradandır! Söylediği sadece bir kelimedir, diriltilecekleri güne kadar arkalarında bir engel vardır. Azrail a.s canımızı almaya geldiğinde rabbin huzuruna ermeden evvel ahiret hayatına hazırlanmak her Müslüman’ın asli görevleri arasındadır. 

Ölmeden Önce Ahiret için Nasıl Bir Hazırlık Yapmalıyız? Müminler Ölüme Nasıl Hazırlanılır?
Ölmeden Önce Ahiret için Nasıl Bir Hazırlık Yapmalıyız? Müminler Ölüme Nasıl Hazırlanılır?

Ahiret Hazırlığı için Yapmamız Gerekenler

Müslümanlar için en temel düşünce yapısı bugünü değil yarını baz almaktır. Yani dünyadaki bu gününün yaşamını değil ahirette sürecek olan ebedi yaşamınızı baz alarak yaşamalı, buna göre davranmalısınız. Ahirete hazırlık yapmak aslında tam olarak bunu ifade etmektedir. O gün geldiğinde, ruhunuz bedeninizi terk ettiğinde kısa bir imtihan dünyası olan bu dünyayla bağınız kesilecektir. Ancak ahiret âleminde sonsuza kadar varlığınızı sürdürecek ve bu süreç boyunca dünyada yaptığınız her şeyin mükâfatını veya cezasını alacaksınız. 

Haşr Suresi 18. Ayette Der ki: Ey iman edenler, Allah’tan korkun. Ve her nefis yarın için ne hazırladığına baksın ve Allah’tan korkun. Doğrusu Allah, yaptıklarınızdan haberdardır. Allah’ın her şeyi bildiği, her şeyi gördüğü, her şeyi duyduğu açıkça ifade edilir. Ki sol ve sağ omzunuzdaki melekler tüm hayatınız boyunca amel defterinizi dolduracak ve bu amel defterleri ahiret hayatınızı belirleyecek temel faktör olacaktır.

Nur Suresi 24. Ayette Der ki: O gün gelip çattığı zaman; dilleri, elleri ve ayakları, yaptıklarına karşı aleyhlerine şahitlik edecek. Yarınınıza yapacağınız yatırım tamamıyla ahiret âleminde alacağınız mükâfatı güçlendirecektir. Ancak orada pişmanlık her ne kadar mümkün olsa da, Allah bağışlayıcılığıyla size merhamet etse de pişman olmanız hiçbir şeyi değiştirmeyecektir.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından verilen cevapta en akıllı mümin kimdir sorusunun yanıtı çok açık bir biçimde hadisi şeriflere geçmiştir. Bir gün öleceğini daima anımsayan, ölmenin ardından gelecek olana yaşama da en güzel şekilde hazırlanandır. Bu müminler ki gerçekten akıllıdır. Hangi mümin ölümün geleceğini anı hafızasından siler, o kul ahiret ile ilgili bir plan yapmaz, fani dünyanın gelip geçecek olan zevklerine dalarsa, ahiret zamanı da o kulu; sona ermeyecek, çok uzun, korkulu bir azap bekleyecektir. 

Ahiret Pişmanlığı İyi ve Kötü Herkesin Peşinde Olacak 

Allah’ın bağışlayıcı olduğu, merhametli olduğu ve aynı zamanda tüm kullarına imtiyaz ettiği İslam’ın temel taşlarındandır. Fakat pişmanlık ahiret hayatının bir parçası olarak herkesin yakasına yapışacaktır. Çünkü sonsuz bir hayatın içerisine dâhil olacağımız ahiret âleminde dünyadaki yaşamımızda kötülüklere yoğunlaştıysak tövbe ederek bu hayattan kurtulamadığımız için pişmanlık duyacağız. 

Ahiret hayatını düşünmediğimiz, dünyevi keyiflere aldandığımız için pişmanlık asla yakamızı bırakmayacak. Ancak aynı durum Salih amellere yönelmiş, tamamıyla maneviyatını öne çıkarmış, Allah’ın istediği bir kul olarak yaşamış kişiler için de geçerli olacak. Onların pişmanlığı ise daha fazla Salih amele sahip olamadıklarından ve aynı zamanda daha iyi bir insan olamadıklarından mütevellit olacak. 

Ölmeden Evvel Müminler Neye Önem Vermeli?

Kuran-ı Kerim’de geçen ve ahiret hazırlığı ile ilgili olan ayetlere bakıldığında Kıyamet Suresinin 13.ayeti her şeyi açıkça ifade etmektedir. ” İnsana, önden gönderip de geri bıraktığı şeyler o gün bildirilecektir.” şeklinde gördüğümüz bu ayet yaşanılan tüm dünyevi sürecin geride kaldığını fakat önümüzdeki ahiret hayatında da belirleyici unsur olduğunu göstermektedir.

Naziat Suresi 46. Ayette Der ki: Onu gördükleri gün, sanki bir ikindiden veya bir sabahtan başka (dünyada) kalmamışlar gibi olacaktır. Diyerek ansızın gelecek olan ölümün bizi ne kadar çaresiz bırakacağını göstermektedir.

Hac Suresi 77. Ayette Der ki: Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve iyilik yapın ki kurtuluşa eresiniz. Allah’a ve O’nun Resulü Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) için duyulan sevginin ne kadar önemli olduğu vurgulanmıştır. 

Hayırlı işler yapmak, peygamber efendimizi sevmek, Allah’a inanmak ve onun istediği doğrultuda bir kul olmak ahiret hayatınızda çok daha iyi bir ebedi yaşama kavuşmanızı sağlayacaktır. Sonsuz bir cennet ile mükâfatlandırılmak isteyenlerin dünyanın hiçbir geçici hevesine kanmaması, manevi yönden kirlenmiş olanın ise tövbe edip Allah’a yönelmesi gerektiğini hatırlatmak gerekiyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap