Kamet Nedir? Namazda Nasıl Getirilir? Arapça ve Türkçe Okunuşu

Kamet, ezan ile karıştırılsa da birbirinden farklıdır. Ezan namaza çağrı içindir, kamet ise namaza başlamak için getirilir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) kendisi de kamet getirdiği için sünnettir. Farz namazları ardından mümin erkeklerin dile getirdiği kametin Arapça Latince okunuşu ve Türkçe anlamına dair bilgileri sizler için derledik. 

Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarına başlamadan evvel, ezana çok yakın olan kelimeleri söylemek kamettir. Yaşadığınız yerde, yalnız kılınan namazda da uygulanır lakin Cami’de diğer cemaatle birlikte olunursa fazileti de ona göre artmaktadır. Farz namazları olarak belirttik ama kılınan bütün namazlarda kamet getirilir ve sünnettir. Tabii, kamet getirmek bir mecburiyet değildir, herhangi bir günah sayılmaz, mekruh değildir. Ama fazladan sevap kazanmak bize sadece fayda sağlar, ayrıca çok da uzun sürmeyen bir sözdür. Hanefilere göre ezanın yakını olarak nitelendirilir. 

Kamet toplamda iki sefer yinelenir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.a.v) şöyle söylemiştir: Ezan yavaş şekilde okunur ama kamet daha seri okunmalıdır. Tabii, bu ikisi arasındaki farkı da bilmek önemlidir. 

Birçok namazda kamet getirilir, tabi bunun da istisnaları bulunmaktadır. Cenaze, vitir, bayram ve nafile namazlarında kamet söylenmez. Ayrıca kadınlar da getirmez. 

Kamet Nedir? Namazda Nasıl Getirilir? Arapça ve Türkçe Okunuşu
Kamet Nedir? Namazda Nasıl Getirilir? Arapça ve Türkçe Okunuşu

 Kamete Kaç Kere Tekrar Edilir, Getirilir?

Kamet kaç kere getirilir, diğer tabirle tekrar edilir ile ilgili din âlimleri farklı görüşler ortaya atmaktadır. Bazı kesimler, ilk cümlelerin dört kere söylendiğini, sonrakilerin de iki defa okunduğunu söylemektedir. Bir rivayette ise Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) hem ezan da hem kamette söylediği kelimeleri ikişer ikişer söylermiş. 

Namaz Kılma Sırasında Kamet Nasıl Getirilir? Arapça ve Türkçe Anlamı 

  • ALLAH-u Ekber (ALLAH yücedir, en büyüktür) Dört defa tekrar edilecek
  • Eşhedü en lâ ilâhe İllAllah (Şahidim ki ALLAH’tan başka yaradan, güç, ilah bulunmaz) 2 defa tekrar edilecek
  • Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah” (Şahidim ki Hz. Muhammed (s.a.v) O’nun Resulüdür) 2 kez söylenecek.
  • Hayye ale’s-salâh (Hadi namaza gelin) (2 defa tekrar),
  • Hayye ale’l-felâh (hadi kurtuluşa gelin) (2 kez tekrar),
  • Kad Kâmeti’s Salâh (Namaz zamanı başladı) (2 defa söylenecek),
  • Allâh-ü Ekber (ALLAH en ulu ve en büyüktür) (2 kez tekrar),
  • Lâ ilâhe İllAllah (O’ndan başka, güç, yaradan ilâh yoktur) Bir defa söylenecek.

Namazdan Evvel Okunan Kamet Ne Anlama Gelir?

Allah en büyüktür, Allah en büyüktür; Allah’tan başka ibadete layık ilah olmadığına şehadet ederim; Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şehadet ederim. Namaza gel. Başarıya gel. Salat hazır. Allah en yücedir; Allah en yücedir; Allah’tan başka ibadete layık kimse yoktur.

Kamet getirmek ne kadar zorunlu olmasa da hızlı okunduğu için 1-2 dakika içerisinde okuyabilirsiniz. Bu kadar kısa sürede sünneti yerine getirmek ve sevap kazanmayı kim istemez?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap