Hangi Durumlar Gusül Gerektirir? Abdesti ve Guslü Tekrar Almak Gerektiren Akıntılar Hangileridir?

Gusül almak her iki cinsiyet için de gereklidir. Dinimizce belirli şeyler yaşandığı zaman guslü ve abdesti tazelemek gerekir. Bu durum bazen isteyerek bazen de kazara yaşanır. Kitabımıza uygun, Rabbimizin buyurduğu şekilde vücut ve ruh temizliğini yapmalıyız. Ayrıca yaşanan akıntılar sonrası hemen gusül almak gerekir. O şekilde cünüp gezmek hayırlı değildir. Meni, mezi, vedi gibi akıntılardan hangisi abdeste hangisi gusül gerektirir? Merak edilen sorularını yanıtladık. 

Her daim pirüpak gezmemizi gerektiren bir ayet vardır. Bakara Suresi 222. Ayette der ki: Yaradan Rabbimiz düzenli temizlenen kullarından hoşnuttur. ALLAH, kullarına bu temizliği sağlamak için farklı yollar sunmuştur. Bir kere her namazdan önce herkesin bildiği gibi abdest ile temizlenmektir. Diğeri de, cinsel münasebet veya vücuttan gelen çeşitli sıvıların dışarı çıkmasıyla almamız gereken gusül abdestidir. Bununla ilgili de önemli bir hadisi şerif vardır. 

Hz. Aişe annemiz, ALLAH’ın Resulünün gusül abdestini nasıl yaptığını şu sözlerle bizlere aktarıyor: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) gusül abdesti evvelin ilk aşama olarak elleri temizlerdi. Ardından normal abdestini tamamlar, bütün parmaklarını suyun içine sokar ve saçlarının arasına, kafa derisine değecek şekilde temizlerdi. Derinin suyla temas etmesinin ardından başında 3 defa su dökerdi. Vücudunun diğer bölümlerini de temizledikten sonra son olarak ayaklarını temizler ve çıkardı. 

Kadınlarda Gelen Beyaz ve Kokusuz Akıntı Abdesti Bozar mı?

Kadınlarda abdesti bozan haller arasında: adet dönemi, hamilelik sonrası süreç ve çeşitli rahatsızlıklar sonrası gelen kan dışında bazı akıntılar da abdesti bozar mı bozmaz mı merak ediliyor. Bu konuyla ilgili direkt olarak ALLAH’ın Resulü bizleri hadisi ile bilgilendirmemiştir.

 Bilimsel araştırmaları baz aldığımızda, kadınların avret yerinden gelen beyaz tonlardaki akıntı diğer tabirle kokusu olmayan sıvı olarak geçmektedir. Bu sıvının tam olarak rahim bölgesinden çıkmamasından mütevellit, necis olanlarla birleşmez. Dinimizce de necis olmadığı için beyaz sıvının abdest tazelemeyi gerektirmediği ortaya çıkmaktadır. İç çamaşıra düşmesi de engel değildir. Fırsat varsa temiz çamaşırla namaz kılmak daha uygundur. 

Hanefilerde din bilginleri şu görüşü savunmaktadır: Kadınların avret bölgelerinde gelen sıvının, hastalık veya soğuk gördüğünde burunlarının akması, aşırı sıcaktan dolayı terlemesi gibi düşünülmelidir. 

Hangi Durumlar Gusül Abdesti Gerektirir Hangileri Gerektirmez?

Gusül ve normal abdesti amacımız bizim dini olarak kirli olan şeylerden arınmamız içindir. Kadınların özel gününde, meni akıntısı sonrası ve lohusalık zamanında guslü almak bizler için farzdır. Ayrıca, bu gibi durumlarda oruçlu kişinin orucunu sürdürmesi, namaz zamanına dek temizlenmeyi ötelemesi günah olarak sayılmamaktadır. Her iki cinste de aşağıdaki durumlarda gusül almak gerekir. 

  • Kadınların özel günü olan regl zamanında, bu rahatsızlık dönemi geçmesine müteakip gusül şart koşulmuştur. Bu süreyi uzatmak da ciddi günah olarak yazılır. 
  • Kadınların doğum sonrası lohusa döneminde de gusül abdestini almaları mecbur kılınmıştır. 
  • Hem kadın hem erkekte cünüplük gusül gerektirir. Karı koca, bazı vakitler fazla yakınlaşırlar. Cinsel ilişki olsun ya da olmasın meni sıvısı akabilir. Sadece ilişki nedeniyle cünüp sayılmazsınız. Bazen bu sıvı gece yattığımız zaman rüyamızda gördüklerimizden dolayı da gelebilir. Aynı şekilde uyanıkken de çeşitli nedenlerle akıntı gerçekleşir. Ama bu durum cünüplük durumunu değiştirmez, gusül şarttır. 

Şafiiler haricinde fakihler: Cünüplük kavramını farklı yorumlar. Onlar için sadece karşı cinsle bir şeyler yaşamak gerekir. Bir rahatsızlık, yük kaldırma veya kaza sonucu gelen sıvı nedeniyle cünüplük oluşmaz.  

Uykudan uyandığınız sırada bir akıntı olmuşsa ama siz bunu fark etmemişseniz, ama iç çamaşırınızda o sıvıyı görürseniz gusül almanız gerekir. Eğer böyle bir şey yaşandığını düşünüyorsa ama çamaşırda sıvı yoksa almak gerekmez. 

Hangi Durumlar Gusül Gerektirir? Abdesti ve Guslü Tekrar Almak Gerektiren Akıntılar Hangileridir?
Hangi Durumlar Gusül Gerektirir? Abdesti ve Guslü Tekrar Almak Gerektiren Akıntılar Hangileridir?

Meni Mezi ve Vedi Akıntılarının Hangilerinde Gusül Almak Gerekir? 

Yetişkinlik çağına adım atmış kişilerde meni, mezi ve vedi gibi durumlar görülebilir. İşin içinde şehvet, cinsellik varsa mezi ve meni akıntıları oluşur. Mezi, sadece hayalini kurmak, gözlerle süzmek, dokunma gibi durumlarda çıkar. Meni ise ilişki sonrası akar. Mezi çok ağır şekilde akarken rengi şeffaftır, az akar. Bu nedenle abdest tazelemek gerektirir. Mezi eğer kıyafetlerinize bulaştıysa değiştirilmelidir. Meni sonrası abdest yetmez, gusül alınmalıdır. Eğer ailenizde ergenliğe girmiş birileri varsa bunları anlatın ama onları da yanlış yollara sürüklemeyin. 

Meni Özellikleri Nelerdir? Gusül Şart mı?

Cinsel birliktelik öncesi veya sonrası, bazen hayalini kurmakla bile gelebilir. Avret bölgesinden gelen meninin özellikleri: beyaz tonlardadır ve farklı bir kokusu vardır. Başka sıvılarla karıştırmak zordur. Mezi mi acaba dense de alakası yoktur. Eğer ağır işte çalışıyorsanız bir şeyler kaldırırken mezi sıvısı gelebilir. Frengi rahatsızlığı da vediye ve meziye neden olabilmektedir. 

Meni ve Mezi Arasındaki Fark Nedir? Nasıl Ayırt Ederim?

Eğer gelen sıvı beyaz tonlarda ve çok yoğunsa bu menidir. Meni dökülen yer temizlenmezse kabuk gibi orada kalır. Mezi ise farklıdır, ayırt etmeniz renginden bile mümkündür. İdrardan koyu ama beyaz değildir. 

Mezi Özellikleri Neler? Akıntı Sonrasında Gusül Abdesti Almam Şart mı?

Mezi ile ilgili yukarıda kısa bir özet geçmiştik. Gusül değil, yalnızca abdest yeterlidir. Ayrıca, mezinin aktığı bölgeyi de yıkamak gerekir. Çamaşır değiştirilmelidir. Bir rivayete göre Hz. Ali bu sıvı nedeniyle sorun yaşayan bir kişi olduğu söylemiş ve ALLAH’un Resulü de cevaben abdestini tazelesin demiştir. 

Vedi Nedir? Gusül mü Abdest mi Almak Gerekir? 

Vedi sıvısı mezi ve meniye göre daha az duyulmuştur. Özellikle küçük tuvaletimizin ardından akan kokusu olmayan, beyaza yakındır ve yapış yapıştır. Abdeste alınır, gusül almaya gerek yoktur. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap