.
.

Buzlukta Et Saklama Süresi Nedir? Saklama Koşulları Nelerdir?

.
.

Buzlukta Et Saklama Süresi Nedir? Saklama Koşulları Nelerdir?. Derin dondurucuların hayatımıza girmesiyle birlikte et dahil besinlerin büyük bir kısmını uzun süre saklayabiliyoruz. Bu saklama aşaması tabii ki her besin türü için aynı standartlarda olmuyor.

Örneğin dondurulmuş bir etin çözdürüldükten sonra tekrardan dondurulup kullanılamayacağı önemli bir detay. Dolayısıyla saklama işlemi kesinlikle porsiyonlara bölünerek yapılmalıdır.

Etlerin ne zaman buzluğa atılacağı da saklama koşulları arasında önemli bir unsurdur. Bazı etler öncesinde bir dizi işlemden geçirilmelidir. Ayrıca etler kesildikten ya da makineden çekildikten hemen sonra buzluğa atılmamalıdır.

Hem etlerin bozulup ziyan olmasını önlemek hem de uzun süre saklayarak sonrasında tekrar kullanabilmek için kırmızı et türlerinin farklı ürün grupları için özel saklama koşulları uygulamanız gerekir.

Buzlukta Hangi Et Ne Kadar Saklanabilir?

Buzlukta Hangi Et Ne Kadar Saklanabilir?

Et stoklamak isteyenlerin derin dondurucuda büyük bir alan ayırdığını biliyoruz. Yeni kesildikten hemen sonra buzluğa atılan bir etin bozulma ihtimali yüksektir.

Ayrıca büyük parçalar için de tam bir donma işleminin gerçekleşme süreci farklı olacağı için iyi bir sonuç alınamayabilir. Öncelikli olarak saklama işleminden önce yeni kesilmiş etin yaklaşık 10-12 saat kadar dinlendirilmesi gerekmektedir.

.

Farklı kırmızı etler için farklı süreler olabileceği gibi uygulama aşamasında da bazı değişkenler söz konusudur.

  • Köfte

Kırmızı et ile yapılmış olan bir köfteyi buzluğa atmak büyük bir kolaylık sağlar. Çıkarıp çözdürdükten hemen sonra pişirmeye hazır hale gelir. Köfte için etin kesinlikle makineden çekilmiş yani kıyma formuna getirilmiş olması gerekiyor.

Donmuş köftelerin buzdolabı poşetinde birbirine yapışma sorunu ise temel anlamda tabaklarla çözümleniyor. Plastik tabaklara dizerek ve aralarına da yapışmayan kağıt koyarak bir sırada daha dizdiğinizde sorun kalmayacaktır. Sonrasında poşetledikten sonra buzluğa atabilirsiniz.

  • Kıyma

Köfte haline getirmediğiniz ya da yemeklerin içerisine atmak için ayırdığınız kıymaları da buzdolabında saklarken ufak porsiyonlara ayırmanız gerek. Bu porsiyonların ufak olması tek yemeklik ya da tek öğünlük olarak değişebilir. Ortalama olarak kıymanın buzlukta ufak porsiyonlar halinde saklanma süresi 6-8 ay arası değişkendir.

  • Parça Etler

Parça etler kemik ve diğer dış dokulardan arındırılmış olan tamamıyla et parçalarıdır. Genellikle buzlukta bu gibi etlerin saklanmadan önce dövüldüğünü söylemek gerek. Bu hem etin daha taze kalmasını sağlayacak hem de buzlukta daha az yer kaplamasına yol açacaktır. Buzlukta durabileceği süre ise 10 ay kadardır.

  • Kuşbaşı

Kuşbaşı etlerin saklanması yemek yaparken büyük kolaylık sağlayabilir. Bu sebeple buzluklarda da en çok rastlanan et türlerindendir. Tek kullanımlık porsiyonlar halinde saklayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ortalama saklama süresini 10-12 ay olarak görmek mümkün.

  • Kemikli Et Parçaları

Kemikler bazen direkt olarak etten sıyrılarak yalnızca kemik olarak saklanabiliyor. Bunun haricinde çevresinde et olan kemikli et parçalarını da buzluğa atabiliyorsunuz.

.

Bunun için kemikli parçaları öncesinde fırında kızartmanız öneriliyor. Ardından tabii ki iyice soğuyana kadar dışarıda bekletip son olarak poşetlemeniz öneriliyor. Bu sayede kemikli etlerin yaklaşık 8 ay kadar dayanabilmesi mümkün hale geliyor.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap