Zeytinin Yumuşamaması İçin Alınabilecek Bazı Önlemler

Zeytinin Yumuşamaması İçin Alınabilecek Bazı Önlemler. Zeytin kadar yoğun kullanılan birkaç kahvaltılık daha sayabiliriz. Bu sebeple kahvaltıda önemli bir seçenek olduğundan bazı ipuçlarıyla daha uzun ömürlü ve organik zeytin tüketmenin yollarını bulacağız.

Günümüzde gıda boyası ya da katkı maddeleri söz konusu olduğunda etkilenmeyen bir besine rastlamak neredeyse imkânsız oldu. Durum bu noktaya geldiğinden ötürü zeytin gibi yumuşamaya müsait olan besinler için evde hazırladığımız kurma teknikleri gelişti.

Tıpkı kış ayları için turşu kuruyor gibi zeytin kurabilir ve yumuşamayan aynı dirilikte kalan doğal zeytinlerinizi tüketebilirsiniz.

Sağlığa faydaları yıllar önce tescillenmiş, zeytinyağının bile en sağlıklı yağ olduğu günümüzde bu işlem hem lezzet hem de sağlık bakımından önem taşıyor. Eğer dışarıdan alarak katkı maddelerine maruz kalmak istemiyorsanız evde kendiniz zeytin için bir takım hazırlıklar yapabilirsiniz.

Evde Zeytin Kurma Yolları

Evde Zeytin Kurma Yolları

Zeytin kurmak temelde oldukça pratik bir eylemdir. Öncelikli olarak zeytin hasadının zamanına bağlı olarak organik ve dalından toplanmış zeytin tercih etmeniz kesinlikle önerilir.

Eğer böyle bir imkânınız yoksa direkt olarak güvendiğiniz bir satıcıdan, markadan ya da marketten temin ederek evde kurmaya başlayabilirsiniz. Zeytini en doğal haliyle elde etmek için en doğru zaman Ekim ayıdır. Hatta Kasım ayı boyunca da bu olgunlaşma süreci devam eder ve zeytin kurmak için çok doğru bir zamandır.

Bu işlem bir yandan zeytinin kalitesini ortaya çıkarırken diğer taraftan uzun ömürlü bir biçimde aynı kalitede zeytin tüketmenize olanak tanır. Eğer evde yapacağınız bu işlemle kış boyunca güzel zeytin yemek istiyorsanız kaliteye özen göstermelisiniz. Tuzlu çözelti hazırlayarak koruyacağımız zeytinlerin yumuşamaması, erimemesi ve tadının bozulmamasını istiyorsak en önemli faktör budur.

Yapacağımız ilk hamle sert ve güzel bir zeytin tipi bularak bunu temin etmektir. Eğer aldığınız zeytinler arasında çürük varsa bunu mutlaka ayırın. Ayırma işlemini zeytinleri yıkarken rahatlıkla yapabilirsiniz. Bir süzgeç yardımıyla hem yıkama hem ayıklama işlemi gerçekleştirilebilir.

Salamura işlemini yapmadan önce koyacağınız kap noktasında da bazı detaylara değinmek gerekiyor. Aslında salamura yaparken genelde cam kullanılması önerilir. Ancak hem kullanım kolaylığı yönünden hem de büyüklük açısından plastik su şişeleri tercih edilebiliyor. Her ikisi için de kabın temiz olması mühim bir etkendir.

Eğer 5 kilogram zeytinin salamura yapacaksanız bunun için 1 çay bardağı kadar kaya tuzu eklemeniz gerekecek. Tuz ayarını yapabilmek için ekleyeceğiniz suyu farklı bir kabın içerisine koyun. İçerisine ise bir yumurta koyun. Yumurta dibe çöktükçe tuz miktarı artıyor demektir. Dibe çöktüğünde ise ideal oranı yakalamış olacaksınız.

Yumurta ile tuz ayarı yaptıktan sonra evde salamura yapımına devam edebilirsiniz. Zeytinleri koyduğunuz kabın içerisine tuzu dahil ettiğiniz suyu koymaya başlayın. Bu esnada kabın içerisine limon tuzu eklemek kişisel tercih olarak değerlendirilebilir.

Yaklaşık 40 gün içerisinde hazır hale gelecek olan zeytinlerin lezzetinin doruk noktasına ulaşmasını istiyorsanız bekleteceğiniz ortam çok önemlidir. Işıktan uzak karanlık bir noktada tutmanız, nem almasını önlemeniz ve tercihen serin bir yerde muhafaza etmeniz olumlu sonuçlar verecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap