Polikistik Over Sendromu Sebepleri ve Çeşitleri

Polikistik Over Sendromu Sebepleri ve Çeşitleri Polikistik Over Sendromu, tıp dünyasında PCO olarak adlandırılır. Türkçe karşılığı için yer alan kısaltmaya ise PKOS olarak rastlayabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu Sebepleri ve Çeşitleri Polikistik Over Sendromu, tıp dünyasında PCO olarak adlandırılır. Türkçe karşılığı için yer alan kısaltmaya ise PKOS olarak rastlayabilirsiniz.

Kadınlarda yaşanan bir çeşit yumurtalık kisti olarak basit bir tabirle tanımlanabilmektedir. Hormon bazlı bir dengesizliğin ürünü olarak doğurganlığı azalttığı bilinir.

Aynı şekilde adet döneminde düzensizlik, erkeklik hormonu üretiminin artması şeklinde farklı etkiler gözlemlenebilmektedir.

Her halükarda kadınlar için zararlı bir noktayı temsil eder. Çoğunlukla 35 yaşına ulaşmamış yetişkin kadınlarda gözlemlendiği söylenebilir.

Ancak nadiren de olsa genç ve erişkin kadınlarda da vakaya rastlanabilir. Kalpten diyabete kadar çok sayıda etki alanı olduğu için ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Teorik anlamda baktığımız zaman yumurtalıklar üzerinde meydana gelen iyi huylu küçük kist organizmaları yumurta hücreleri olarak yer edinir.

Bir süre sonra artış fazlalaşır ve ultrasonda görünecek kadar göz önüne çıkarlar. Sebep olan faktör ise hipofiz bezinin salgıladığı ve önemli bir homronal yapı olan LH için aşırı düzeyde üretimdir.

LH artışı ile beraber çoğu zaman FSH hormonu düşmeye başlar. Yani tam bir ters orantı söz konusudur.

Bu durum karşısında kadınların hormon dengeleri alt üst olabilir. Her ay olması gereken regl dönemini neredeyse 6-7 ayda bir veya düzensiz olacak şekilde yılda 1-2 kez görebilirler.

Şüphelenilecek birçok belirtisi olmasından ötürü hemen bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü dengesi bozulan hormonlar sebebiyle erkeklik hormonu üretimi hızlanır.

Bunlar östrojen olarak yağ dokularında yer edinebilirler. Bazılarında ise kısmi kıllanmalar ve diğer erkeklik hormonu getirileri salt biçimde gözlemlenebilir.

Polikistik Over Sendromu Sebepleri ve Çeşitleri

Polikistik Over Sendromu Nedenleri

Polikistik Over Sendromu olarak tanımladığımız PCO için pek çok araştırma yapılmaktadır. Kadınlar için korkulu bir rüya olan rahatsızlığın temelinde ise birden fazla etken başrol oynuyor.

Genetik

Genetik haritasına bağlı olarak kadınların bu sorunla karşılaşma ihtimali kat ve kat artmaktadır. Özellikle annesinde veya diğer kadın aile bireylerinde bu sorunları gören birisinin hormon dengesizliğiyle karşılaşması çok normaldir.

Fakat genetik tek başına yeterli olmayabilir. Dolayısıyla Polikistik Over Sendromu nedenleri arasında daha farklı unsurlara da göz atmak gerekiyor.

Androjen Hormonu

Androjen hormonu erkeklik hormonlarından birisi olarak tanımlanabilir. Fakat aynı zamanda kadın vücudunda da çok az miktarda üretilir.

Bu durum baskınlıktan kaynaklı olarak erkeklik hormonu şeklinde anılmasına sebep olur.

Dolayısıyla kadınların vücudunda Androjen hormonu üretimi arttığı zaman otomatik olarak bazı anomaliler doğar. Bunların başında da aşırı derecede yumurtalık üretimi ve yumurtalarda oluşan kistler vardır.

Sonuç ise Polikistik Over Sendromu teşhisi olarak nitelendirilebilir. Özellikle kısmi olarak tüylenmeler ve vücudun pek çok noktasında şişme, yağlanma, kilo alımı gibi fizyolojik faktörlere rastlanabilir.

Hatta sivilce ve akneler tıpkı ergenlik döneminde olduğu gibi tekrarlar. Ayrıca PCO için kaçınılmaz bir durum olan adet düzensizliği için gereken tüm şartlar yükselen androjen seviyesiyle sağlanmış olur.

İnsülin Direnci

İnsülin direnci hem Polikistik Over Sendromu için sebep hem de sonuç olarak görülebilir. Çünkü burada insülin direnci yükselen kadınlarda androjen seviyesinin artışı kaçınılmaz olur. Bu durum ise PCO için zemin hazırlar.

Aynı zamanda da PCO teşhisi konulan kadınlarda da androjen üretimiyle beraber insülin direnci azalır. Dolayısıyla yeniden insüline karşı olan hassasiyet problemi ortaya çıkar.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Aslında bu noktada oldukça şeffaf bir rahatsızlıktır. Fark etmenin çok kolay olduğunu ve Polikistik Over Sendromu belirtileri açısından gayet net ortaya çıktığını vurgulamalıyız.

Adet düzensizliği
Adet görememe
Anksiyete
Uyku apnesi
Psikolojik sorunlar ve depresyon
Pelvik ağrı
Yumurtalık kistleri
Obezite başlangıcı
Erkek tipi saç dökülmeleri
Yağlı cilt
Sivilce ve akneler
Kısmi tüylenmeler
Dermatolojik lekeler

Polikistik Over Sendromu ve Doğurganlık Bağlantısı

Adet döneminin doğurganlık üzerine etkisi büyüktür. Çünkü kist oluşumuna sebep olan zararlı hormonlar veya yumurtalar bu şekilde vücuttan temizlenebilir.

Normal bir kadın için yumurtalıklar ufak kesecikler üretir. Bu keseciklerin kaynağında ise preogresteron hormonu vardır.

Aynı hormonun vücudun adet dönemini düzene soktuğunu da söylememiz gerekiyor. Keza bu hormonun azalması hem adet düzensizliği hem de doğurganlığı olumsuz yönde etkiliyor.

Polikistik Over Sendromu teşhisi konulduğunda da pregresteron hormonu düşük geleceğinden ötürü yumurtalıklar saf bir yumurta üretemez ve sıvı dolu kesecikler rahme doğru yol alacak yumurtayı veremezler.

Bununla beraber doğurganlık ihtimali ciddi oranda azalır. Tedavisinin olması ise korkulacak bir unsur olmadığını gösterir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik Over Sendromunun tedavisi için birçok farklı yöntem denenebilir. Bunların çoğu medikal ilaç tedavisidir. Yine kısmi ve anlık tedaviler tercih edilebilir.

Fakat burada doğurganlık haricinde kalp hastalıkları, diyabet, karaciğerde yağlanma gibi çok ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. Doğal olarak önlem olarak aşağıdaki alternatifleri tercih edebilirsiniz.

Sağlıklı Yaşam

Özellikle hormonal dengeyi sağlamak ve Polikistik Over Sendromu belirtilerini en aşağıya çekmek için hayatınızı düzene sokmalısınız.

Bunun içinse ilk yapmanız gereken şey sağlıklı beslenmektir. Bunu bir diyet listesiyle yapmanız ise fazla kilolarınızdan arınarak ideal kilonuza ulaşmanızı sağlar.

Obezite olan kadınlarda çok daha ciddi bir risk oluştuğunu söylemeliyiz. Yine düzenli beslenmeniz kan şekeri ve kan basıncı gibi pek çok unsuru kontrol altında tutacaktır. İnsülin direnci ve ileri dönemde yaşanacak diyabet bu sayede önlenebilir.

Düzenli egzersizler ve stressiz bir yaşam ise PCO dahil çok sayıda rahatsızlığı geciktirebilir veya önleyebilir.

İlaç Tedavisi

Eğer bir kadının gebe kalmasını önleyen tek faktör Polikistik Over Sendromu ise bunun için üretilmiş doğurganlık ilaçları mevcuttur.

Bu ilaçlarla olumlu sonuçlar alınabilmesi mümkündür. Çünkü ilaçları kullandıkça yumurta seviyesi ve kalitesi artar. Eksik kalan hormonlar ise üretilir.

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapının bir Polikistik Over Sendromu tedavisi olarak görülmesi yanlıştır. Bu kullanıldığı süre boyunca hamile kalınmayacağı gibi düzenli bir yumurtalık üretimine ve adet dönemine kavuşulabilir.

Yani adet dönemini düzene sokmak için bir seçenektir. Yine artan Androjen miktarını azaltır ve tüylenme gibi farklı belirtileri minimal seviyeye çeker.

Overyan Drilling Operasyonu

Over Delinmesi olarak adlandırılan bu operasyonun kararını doktorunuz verecektir. Yumurtalıklarda meydana gelen sorunu çözmeyi amaçlayan bir tedavi metodudur.

Fakat birçok negatif yönü olduğunu belirtmek gerekir. Burada Polikistik Over Sendromu tedavisi amaçlanır ve bunun için Androjen hormonunun miktarı düşürülür.

Ancak yinede bu uzun vadeli olmayabilir. Dolayısıyla 3 aylık bir süreçte hiç operasyon geçirilmemiş gibi hormon dengesizliği artmaya başlar.

Tüylenme, saç dökülmesi, yağlı cilt sorunu, akne ve sivilceler ile fazlasıyla karşılaşılır. Doğurganlık seviyesini arttırdığı kesin olarak tespit edilmiştir. Fakat operasyonun başarısı noktasında doktorunuzun değerlendirmesini dinlemenizi tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap