Yemek Yerken Uyulması Gereken Görgü Kuralları Nelerdir

Yemek Yerken Uyulması Gereken Görgü Kuralları Nelerdir. Yemek esnasında yapılacak olan hareketlerin bir anlam ifade etmesi yeni bir durum değil. Aksine geçmişten beri günümüze gelen ve hatta günümüz yeme içme alışkanlıklarıyla yozlaşan bir hal almıştır.

Oysa geleneklere bağlı olarak değişebilen ve her yörede farklı ayrıntılarla karşımıza çıkan sofra adabı kuralları vardır. Bu kurallar çatalın duruşundan bardağınızı koyduğunuz yere kadar değişebilir.

Bu kadar yoğun bir ayrıntısı olmasından ötürü yıllar boyunca belirli bir oranda yozlaşmaya uğramıştır. Fakat halen daha lüks restoranlarda ya da önemli yemeklerde bu kıstaslar karşımıza çıkıyor. Aslında nezaket kuralları gibi herkesi bunları bilmesi ve uygulaması gerekmektedir.

Sofra Adabı ve Görgü Kuralları! Yemek Yerken Dikkat!

Sofra Adabı ve Görgü Kuralları! Yemek Yerken Dikkat!

Sofra Adabı ve Görgü Kuralları! Yemek Yerken Dikkat!. Sofra adabı olarak değinilen bu konunun yemek esnasında yapılan tüm hareketleri kapsadığı aşikâr. Doyduğunuzu, yemeği beğenmediğinizi, bir porsiyon daha istediğinizi yalnızca çatal bıçak hareketlerinizle bile ifade edebilirsiniz.

Ayrıca bunlar dışında da karşılıklı saygı mottosundan yola çıkan ve her sofra için geçerliliğini koruyan genel geçer kurallar vardır. Herkesin aynı anda yemek masasına oturması ve aynı anda kalkması bunlardan birisidir.

  • Farklı Şeylerle İlgilenmemeli

Özellikle günümüzde yemek masalarında cep telefonları ve tabletler başrolde oluyor. Bu durum yemek esnasında görgü kurallarına kesinlikle aykırıdır.

  • Elinizi Kullanmamalısınız

Elinizi elbette ki çatal, bıçak ve kaşık için kullanacaksınız. Fakat masadaki herhangi bir yiyeceği elinizle almanız ya da yemeniz karşınızdakilere saygısızlık olarak nitelendirilir.

  • Ağız Sesi ve Konuşma

Normal şartlarda yemek masalarında koyu bir sohbet hakim olur. Dolayısıyla konuşma mutlaka olması gereken bir olgudur. Yalnızca ağzınızda yemek varken konuşmamanız gerekiyor. Bunun dışında ağzınızı yemek yerken ses çıkaracak pozisyonda tutmamalısınız. Ağzınız kapalı yemek yemek bu sorunu çözecektir.

  • Peçete Kullanımı

Mutlak suretle her yudumun ardından ağzınızı silmeniz önerilir. Çünkü yenilen yemeğin suyu, yağı ya da artığı ağız çevresinde iz bırakmış olabilir.

  • Porsiyon

Yemek başladıktan sonra ortada bulunan yiyeceklerden yalnızca yiyeceğiniz kadarı kendi porsiyon tabağınıza alınmalıdır. Kesinlikle tabağınıza almadan ortada bulunan yiyeceklerden yememelisiniz.

  • Oturuş Pozisyonu

Masaya çok yatık, geriye çok yaslanmış, ayakları aşağıdan uzatmış veya bacak bacak üstüne atılmış pozisyonlar yadırganır. Bunlar diğer insanları rahatsız edecek oturuş pozisyonlarıdır. Dolayısıyla dik ve diğer insanların alanına saygı duyacak çerçevede oturmalısınız. Ayrıca dirseklerin masaya konulması saygısızlıktır.

  • İhtiyaçlar

Olası bir hapşırma ya da öksürme ihtiyacınızda mutlaka arkanızı ya da yanınızı dönmeniz gerekiyor. Sofraya doğru kesinlikle bu hareketler yapılmamalıdır. Lavabo ihtiyacınız içinse diğer konuklara lavaboya gittiğinizi belirterek masadan ayrılmanız gerek.

  • Çatal Bıçak ve Kaşıkların Anlamı

Çorba bittiğinde kaşık çorba tabağında bırakılmaz. Eğer çatal ve bıçak uçları birleşecek şekilde çapraz duruyorsa yemeğe ara verdiğiniz anlamına gelir. Çatal dik, bıçak ise yatay şekildeyken tabakta artı sembolü oluşuyorsa ikinci bir tabak istediğiniz anlamındadır. Bıçak ve çatal sağa doğru bakacak şekilde tabakta yatay ve paralel duruyorsa mükemmel bir yemek olduğu mesajını verirsiniz.

Doyduğunuzu ise çatalı ve bıçağı paralel olarak yan yana dik pozisyonda tabağınıza koyarak belli edebilirsiniz. Çatalın ucuna bıçağın ucunu geçirerek çapraz olarak koyduğunuz zaman yemeği beğenmediğinizin mesajını verirsiniz. Bunlar servis personeli tarafından anlaşılır ve ona göre hareket edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap