Bozulmuş Kıyma Nasıl Anlaşılır? Kıyma Ne Zaman Bozulur?

Bozulmuş Kıyma Nasıl Anlaşılır? Kıyma Ne Zaman Bozulur? Kıyma çektirmek eskiden çok kullanılan bir terim iken günümüzde biraz daha geri planda kaldı. Çünkü insanların büyük çoğunluğu marketlerden hazır olarak çekilmiş kıymaları alıyor.

Bu durum aslında hileli kıyma açısından büyük bir handikap yaratıyor. Besinlere hile karıştırılması ve organikliğinin bozulması gerçekten önemli bir sorun. Bilhassa kıyma gibi sahtesini ya da bozulduğunu anlayamayacağımız gıdalarda durum daha da ciddileşebiliyor.

Aslında temelde koyun, kuzu ya da dana eti gibi kırmızı et türlerinden birisinin ya da karışımının çok ince parçalara bölünmesiyle üretiliyor. Çektirme deyiminin çıkış noktası da burasıdır.

Kıyma makinesinde veya el yordamıyla etler çok ufak parçalara bölünerek kıyma formunu alır. İşte tam bu noktadan sonra bir kıymanın bozulduğunu anlamak mümkün olmayabilir.

Bozulmuş Kıyma Belli Olur Mu?

Bozulmuş Kıyma Belli Olur Mu?

Bozulmuş Kıyma Belli Olur Mu? Yemeklerinize ekleyeceğiniz ya da köfte yoğuracağınız kıymayı satın aldıktan sonra ideal tüketim süresi olarak 1 gün belirlenmiştir. Yani 24 saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Üstelik bu süre buzdolabında saklayacağınız süreyi kapsıyor. Eğer 1 günü aşan bir süre bekleyecekse bu noktada yapmanız gereken şey kıymayı dondurucuya atmaktan geçiyor.

Kıyma gibi porsiyon halinde sık sık tüketilen gıdalar ise dondurucuya olduğu gibi koyulmamalıdır. Burada en önemli etken kullanacağınız porsiyonlara bölerek ayrı ayrı buzdolabı poşetleriyle dondurmaktan geçer.

Kullanacağınız kadar olan porsiyonu alarak dışarı çıkarırsınız. Oda sıcaklığında kıymayı çözdürdükten sonra kullanıma hazırdır. İşte tam o aşamada kıymanın bozulmuş olabileceği aklınıza takılabilir.

Kıyma için derin dondurucuda geçecek süre -18 derecede dahi belli bir süreyi aşamaz. Bu süre uzmanlar tarafından 4 ay olarak nitelendiriliyor. Anlaması zor olsa da bozulmuş olan kıymanın kendisini ele verdiği bazı ipuçları var. Direkt etin çekilmiş hali olduğu için kıyma rengi kırmızıdır. A

rada etin yapısından kaynaklanan beyaz kısımları tabii ki vardır. Ancak genel rengi kırmızıya yakın bir tondur. Kıymanın renginde anormali bir siyahlık ya da grilik gözlemleniyorsa bozulduğunu anlayabilirsiniz.

Et kokusu gerek kıyma makinesinde çekilmeden gerekse çekildikten sonra belli bir standarda sahiptir. Bu standart dışında ekşi ve bozuk bir koku alıyorsanız kıymanın artık kullanılamayacak düzeye geldiğini anlayabilirsiniz.

Kıymanın özellikle yağlı olarak çektirilmesi durumunda bile elde bırakacağı hissiyat bellidir. Kıyma parçalara bölünmez, kıvam alıp uzamaz ve elinizde bir doku bırakmaz.

Eğer kıymayı elinizle bastırdığınızda elinizde bir parçası kalıyor ve uzayan bir doku bırakıyorsa kesinlikle bozulduğunu düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra koku ve renk ile kıyasladığınızda bunun sağlamasını yapma şansınız var.

Kıyma bozulma sürecine girdiğinde görülen reaksiyonlar arasında en belirgin olanı tabii ki renk oluyor. Bozuk et gibi kırmızı haricinde farklı tonlarla karşımıza çıkıyor. Bu renk tonları siyah, kahverengi, gri gibi dikkat çekebilecek şekilde gözlemlenebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap