Terletme Tekniği Nedir? Terletme Tekniği Neden Uygulanır?

Terletme Tekniği Nedir? Terletme Tekniği Neden Uygulanır?. Terletme ismiyle bir pişirme tekniği daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Ancak pilavlar için kullanılan demlenme süresiyle doğrudan alakalı olduğunu söyleyebiliriz.

Dolayısıyla buhardan faydalanan bir pişirme tekniği olduğu konusu burada açığa çıkıyor. Bazı yörelerde de terletme isminin yerini demleme tekniği almıştır. Bilhassa kebap gibi yöresel lezzetlerde sıkça karşılaştığımız ancak ismini bilmediğimiz bir yöntem olabilir.

Hatta mangal yaparken uygulamış olma ihtimalinizin bile olduğu aşikâr.  Terletme aşaması farklı pişme süresine sahip olan sebzelerin aynı zamanda etle servis edileceği zaman aynı süreç zarfında lezzetleri birbirine karışarak pişmesini sağlar. Kebap için kullanılan teknik tam olarak budur. Kebap şişi ile birlikte gördüğümüz domates, biber, patlıcan gibi sebzeler için kullanılan tekniktir.

Terletme Tekniği Nasıl Yapılır?

Terletme Tekniği Nasıl Yapılır?

Terletme doğrudan buharla pişirme olarak ya da kaynatma olarak akla daha yatkın gözükse de bir kavurma noktasından çokça farklıdır. Kavurma işleminde tencereye atılan besinler su ile karışmaz. Oysa terletme aşamasında her şeyin merkezi tenceredeki su olacaktır. Su ve sonrasında oluşan buhardan kaynaklanan bir sonuç ortaya çıkar. Yine kavurma aşaması yüksek ateşlerde yapılabiliyorken, terletme gibi bir metodu kısık ateş ile yaparız.

Kapağın kapalı kaldığı süre boyunca kısık ateş zamanla suyu buharlaştırır ve bu buhar içeride yavaş yavaş pişme görülmesini sağlar. Tekniği uygularken sebzelerin türüne göre değişken olan pişme süresini yine hesaba katmak gerekiyor. Genel hatlarıyla 15-20 dakikalık bir süreç yeterli olabilir.

Tencere içerisine konulan az miktardaki su ve sebzeler kısık ateşte 20 dakika boyunca buharla iç içe kalırlar.

Bu süreç boyunca yemek için uygun kıvama gelecekleri gibi lezzet açısından da müthiş bir noktaya erişecekler. Terletme öncesinde su ve sebzelerin üzerine tercihinize bağlı olarak baharat ekleyebilirsiniz. En çok tercih edilen baharat ise pul biber olarak dikkat çekiyor.

Kebap aşamasında da aynı metodun uygulandığından söz etmiştik. Öncelikle terletme ile sebzeler uygun forma getirilir. Ardından kebap ile birlikte pişmeye başlar. Bu sürecin sonunda ayrı ayrı zamanlarda aynı anda yenecek olan yiyeceklerin servis edilmesine gerek kalmaz. Tüm yiyecekler aynı anda pişer ve servis edilir. Üstelik lezzeti birbirine geçeceği için daha iyi bir sonuç alınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap