Kepek Neden Olur, Nasıl Önlem Alınır?

Kepek, en önemli görsel sorunlarımızdan birisi olarak görülüyor. Çünkü kepekli saçlarla sosyal ortamda bulunmak istemiyoruz. Bunun hem estetik açıdan hem de sağlık açısından bazı algılar yarattığı söylenebilir. Öncelikle kepek denilen oluşumun bir deri döküntüsü olduğunu bilmeliyiz. Beyaz tanelerle saçlarımızın arasından sırıtan bu oluşumların bir zamanlar başımızda var olan derinin kalıntıları olduğunu bilmeliyiz.

Kepek Neden Oluşur?

Kepek, en önemli görsel sorunlarımızdan birisi olarak görülüyor. Çünkü kepekli saçlarla sosyal ortamda bulunmak istemiyoruz. Bunun hem estetik açıdan hem de sağlık açısından bazı algılar yarattığı söylenebilir. Öncelikle kepek denilen oluşumun bir deri döküntüsü olduğunu bilmeliyiz. Beyaz tanelerle saçlarımızın arasından sırıtan bu oluşumların bir zamanlar başımızda var olan derinin kalıntıları olduğunu bilmeliyiz.

Bu kalıntıların şu sıralar saçlarımızın arasında parça parça yer alması ise cildin kendisini yenilemesinden kaynaklanıyor. Bildiğiniz gibi vücudumuzda hücre yenilenme hızı gayet yüksektir. Hatta biz bu yenilenme hızını gözle göremeyiz bile.saçlarımızın dibinde olan derinin dökülmesi ve yerini yenisinin alması doğduğumuz günden beri olan bir hadisedir.

Soruna dönüşmesi ise bunu gözle görmeye başladığımız anı kapsar. Kepekli saçların görüntü olarak hoşlandığımız bir durumu yoktur. Sağlık için bir olumsuz etkisi ise düşünülenin aksine bulunmamaktadır. Ayrıca çoğu insanın bakımsız saçlarda oluştuğunu düşündüğü kepeğin pek çok farklı sebeple etkileşim içinde olabileceğini belirtmeliyiz.

Yani saçlarını yıkamayan, saçlarına bakım yapmayan kişilerde kepek olur algısının tam olarak gerçeği yansıttığını söyleyemeyiz. Neden oluştuğuna dair yapılan araştırmalar ise hormon düzensizliğinin bile hızlı bir cilt yenilenme hızına sebep olabileceğini gösteriyor. Cildin yenilenme hızının gereğinden fazla artması ise mevcut derinin dökülmesine ve parçalanarak saçlarımızın arasında kepek olarak karşımıza çıkmasına sebep olur.

Kepek Neden Çıkar?

Kepeğe neden olan faktörlerin birbirinden bağımsız pek çok faktörü barındırdığını söylemeliyiz. Bu bağlamda insanların daha fazla seçenekle karşı karşıya kalacaklarından artık eminiz. Yapılan araştırmalar kepeği önleme noktasında olmasına rağmen sebeplere ilişkin unsurlar tam manasıyla ortaya çıkabilmiş değil. En azından bazı durumlarda bunun nedenlerini net olarak belirleyemiyoruz.

  • Cildin Yağ Oranı (Seboreik Dermatit vb)

Aslında burada cildin Seboreik Dermatit gibi rahatsızlıklar neticesinde pullanarak dökülmesi ön plandadır. Yağ oranında artış yaşanmasıyla beraber derinin kabuklanması ortaya çıkar. Akabinde de döküntü başlar. Bunun yalnızca kepek olarak düşünülmemesi gerekiyor. Çünkü bu sorunu yaşayan insanların dudaklarının yanında, burunlarında, kulak kepçelerinde ve göz kapaklarında da döküntülere sık sık rastlanmaktadır. Mantar kaynaklı bir cilt sorunu olarak yorumlanır.

  • Saçın Temizliği

Burada yaşanan bir kavram kargaşası olduğunu söyleyebiliriz. Saç temizliği için ne kadar çok yıkanması gerektiği ve kepeğin oluşum sebebi birbiriyle karıştırılabiliyor. Örneğin saçını yıkamayanların kepek sorunu yaşadığı algısı daha fazla yayılmıştır. Ancak saçını çok yıkayarak kafa derisini tahriş edenlerde de ciddi kepek problemleri görülür. Saçın az yıkanması yağlanma oranını arttıracağı için kepeğe sebep olur. Yani saçın temiz olmamasından ziyade yağ dengesinden kaynaklıdır. Çok yıkanması ise tahriş kaynaklı bir kepek oluşumunu beraberinde getirir.

  • Malasezya

Bir mantar türü olan Malasezya sonradan vücuda dahil olmaz. Hepimizin cildinde bulunan ve zararı olmayan bir mantar türüdür. Burada Malasezya mantarının bize yarattığı sorun ise cildin yenilenme süresinde yaptığı değişikliktir. Hızlı bir yenilemeyi tetikler ve bağışıklık sistemi buna uygun davranırsa ciltte pullanma ve döküntü başlar. Haliyle kepek oluşumu kaçınılmaz bir hal alır.

  • Şampuan Seçimi

Şampuanları iki ana grupta inceleyebiliriz. Eczane grubu ve market grubu olarak ayırdığımızda ise hepimizin kullandığı, kaliteli olarak anılan ve marka değeri yüksek şampuanların market grubu olduğunu anlayabiliriz. Market grubu şampuanlarda raf ömrü ve temizlik etkisinin yanı sıra farklı özellikler vadeden markalar sebebiyle çeşitli kimyasallar kullanılabilir. Bu kimyasallar ise gerek kafa derisinde tahriş gerekse kepek oluşumu için ilgili mantar oluşumlarını tetikleyebilir. Eczane grubu olarak anılan şampuanların çok daha sağlıklı fakat maddi anlamda daha pahalı olduklarını söyleyebiliriz.

  • Saç Bakım Ürünleri

Saç bakım ürünlerinin yanlış kullanımı başlı başına bir kepek sebebidir. Bazı saç kremleri duş sonrasında saçınıza sürülmeli ve ardından yıkanmalıdır. Yıkanmadığı takdirde saçta yağ oranının artması, deri döküntülerinin başlaması gibi etkiler gösterecektir.

  • Saç Şekillendirici Ürünler

Özellikle jöle ve wax gibi ürünlerin günümüzde halen daha popülerliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Tabi buna sprey ve benzeri ürünleri dahil etmek mümkündür. Saçınıza sürdüğünüz ve içeriğinde kimyasal barındırabilen tüm bakım ürünleri kepek için ciddi bir faktöre dönüşecektir.

  • Sedef

Aslında sedef hastalarının dirseklerinde, kollarında, bacaklarında deri döküntülerini net bir biçimde görebilirsiniz. Ancak aynı durum saçlarda kepeğe yol açabilir. Bu durum diğer belirtilerle ölçüldüğünde geri planda kalsa dahi sedef hastalığı ile beraber oluşma ihtimali yüksektir.

  • Kuru Cilt ve Yağlı Cilt

Cildin kuru olması mevcut deri tabakasının yeteri kadar ıslak kalmamasından ötürü kurumasına ve dökülmesine sebep olacaktır. Ancak benzer bir durum yağlı ciltler için de geçerlidir. Yani cildin kuru veya yağlı olması kepek için tam anlamıyla sebep veya çözüm olmuyor. Burada yağ dengesinin sürekli değişmesi veya sağlığı tehdit etmesi üzerinde durulmalıdır.

  • Kepeğe Sebep Olan Diğer Faktörler

Burada su içmek ve güneş ışığı ile beraber D vitamininin önemine vurgu yapabiliriz. Su içmediğimiz sürece vücudumuzun ihtiyaç duyduğu sıvıyı alabilmesi mümkün olmaz. Bu durum organlarımız kadar deriyi de etkiler. Döküntülerin sebebi bu olabilir. Yeterli güneş ışığı alamayan insanlarda da aynı soruna rastlanabilir.

Kepeğe Karşı Önlemler

Kepek sorunu yaşayanların en önemli problemleri arasında kepeğin bitmemesi yer alıyor. Bunu çözümlemek için mutlaka bir dermatoloji uzmanına görünmelisiniz. Kendisinin size önereceği çözümler ise ciddi anlamda dikkate alınmalıdır. Önerilen şampuanlar, sabunlar ve bakım kürleri uygulanabilir.

Ancak sürekli olarak karşınıza çıkan veya kulaktan kulağa dolaşan bitkisel kepek ürünleri veya tarifleri yarardan çok zarar verebilir. Çünkü herkesin cilt tipi ve cilt sorunu aynı olmayacaktır. Dolayısıyla birisi için kepeğe çözüm olan metodun diğeri için aynı sonucu vermesi kesin bir sonuç değildir.

  • Şampuandan önce elma şırası sirkesiyle karıştırdığınız suyla saçınıza masaj yapabilirsiniz.
  • 1 çay kaşığı limon suyunu ve 2 çay kaşığı sirkeyi birbirine karıştırın. Bu karışımı ise saçınızı durulayacağınız suya dahil edin.
  • Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağının kepek önleyici etkisi bilinir. Bu yağlarla saçınıza masaj yapabilirsiniz.
  • 1 çay kaşığı limon suyunu ve 1 çay kaşığı elma sirkesini şampuanınızın içerisine dökün ve iyice karıştırın.
  • 2 bardak suyun içerisine kekik atarak kaynatın. Karışımı şampuan öncesinde 15-20 dakika saçınızda kalacak şekilde bekletin.
  • Saçınızı yıkamadan önce tuzla kafa derinize masaj yapabilirsiniz. Sonrasında saçınızı iyice durulamayı ihmal etmeyin.
  • Düzenli beslenmeyen insanların derisinde döküntüler ve ölü deri birikintileri gayet normaldir. Beslenme düzeninizi aksatmayın ve sağlıklı beslenin.
  • Düzenli su içmediğiniz sürece tüm önlemleri alsanız dahi kepekli saçlarla mücadeleniz işe yaramayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap