Kavanoz Yöntemi Nedir, Nasıl Birikim Yapılır?

Kavanoz yöntemi denildiğinde birçok kişinin aklına para biriktirmek için kavanozu kullanmak gelecektir. Aslında temel mantık doğru gibi görünüyor. Fakat bu kez ihtiyacımız olan şey kavanoz değil kavanozlar.

Para Biriktirmek ve Bütçenizi Kontrol Etmek İçin Kavanoz Yöntemi

Kavanoz yöntemi denildiğinde birçok kişinin aklına para biriktirmek için kavanozu kullanmak gelecektir. Aslında temel mantık doğru gibi görünüyor. Fakat bu kez ihtiyacımız olan şey kavanoz değil kavanozlar.

Hepimizin aylık bir geliri ve belirli oranda giderleri var. Bu giderleri kontrol altında tutmak, gelir ile eşit seviyeye yaymak ve birikim yapabilmek gerçekten zor. Bunun için kavanoz yöntemi uygulamak ise 6 farklı kavanoz almak kadar kolay.

Kavanozlarımızın her birine belirli oranda bir tutar yerleştirmemiz gerekiyor. Bu tutarlar gelirimizin belirli yüzdelerini kapsayacak ve farklı alanlarda harcamalar için ayrılmış olacak.

Kavanozları veya kapaklarını farklı renk almanız sizi motive etmesine yardımcı olabilir. 2.000 TL geliri olan birinin aşağıdaki miktarda para ayırması yeterli olacaktır.

Birinci Kavanoz: Temel İhtiyaçlar – %55

Bu kavanozumuzun ismi temel ihtiyaç olacak. Toplam gelirinizin %55’ini kapsayacak olan bir kavanozdan söz ediyoruz. Yani 2.000 TL maaşı olan birinin 1.050 TL’yi buraya koyması gerek. Kavanozdan kira, fatura, ulaşım, yeme-içme maliyetleri karşılanacak.

İkinci Kavanoz: Eğlence – %10

Toplam gelirinizin %10’u kadar eğlence payı ayırabilirsiniz. Bu bütçenizi yormayacak bir tutar olarak düşünülebilir. Çıktığınız bir akşam içtiğiniz veya yediğiniz yemek, arkadaşlarınızla yaptığınız sosyal aktiviteler bu kavanozdan karşılanacak. Burada 2.000 TL’lik maaşınızın %10’u olan 200 TL bulunacaktır.

Üçüncü Kavanoz: Birikim – %10

Olası bir acil durum veya almayı düşündüğünüz bir ürün için para biriktirmek zorundasınız. Dolayısıyla her ay gelirinizin %10’unu buraya eklemek gerek. 200 TL bu kavanozun hakkı.

Dördüncü Kavanoz: Eğitim – %10

Aldığınız ürünler, yaşadığınız ev, kullandığınız araba gibi gider kalemlerine baktığınızda anlık bir durum görürsünüz. Oysa eğitim gideriniz hayatınız boyunca size yatırım olarak kalacaktır. Dil kursları, beceri öğrenimleri, kitap alışverişi gibi seçenekler çoğaltılabilir. Toplamda 200 TL yani %10’luk bir gelir bu kavanoza aktarılmalıdır.

Beşinci Kavanoz: Lüks İhtiyaçlar – %10

Toplamda %10’luk bir bütçe ayıracağımız için nasıl bir lüks anlayışı diye sorabilirsiniz. Fakat kullandığımız cep telefonu, yeni bir hard disk, bulaşık makinesi ve bu gibi eşyaların tümü lüks tüketime giriyor. Doğal olarak bunların temin edilebilmesi veya yenilenmesi için 200 TL bütçeyi kavanoza her ay ekliyoruz.

Altıncı Kavanoz: Hediyeler ve Bağışlar – %5

%5’lik bir kısmı ise sevdiklerimize alacağımız hediyeler ve yapacağımız bağışlar için ayırıyoruz. Doğum günleri, düğünler, olası bir hediye alınacak buluşmalar bu gruba ait.

Toplamda bu 6 kavanoza gelirinizin %100’ünü dağıtmış olacaksınız. Bu yöntemi belirtilen oranlarla ortalama 3-4 ay kullandığınızda değişimi fark edeceksiniz.

Temel ihtiyaçlarınızın aslında gelirinizin yarısıyla temin edilebileceğini, eğlenceye harcadığınız paranın belirli bir düzeyde kalabileceğini öğrenmiş olacaksınız. Yine birikim yapmanın mutluluğunu üçüncü kavanozunuzu her açtığınızda görmeniz mümkün.

Yalnızca birikim ve planlı harcama ile sınırlı değil. Kavanoz sistemiyle tasarruf yapmanın en önemli getirisi ise harcama alışkanlıklarınızı düzene sokmaktır. Böylece finansal planınız çok daha işlevsel olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.


Giriş Yap